Aktuális

Ennyit a majdnem nyárról: Erős lehűlés jön húsvét után

Bors

2021. április 6. kedd 08:00

Az elmúlt napok már-már koranyári időjárása után viszonylagos lehűlés várható.

Kezdetben jobbára erősen felhős, borult égre számíthatunk, majd a kedd déli óráktól kezdve északnyugat felől jelentősen csökken a felhőzet. A legtovább a Tiszántúlon marad felhős az ég. Kora délelőtt még a délnyugati és az északkeleti megyékben előfordulhat eső, havas eső, hó, majd délre mindenütt megszűnik a csapadék, az esetlegesen kialakult hóréteg gyorsan elolvad.

Az északi, északnyugati szél erős, a Zemplén, Bodrogköz térségében eleinte viharos lesz, napközben ugyanakkor fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Erős lehűlés várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű.

Általánosságban kijelenthető, hogy az elmúlt időszak igazán baráti hőmérséklete után most pár napig ismét nem árt, ha elővesszük a melegebb pulóvereket. Budapesten például a hétfői 15 °C után kedden már csak 7-ig kúszik fel a hőmérő, és szerdán-csütörtökön is csak 9-9 fokra számítson!

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk középső és déli tájain magasnyomás alakítja az időjárást. Területén a napos idő ellenére is hűvösebb van az átlagoshoz képest. A hőmérséklet csupán az Ibériai-félszigeten és a Földközi-tenger partvidékén haladja meg a 20 fokot.

Észak-Európa felett ugyanakkor egy déli irányba előretörő hidegfront található, hátoldalán sarkvidéki eredetű hideg levegő érkezik. A front mentén az esőt gyorsan ónos eső, illetve havazás váltja fel.

A Kárpát-medencét keddre virradó éjjel éri el a front, mögötte jelentősen csökken a hőmérséklet és vegyes halmazállapotú csapadékra lehet számítani.

További cikkek

Kamatstop

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

KRESZ

Mozgáskorlátozottak helyén, tilosban parkolt Karácsony Gergely szolgálati autója - videó

Ez is érdekelhet