Nem mindegy, mit eszik – így épülhet fel a koronavírus-fertőzés után

Nem mindegy, mit eszik – így épülhet fel a koronavírus-fertőzés után

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 06. 18:45
Újabb jó hír: elkészült a táplálkozási ajánlás a koronavírus utáni regenerációhoz.
Bors

Bár sokan felépülnek a koronavírus betegségből, sokan vannak, akik még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. Ezen tünetek orvoslására, a koronavírus-fertőzést követő regenerációs időszakra táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A szervezet az alábbiakat ajánlja a betegség utáni regenerációhoz:

fogyás és/vagy alultápláltság esetén

– rendszeresen ellenőrizze a súlya alakulását

– egyen gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktasson be 2-3 kisebb étkezést

– részesítse előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát

– dúsítsa az ételeit például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral

– fogyasszon bőségesen folyadékot, a palettát színesítheti tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhet

– súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljon dietetikushoz

étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén

– nyugodtan válassza a kedvenc ételeit

– intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek

– a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni

– ha túl sósnak vagy keserűnek érez egy ételt, ízérzékelésén javíthat egy kis édesítés, például mézzel

– fémes szájíz esetén ne használjon fém evőeszközöket

– kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel

– szájszárazság esetén gyakrabban öblítsen szájat, de ne használjon alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása

fáradtság esetén

– a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében

– hagyjon magának elég időt az étkezésre

– ha túl fáradt a főzéshez, bátran válasszon készételeket, vagy rendeljen házhoz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.