Tiszta-e a konyhánk? Ott is baci van, ahol nem gondolnánk!

Tiszta-e a konyhánk? Ott is baci van, ahol nem gondolnánk!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 06. 10:30
A legtöbben bele sem gondolnak, naponta hány alkalommal fogják meg a mikró és a sütő gombjait, vagy éppen a konyha-, illetve a hűtőszekrény fogantyúját, pedig ez utóbbiban még a hideg ellenére is elszaporodhatnak az egyes baktériumok. A Bors azokon a kényes pontokon igyekszik segítséget nyújtani, amelyeken akkor is nyüzsöghetnek a kórokozók, ha első pillantásra tisztának tűnnek…
Bors

A témában folytatott kutatások szerint a górcső alá vett háztartási tárgyak minimum 75%-a tartalmaz valamilyen coliform baktériumot – leggyakrabban szalmonellát, illetve kólibaktériumot, azaz E. colit.

Hűtőszekrény

Hogy hosszabb ideig eltarthatóak legyenek, a zöldségek és gyümölcsök zömét nem tanácsos megmosni azok elfogyasztása előtt, vagyis azokat már eleve baktériumokkal és növényvédő szerekkel borítva tesszük a hűtőbe. Az ott eltárolt nyers hús szintén problémás lehet, elvégre a termék a csomagolás ellenére is szivároghat, ami coliform baktériumok elszaporodásához vezethet. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a lisztéria-baktérium 0 fokon is szaporodásképes, 4 fok felett pedig kifejezetten aktív, vagyis jól érzi magát a hűtőben.

Megoldás: Célszerű a hűtő polcait és fiókjait havi egyszer meleg, mosószeres, illetve egyes praktikák szerint ecetes vízzel megtisztítani, majd szárazra törölni. A friss élelmiszereket mindig csomagolja be, a romlottakat pedig mihamarabb dobja ki.

Fogantyúk

Főleg abban az esetben, ha nyers ételt készítettünk elő a konyhában, számtalan bacilus gyűlhet össze a fogantyúkon: emésztési betegséget okozó szalmonella, lisztéria, kólibaktériumok, illetve penészgombák is.

Megoldás: Sosem szabad megspórolni a szekrények és fiókok fogantyúinak megtisztítását: érdemes egy puha törölközővel, valamint fertőtlenítő hatású szerrel alaposan áttörölni őket.

Szivacsok

A mosogatószivacsok a rájuk kerülő tisztítószerek, illetve – ideális esetben – gyakran megtörténő cseréjük ellenére is hamar összegyűjtik a baktériumokat, amelyek számára ráadásul egyfajta melegágyat jelent a nedvesség.

Megoldás: Voltaképpen minden egyes használatot követően gondosan ki kellene mosni őket – legalábbis ezt javasolják a szakértők.

Mosogató

A mosogató lefolyóján nagy mennyiségű, potenciálisan fertőző víz halad át, nagy általánosságban mégsem szánnak elég energiát annak megtisztítására. A célzott vizsgálatok alapján elmondható, hogy a lefolyók körüli területek 45%-án E. coli, illetve egyéb coliform baktériumok hemzsegtek. Elsősorban a nyers zöldségeken és húsokon található baktériumok szétszóródnak szét ezeken a részeken, miközben megmossuk őket.

Megoldás: Az ételek elkészítését követően a mosogatót nem elég folyó vízzel leöblíteni: némi ecettel, illetve teafaolajos tisztítószerrel való áttörlése is erősen javallott.

Vágódeszkák

A fából készített darabok szabad szemmel szint láthatatlan réseiben már egyetlen használat után is baktériumok bújhatnak meg, sőt: az áztatás következtében ezek megduzzadhatnak, felületük pedig penészedni is kezdhet.

Megoldás: A fertőzések elkerülése érdekében az a legjobb, ha legalább két darabot tart belőlük az ember: ha az egyiket mindössze a hús felvágásához használjuk, csökkenthetjük a keresztszennyeződések lehetőségét. Minden egyes használatot követően gondosan meg kell tisztítani forró, mosogatószeres vízzel, majd megszárítani – de persze ebben az esetben is alkalmazható a békebeli ecetkúra.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.