Aktuális

Benedeknek életre kel a Lego a keze alatt

Bors

Létrehozva: 2021.05.17.

Lampert Benedek gyermekkorunk kedvenc játékából a legóból varázsol hihetetlen fotókat és videókat. Esős nap, Budapest panorámája, vagy csak a messzi messzi galaxis? A fiatal fotós bármelyiket megvalósítja miniatűr világában.

Forrás: sajat

A 26 éves férfi toy photography-val foglalkozik, vagyis Lego figurákkal és modellautókkal készít élethű fotókat. Benedek nem a photoshop alkalmazásával jeleníti meg a kívánt látványt, hanem LEGO-ból, természetes anyagokból, fényekkel és bemozdulásokkal éri el azt a hatást, hogy a miniatűr valósága élethű legyen.

Próbálok mindig rájönni, hogy a valóság mitől tűnik valóságosnak. Így elég egy konyhaasztal, néhány hétköznapi tárgy és bármi lehetséges

- mondta el a Metropolnak a fiatalember.

Két régóta tartó szenvedély találkozása

Benedek 5 éve foglalkozik toy fotózással. Mindig is óriási Lego-gyűjtő volt, karácsony szülinap, húsvét, minden alkalommal ezt kért ajándékba. A fotózás később kezdődött a számára, és jelenleg a „civil” foglalkozása is ez. 2006 körül készítette el élete első Lego-s fotómontázsát, amely nem várt sikert hozott a számára. Később komolyabban is elkezdett foglalkozni mind a fotózással, mind a toy fotózással.

- Imádom csinálni, és még az embereknek is tetszik és szeretik. Pedig akkor is csinálnám, hogyha csak én látnám a fotókat róla - árulta el a fotóművész.

A kedvencébe nagyon beleélte magát

Kedvenc projektem az Apollo-11-es sorozat volt. Alapból szeretem az űrkutatást, a Holdra szállás témáját, és ezt a sorozatot úgy csináltam meg, hogy utánanéztem, tanultam, hogy minél hitelesebb, és élethűbb képeket tudjak csinálni. Meg kellett tanulnom a Holdra szállás különböző lépéseit. A megépítése során úgy éreztem, hogy én is űrhajós vagyok, hogy kicsit részt vehettem benne, emléket állíthattam róla - nyilatkozta a Metropolnak Benedek.

A fotós szerint munkájának legnehezebb része a hangulat megteremtése, az hogy a képei valódinak és ne miniatűrnek látszódjanak.

- Mindig más kihívás egy-egy sorozat. Mindig van egy olyan kép, amit nehezebb kivitelezni, mint ahogy számítottam rá. Minden egyes fotóval tanulok. A bevilágítás nagyon nehéz, és az autós fotók esetében például a valóság analízálása és megteremtése bonyolult. Folyamatosan analizálnom kell, hogy a világ amiben létezünk, az mitől valóságos. Ennek fontos része a fény. Nekem a miniatűr világban kell elhitetnem, hogy az nem annyira kicsi, és folyamatosan azt kell néznem, hogy mitől érzem azt, hogy ez most naplemente, vagy borús idő.

Nem csak hobbi, munka

Az elmúlt években már különböző cégek is felfedezték a fiatal művészt és meglátták munkájában a potenciált.

- Készült sorozat már autó- és élelmiszer márkáknak is. A toy photography most kezd egyre népszerűbb lenni és ezt lassan a marketinges világ is észreveszi. A Lego dán központjával is lesz egy közös projektünk, ha minden igaz. Nem vagyok szűkében az ötleteknek, inkább időm nincs elég rá - mondta nevetve Benedek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek