Pacallevessel és kaporfagyival csábít a székely konyha

Pacallevessel és kaporfagyival csábít a székely konyha

étterem
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 23. 13:00
Nem mindig kell ahhoz hosszú órákat utazni, hogy az ember világot lásson. Van az úgy, hogy egy-egy illat, egy-egy íz szinte magával röpíti az embert egy idegen országba…
Bors

Budapest szívében sétálva, szinte bárki talál kedvére való éttermet, ám az olasz, a francia és a japán konyha mellett, eddig székely étterem nem igazán volt a főváros színes palettáján. A hagyományos székely ételeket felvonultató Szék étterem ételei hamisítatlan széki vendéglátással párosulnak, és akkor még nem is beszéltünk az elképesztő ízvilágról.

Az étterem igen nehézkesen indult: alig nyitotta meg kapuit a vendégek előtt, a koronavírus-járvány miatt már be is kellett zárniuk. Az étterem csapata most új reményekkel várja mindazokat, akik vágynak a hagyományos ízekre, ám cseppet sem félnek a megle­petésektől.

Mesebeli gyerekkor

Ahogy beléptünk az étterem ajtaján, már önmagában a zene és a dekoráció is magával ragadott. Az ajtóban Varga Szidónia, az étterem megálmodója, egyben egyik tulajdonosa várt, és ahogy az egy igazi szorgos széki lányhoz illik, azonnal igyekezett mindennel a kedvünkben járni. A székelyudvarhelyi lány elsőnek gyerekkoráról kezdett mesélni.

A Hargita lábánál nőttem fel, igazi vadregényes környezetben. Erdély a szívem csücske. A családomnak és a gyermekkori élményeimnek köszönhetem, hogy egy székely éttermet nyitottam – kezdett bele történetébe Varga Szidónia.

– Erdélyben még van hagyománya annak, hogy a családok közösen főznek, együtt vacsoráznak, és a hétvégi étkezések az ünnepekhez hasonlóak. Bár én városban éltem, nagyon sokat voltam vidéken, hiszen a nagyszüleim ott éltek. Ahogy ők éltek, az nagyszerű: maguknak termelték a zöldséget, gyümölcsöt, álla-tot tartottak. Emlékszem, öcsémmel gyerekkorunkban azon versenyeztünk, ki gyűjt be több tojást a tyúk alól. Ezek az élmények formálták az életemet – mesélte a Borsnak az ügyvezető igazgató.

Meleg kemence

Szidónia igazán színes egyéniség, hiszen amellett, hogy jelenleg éttermet vezet, az UFO együttes egyik tagja, de ért a divathoz, a kozmetikához, turizmushoz és évekig a médiában is dolgozott.

– Nem vagyok szakács, de szeretek főzni. Gyerekkoromban nagy szerencsém volt, hiszen lehetőséget kaptam rá, hogy gyakoroljak. A székely kultúrában a családban mindenkinek megvan a feladata, még a gyerekeknek is, hiszen ez erősíti a családi egységet. Huszonnyolc évig éltem Székelyudvarhelyen, majd szép magyar földön találtam meg a szerelmet, és itt teljesült be mindaz, amiről álmodtam. Az étterem ötlete akkor pattant ki a fejemből, amikor egyik évben a férjemmel bejártuk Európát – me­sélte lelkesen Szidónia.

Az Andrássy út környékén lehet székely étele­ket kóstolni, ami nagy előnyt, de óriási kihívást is jelentett a csapatnak.

– Aki ide betér, az azért jön be, hogy újra átélhesse azt az élményt, amit Székelyföldön átélt. Az ételeink a hagyományos ízvilágot képviselik, de mindegyik egy újra gondolt műalkotás – mint például az akácmézes kaporfagylalttal kínált túrógombóc, amit Réti Sebestyén mesterséf szolgáltat. Nemcsak az ételek, de a helyszín is különleges.

– Én kislány koromban kéknek láttam az eget, így ez a kék fa számomra az erdélyi éjszakát szimbolizálja. A családban fontos volt a vallás, így étkezések előtt mindig elmondtuk az asztali ál­dást, amit itt rovásírással írtunk fel a falra. Maga a hely pedig olyan, mint egy kemence, épp ezért az étterem belsejébe meleg színű bútorokat helyeztem el – sorolta ötleteit az üzletasszony, aki ha teheti, maga is beáll a konyhába, és ha kell, fel is szolgálja az ételeket.

Különleges tálalás

Az éttermet az is különlegessé teszi, hogy az alapanyagok nagy része Erdélyből érkezik, melyeket kis manufaktúrákban, gondosan kiválogatott alapanyagokból gyártanak.

– A jó ételek elkészítéséhez elengedhetetlen a minőségi alapanyagok beszerzése. Szerintem ez az egyik titok – mesélte az étterem séfje, Réti Sebestyén, akinek a csorbalevesébe Szidónia azonnal beleszeretett.

– Az autentikus ételeken kis modern átalakítást végeztem, mert szerintem ez szükséges ahhoz, hogy a mai gasztronómiai felfogásban megállja a helyét egy konyha – magyarázta a séf, aki szerint Szidóniával és a má­sik két tulajdonossal könnyű együtt dolgozni.

– Motiváló, hogy mindig van megoldandó feladat, de nem mindig egyszerű. Amikor például Szidónia arra kért, hogy pacallevest készítsek, nehezen álltam kötélnek, mert nem hittem benne. De láthattad, sikerült – me­sélte nevetve Sebestyén, akinek a pacallevese valóban isteninek bizonyult.     H. N. Zs.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.