Aktuális

Kimutatja az áttéteket egy speciális „nyomjelző” a prosztatarákkal diagnosztizáltaknál

Bors

Létrehozva: 2021.05.26.

Áttörést hozhat egy folyamatban lévő fejlesztés a prosztatarákkal diagnosztizáltak életében, az innovatív magyar egészségügyi cég, a Pozitron-Diagnosztika Központ 18F-JK-PSMA-7 elnevezésű „nyomjelzője”, ugyanis a prosztatarákos betegeknél az áttéteket minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki.  A speciális „nyomjelző” használata a PET/CT-vizsgálatoknál a daganatok hatékony diagnosztikájának érezhető hiányát pótolja. E nyomjelzőt a cég saját laboratóriumában, saját részecskegyorsítójával állítja elő. Az élenjáró egészségügyi fejlesztés révén a régióban elsők között Magyarországon lehetőség nyílt a nagy pontosságú PSMA-specifikus nyomjelző anyag alkalmazására a prosztatadaganatos betegek kivizsgálásában. A statisztikák szerint a prosztatarák Magyarországon a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganata, és az ötödik vezető halálok. Az egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is támogatja.

A Pozitron-Diagnosztika Központ jelenleg egyedüliként végzi a PSMA PET/CT-vizsgálatot Magyarországon, budapesti egészségügyi centrumában. A fejlesztéshez vezető projektre – többek között a PSMA-specifikus nyomjelzők (radiofarmakonok) kutatásához és előállításához – a cég több mint 385 millió forint forrást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által működtetett Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásában megvalósuló kutatási-fejlesztési pályázaton. A 2023 februárjában záródó projekt összköltsége 770 millió forintra tehető, a saját forrás pedig 385 millió forint, így a támogatási intenzitása 50%, melynek várható megtérülése 7-8 év.

A különleges eljárás bevezetése utáni első évben a Pozitron-Diagnosztika Kft. néhány száz prosztatarák-vizsgálat (PSMA vizsgálat) kivitelezését vállalta, amelyből 250-et már eredményesen elvégeztek. A következő években ezres vizsgálati számmal terveznek, így a projekt zárását követő 7-8 évben csak ebből az egy forrásból megtérülhet a befektetés, miközben emberek ezreinek segít a pontosabb diagnózis – hangsúlyozta Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója.

Dr. Szakáll Szabolcs nukleáris medicina szakorvos, a Pozitron-Diagnosztika Központ orvos igazgatója az eljárás lényegét ismertetve elmondta: a statisztikák szerint a prosztatarák Magyarországon a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganata, mely az ötödik vezető halálok, az öregedő európai társadalmakra általában jellemzően. Évente 5-6000 új prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak, a radikális műtéten átesettek egyharmadánál azonban a sebészi- vagy sugárterápiát követően kiújul a betegség. Ennek első jele a PSA-szint emelkedése, ez pedig fel nem fedezett áttétek jelenlétével magyarázható. A laborvizsgálattal megállapított PSA-szint azonban nem nyújt információt az áttétek helyéről – hangsúlyozta Dr. Szakáll Szabolcs. Hozzátette: a vizsgálat egy, a prosztataráksejteken akár több százszorosan előforduló fehérje - a prosztata specifikus membránantigén (PSMA) - kimutatásán alapul. Az ehhez kötődő PET-nyomjelzők eddig soha nem látott kontraszttal képesek kimutatni a prosztatarákot. A PSMA PET/CT-vizsgálatok elsődleges célja az ilyen kiújulások felderítése, kimutatása. A vizsgálat - bizonyos feltételek mellett - segítséget adhat a megfelelő kezelési stratégia meghatározásában, a már igazolt prosztatadaganat kezelés előtti stádiumfelmérésével – mondta a nukleáris medicina szakorvos. Kiemelte: Magyarországon jelenleg az egyetlen PSMA-specifikus, humán célra alkalmazható PET-nyomjelző a Pozitron-Diagnosztika Központban érhető el Budapesten.

Dr. Ágoston Péter sugárterapeuta és klinikai onkológus, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központjának főorvosa hangsúlyozta, hogy a prosztatarák diagnosztikájában ma a PSMA PET/CT az egyik leghatékonyabb és legérzékenyebb vizsgálat. A nemzetközi szakmai irányelvek szerint a prosztatarákos betegeknél két területen alkalmazható. A prosztatadaganat elsődleges kezelését, radikális műtétjét vagy sugárkezelését követően a daganat kiújulását a vizsgálómódszerek között a legkorábban jelzi. Már 0,3-0,5ng/ml-es prosztata specifikus antigén (úgynevezett PSA) emelkedéskor (ez jelzi a betegség állapotát, kiújulását) 80%-ban képes kimutatni a kiújuló daganat helyét, nagyban segítve ezzel a kezelést. Másik javasolt terület a nagyobb kockázatú, rossz kórjóslatú, frissen felfedezett prosztatarák esetén a betegség kiterjedésének, stádiumának meghatározása. Ilyenkor a PSMA PET/CT a legpontosabb és legérzékenyebb vizsgálat, ráadásul egy vizsgálattal az egész testről ad információt, nem szükséges többszörös CT, MRI, csont-scan elvégzése. A vizsgálatot ma már Európában nagy számban végzik Németországban, Ausztriában és Olaszországban. A módszer, az eddigi tudományos eredmények alapján, a fenti területeken maga mögé utasít minden korábban erre a célra használt orvosi képalkotó eljárást – szögezte le.

