Katus Attila segít: így vértezze fel szervezetét vitaminokkal

Katus Attila segít: így vértezze fel szervezetét vitaminokkal

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 26. 00:00
A zöldségek és a gyümölcsök vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, így a járvány ideje alatt még inkább fontos, hogy bőségesen fogyasszony belőlük.
Bors

Zöld töldségekkel felvértezve

A zöld színű növények igen gazdag K és K2 vitamin források. Ilyen a sóska, az uborka, a fejes saláta és a brokkoli. A sóska amellett, hogy gazdag K és K2 vitaminban, C-vitaminban is bővelkedik. Az uborka sem csak bőrfiatalító hatásáról híres, kiváló A-, C- és B-vitaminforrás is. A fejes saláta tele van C- és B-vitaminnal, de a szervezet számára nélkülözhetetlen foszfort és vasat is tartalmaz. Bár sokan nem kedvelik, a brokkoli igazi immunerősítő. Magas a kálium, kalcium, cink, foszfor és magnézium tartalma, mindemellett pedig kitűnő A-, E- és C-vitaminforrás is.

Segítenek a gyümölcsök

A gyümölcsök nagyon egészségesek, hiszen tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és gyümölcscukorral.

A tavasz igazi vitaminbombái a cseresznye, az eper, a málna és a sárgabarack, hiszen ezek mindegyike dúskál A-, B- és C-vitaminban.

Fontos tudni, hogy érdemes inkább többféle gyümölcsöt fogyasztani és egy fajtából inkább kevesebbet. Minél változatosabb a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, annál több növényi hatóanyag juttatható a szervezetbe.

Natúr joghurt gyümölcsökkel

Katus Attila dietetikus, taáplálkozási szakértő szerint leginkább a főétkezések között érdemes gyümölcsöt fogyasztani.

– Hogy elosszuk a fruktóz terhelést és stabilan tartsuk a vércukorszintet, érdemes leginkább a főétkezések között, 4-6 óra eltolódással a köztes étkezések alkalmával egy kis gyümölcsöt fogyasztani. Tízórai vagy uzsonna gyanánt kiváló választás gyümölcsöt enni, és az sem baj, ha valamilyen kisebb mennyiségű fehérjével, rosttal, esetleg zsírforrással együtt fogyasztjuk őket – mondta a dietetikus az evamagazin.hu-nak.
 

Tökéletes megoldás lehet egy alacsony zsírtartalmú natúr joghurt „feltuningolása” szezonális gyümölcsökkel. Ami ebben az esetben is fontos, és megjegyzendő, hogy ne essünk túlzásba a mennyiségekkel – tette hozzá a szakember.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.