Aktuális

Gyerekkel bemehetek a kisboltba? Vagy a legkisebbek ki sem nyithatnak? És mi a helyzet a fodrászommal? Minden kérdésre válaszolunk!

Bors

2021. április 7. szerda 15:15

Miután keddre elértük a 2,5 millió beoltottat, szerán nyithatott az ország. Összeszedtük az enyhítésekkel kapcsolatos legégetőbb kérdéseket.

Forrás: Shutterstock

Kedden délután öt óra magasságában jelentette be Orbán Viktor: Magyarország elérte a 2,5 millió beoltottat, így a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszba léphet, megkezdődhet a korábban már beharangozott enyhítés.

Miután kedden a Magyar Közlönyben is megjelent a nyitásról szóló rendelet, szerdán újra kinyithattak azok az üzletek, amik az elmúlt egy hónapban zárva voltak.

Összeszedtük, szerdától milyen változások léptek életbe, és ezek mit is jelentenek a gyakorlatban.

A nyitás legfontosabb kérdései

Kijásári tilalom, nyitvatartások

A kijárási tilalom időszaka az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul. De mit is jelent ez gyakorlatban? Nagyjából ugyanaz érvényes az estékre, mint november óta, ám már nem este nyolcra, hanem tízre kell hazaérnünk. (Természetesen a munkavégzés továbbra is kivétel, mint ahogy a kutyasétáltatás, valamint a rendkívüli orvosi helyzet is.)

Ennek megfelelően az üzletek is tovább lehetnek nyitva: eddig este hétkor kellett mindennek zárnia, szerdától ez 21:30-ra módosul – azaz a két órával rövidebb kijárási tilalommal két és fél óra plusz bevásárlást nyerünk, ami sokat segít azoknak, akik munka után ugranának még be valamilyen boltba.

Ismét mehetünk fodrászhoz

Újra kinyithatnak a korábban zárva tartó üzletek, a szolgáltatók pedig ismét fogadhatnak vendégeket. Azaz ismét lehet könyvesboltba menni, cipőt vagy ruhát venni, illetve a kozmetikusunkhoz, fodrászunkhoz is ellátogathatunk – akinek korábban volt (a szigorítások miatt lemondott) időpontja, azt talán már fel is hívta a fodrásza a jó hírrel: most már tudja fogadni.

De most akkor mi is ez a négyzetméter-szabály?

Ami viszonylagos újdonság: nem tartózkodhat egy üzletben bármennyi vásárló. A most életbe lépett szabályozás szerint átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat – azaz egy 350 négyzetméteres ruhaboltba például egyszerre 35 vevő mehet be. Ezt a számot minden üzlet köteles a bejáratnál kifüggeszteni.

A számba természetesen az eladók nem számítanak bele.

Ez egyébként csak viszonylagos újdonság: a kisebb boltoknál már korábban is láthattunk "egyszerre csak 2 vevő tartózkodhat bent" jellegű kiírásokat.

Jó, de akkor mi lesz a 10 négyzetméternél kisebb alapterületű boltocskákkal? Nem nyithatnak ki? Természetesen kinyithatnak – itt egyszerre egyetlen vásárlót szolgálhatnak ki. A többi vásárlónak kívül kell várakoznia, a másfél méteres távolság betartásával.

És akkor gyerekkel be sem mehetek? Ő külön vásárlónak számít? Ez sem lenne túl életszerű. A rendelet értelmében a vásárlók közé nem kell beszámítani a 14 évesnél fiatalabbakat, emellett a 65 évesnél idősebb személy segítőjét vagy a fogyatékossággal élő személy segítőjét.

Mi lesz egy 18 négyzetméteres boltban? A rendelet szerint a kerekítés szabályat kell alkalmazni, azaz míg egy 18 négyzetméteres boltba már kettő, addig egy 14 négyzetméteresbe egy vásárlót engedhetnek be egyszerre.

Jó, de hogy ellenőrzik a vásárlószámot? Ez üzletenként változó. A kisebb boltokban ez nyilván egyszerűbb, a nagyobbak azonban több helyen olyan trükköket alkalmaznak, mint például csak annyi bevásárlókocsit és kosarat tesznek ki, ahány vásárló bent tartózkodhat – és kosár/kocsi nélkül természetesen nem lehet bemenni.

Mi lesz az éttermekkel, kávézókkal?

Sajnos arra még várnunk kell, hogy egy jó kávéra beüljünk valahová, ahogy az éttermek terén sincs változás – ők továbbra is csak elvitelre adhatnak ki ételt, vagy pedig futárral rendelhetünk magunknak harapnivalót.

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

mindmegette.hu

10 isteni szalagos farsangi fánk recept, ha nincs meg a nagyié!

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

origo.hu

Nem tűnik fenevadnak a GeForce GT 1010

vg.hu

Gigafelvásárlást hajt végre a Microsoft

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

origo.hu

Sávot váltott a BMW-s az M1-M7-esen, a vétlen autós a betonterelőkön csattant - videó