Tóth Gyula radiokémikus, vegyészmérnök, a PSMA gyártás szakértője, a Pozitron-Diagnosztika Központ Gyógyszerelőállító Laboratóriumának vezetője ismertette, hogy a 18F-JK-PSMA-7 úgynevezett ex tempore radiogyógyszerként került engedélyezésre. Ezt az engedélyezési formát ma már a hazai jogszabályok is megengedik új, ígéretes, de nemzetközi szakmai szinten csak rövid klinikai múlttal (kevesebb, mint 10 év) rendelkező radiofarmakonok humán célú alkalmazására. Magyarországon csak a Pozitron-Diagnosztika Központban gyártanak és használnak PSMA specifikus radiofarmakont – hangsúlyozta, megemlítve, hogy Budapesten 2 ciklotron van, mindkettő a Pozitron-Diagnosztika Központban, az egész országban pedig összesen 4 db ciklotron működik. E részecskegyorsítókkal a nyomjelzéshez szükséges, radioaktív izotópokat állítják elő. Ezeknek a PET-izotópoknak a jellemzője, hogy fizikai felezési idejük (bomlásuk) rövid, 2-110 perc, emiatt alkalmazásuk a beteg számára alacsony sugárterheléssel jár - erősítette meg.

Állami térítéses PSMA PET/CT-vizsgálatra csak onkológus szakorvos utalhatja be a beteget. A közfinanszírozott vizsgálat feltétele, hogy a szakorvos ún. Egyedi Méltányossági Engedélyt kérjen annak elvégzésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). A Pozitron-Diagnosztika Központ eddigi tapasztalatai alapján erre irányuló kérést még nem utasítottak el. A vizsgálat magánfinanszírozás keretében is elérhető, szakorvosi javaslatra.

A PSMA PET/CT-vizsgálat célja lehet:

– A prosztatarák kimutatása a prosztatában gyanú esetén (emelkedett PSA a vérben).

– Már diagnosztizált prosztatarák áttéteinek kimutatása, illetve más vizsgálattal áttétre gyanús eltérések megerősítése vagy kizárása.

– Prosztatarák komplett kezelése (műtét – sugárterápia – hormonterápia) után fellépő PSA emelkedés esetén a helyi kiújulás vagy esetleges áttétek kimutatása. 

– Ismerten áttétes prosztatarákban a kezelések hatásának lemérése.

Világszínvonalú technológia Magyarországon

A Pozitron-Diagnosztika Kft. 2004-ben alakult, magyar tulajdonosok projektcégeként, onkológiai diagnosztikai PET/CT és kardiológiai világszínvonalú technológiával alkalmazott kutatások és vizsgálatok végzésére. A kezdeti beruházás jelentős részét a legmodernebb gépek beszerzése, valamint a radiokémiai laboratóriumi felszerelések tették ki. A cég 2004 óta végez kutatás-fejlesztési tevékenységet. A magyar tulajdonban lévő Pozitron-Diagnosztika Központ orvosi szolgáltatások mellett a diagnosztikában alkalmazott izotópok előállításával is foglalkozik, melyeket saját radiokémiai üzemük részecskegyorsítójában (ciklotron) állítanak elő.  Az elkészített nyomjelző anyagok egy részét a cég saját PET/CT-vizsgálatokhoz használja, másik részét pedig más szolgáltatók számára értékesíti. A szakmai hátteret nagy tapasztalattal rendelkező, főállású nukleáris medicina szakorvosok, radiológusok, vegyészek, gyógyszerészek biztosítják. 

Az elmúlt 15 évben a folyamatos szakmai fejlesztéseknek köszönhetően mára központunk nem csak PET/CT -vizsgálóhely, hanem a képalkotó diagnosztikai eszközök teljes tárházával rendelkező egészségügyi intézmény – emelte ki Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója.

A Pozitron nettó értékesítési árbevétele tavaly az előzetes számok szerint meghaladta az 1,7 milliárd forintot, kissé csökkent az előző évihez képest. Az üzemi tevékenységből származó nyereség 257 millió forintra csökkent a 2019-es 430 millióról, hasonlóan alakult az adózás előtti eredmény is. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156865_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27376_resized.jpg?avcount=1713923110
origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153882_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154390_auto_resized.jpg
ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27374_resized.jpg?avcount=1713923110
origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153508_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713923110
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713923110
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi