Aktuális

A biztonságos közlekedés a gyalogosok felelőssége is

Bors

2021. május 30. vasárnap 17:30

A mindennapi forgalomban egyre inkább érződik, hogy a járvány uralta hónapok után kezd visszatérni az élet az utakra is.

Forrás: Shutterstock

A jó idővel együtt megjelennek a motorosok, ke­rékpárosok, újabb divat szerint az elektromos és klasszikus rolleresek is, s utóbbiak a közlekedési szabályok szerint gyalogosoknak számítanak.
A gyalogosok egyébként a szabályok betartásával sokat segíthetnek a biztonság megőrzésében, hogy ne váljanak baleset áldozatává, rossz esetben sérültjévé, tehát fontos, hogy a gyalogosok is felelősségteljesen közlekedjenek.

1. Az úttesten mindig a kijelölt gyalogátkelőhelyet használja, még ha az egy kicsit messzebb is van, vagy kerülni kell. Egyrészt ott elsőbbséget élvez, de az autósok is jobban számítanak ott a gyalogosok feltűnésére, mintha csak átrohan valahol az úton. Ez abban az esetben is igaz, ha kerékpárral, rollerrel, vagy épp görkorival keresztezné az autós forgalmat.
2. Fontos, hogy a kerékpárt és a rollert a gyalogátkelőhelyen csak tolni szabad!
3. Az úttesten történő át­kelés során fontos, hogy mind a gyalogos, mind a jár­művezető keresse a másikkal a szemkontaktust, ami segít­het abban, hogy a közlekedés részt­vevői megismerjék egymás szán­­dékát a közlekedésben.

4. A gyalogosoknak elsősorban a járdán kell közlekedniük, ahol pedig nincsen járda, ott a leállósávot, az útpadkát vagy a kerékpárutat igénybe véve kell haladniuk. Ha az úton egyik sincsen – vagy az a gyalogos közlekedésre alkalmatlan –, akkor lakott területen lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben közlekedjenek az úttesten.
5. A kerékpárosoknak is érdemes kiemelten figyelniük a közlekedésben, hisz az autósok már elszoktak a kétkerekűek jelenlététől, így a visszarázódás során veszélyesebb a forgalom. 
6. Bringával mindig a kerékpárúton, -sávban haladjon, ennek hiányában az út jobb szélén. Sajnos sok kerékpárosnál látható, hogy öntudatosan a megengedett egyméteres határ belső szélén teker, de ezzel inkább csak saját magát hozza veszélyesebb helyzetbe.

Sofőrök koncentrációja

A gyalogosok figyelmetlensége mellett sajnos az autó­sok is kisebb rutinnal mozognak mostanság, ezt igazolja az a rengeteg baleset, amely az utakon látható. Az erősebb forgalomban a sofőrök hamarabb elfáradnak, elvesztik koncentrációjukat, mondhatni „bebambulnak”, ami számtalan koccanásos baleset okozója. Ez persze veszélyes a gyalogosokra is, de ilyen állapotban a sorok közt elhaladó kerékpárosokat és motorosokat is nehezebben, vagy egyáltalán nem veszik észre az autóban ülők. 

További cikkek

Gyilkosság

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

888.hu

Fegyelmi után jutalmat kapott Barts Balázs

origo.hu

Az egész világon példátlan újítást vezettek be az Audi győri üzemében

hirtv.hu

Március 15-től kötelező az oltakozás Németországban

kemma.hu

Szlovák besurranótolvaj járta a házakat Komáromban, letartóztatták a férfit

origo.hu

Az előfizetők kárára módosított volna szerződést a Telenor, közbelépett a Médiahatóság

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „Nem így terveztük” – Bánhidi a kiesés után

vg.hu

Gattyán György az utcán toborozza a képviselőjelölteket

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

mandiner.hu

Oltassuk vagy ne a gyereket? – szakértő válaszol a Mandinernek

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria