Húsvétra kínáljon gyömbéres sonkalevest tojással – hétvégi menü

Húsvétra kínáljon gyömbéres sonkalevest tojással – hétvégi menü

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 04. 14:00
Húsvétkor minden a sonkáról, a tojásról és a kalácsról szól, és ez így is van jól.
Bors

Leves

Gyömbéres sonkaleves tojással

Elkészítési idő: 75 perc. Nehézségi fok: *

Hozzávalók: (4 személyre): 2 ek olaj * 2 fej lilahagyma * 40 dkg füstölt sonka * 1,5 l alaplé * leveszöldség * 2 burgonya * 1 fej fokhagyma * majoránna * szerecsendió * 3 babérlevél * 10 egész bors * 1 tk szárított gyömbér * 1 tk rozmaring * 1 tk pirospaprika * 3 dl tejföl * 0,5 citrom leve * 2 ek barna cukor * 2 ek liszt * 2 ek mustár * petrezselyem * főtt tojás * 1 csokor friss snidling * 2 zöldpaprika * csigatészta

Elkészítés: A felforrósított olajon a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a kockára vágott sonkát, és addig pirítjuk, amíg átsül. Felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk a tetszés szerint összevágott leves­zöldséget és a kockára vágott krumplit. Beletesszük a kisebb fej fokhagymát, a majoránnát, a babérlevelet, a borsot, a szárított gyömbért, a rozmaringot, a pirospaprikát és a szerecsendiót. Kb. egy órán át gyöngyözve főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Közben készítünk egy rendhagyó habarást. A tejfölt elkeverjük a citromlével, a barna cukorral, a liszttel, a mustárral és egy kis petrezselyem­-mel. A leves levéből hozzákeverünk egy kicsit, jól elkeverjük, aztán behabarjuk vele. Miután buggyant egyet, lehúzzuk a tűzről. Tálalásnál belerakjuk a negyedre vágott kemény tojást és a snidlinget.

Főétel

Fasírtgolyó főtt tojással

Elkészítési idő: 45 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 6 tojás * 2 zsemle * 1 dl tej * 50 dkg darált hús * 1 csomag carbonaraspagetti-alap * 1 csokor petrezselyem * só, bors * 2 ek liszt

Elkészítés: A tojásokat forrásban lévő vízben 8-10 perc alatt keményre főzzük, leöblítjük hideg vízzel és megpucoljuk. A zsemléket kockára vágjuk és beáztatjuk a tejbe, majd jól kinyomkodjuk. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, a carbonaraspagetti-alapot, az apróra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és jól összegyúrjuk. A főtt tojásokat megforgatjuk a lisztben, majd a tojások köré a darált húsból gombócot formázunk. A húsgombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 190 fokon 20-25 percig sütjük. TIPP: Kevés mustárral, szerecsendióval, vajjal és tejszínnel kikevert krumplipürével tálaljuk.

Desszert

Kalácspuding

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 4 dl tej * 1 dl habtejszín * 10 dkg vaj * 4 tojás * 5 ek cukor * 1 citrom * 40 dkg erdei gyümölcs * 1 fonott kalács

Elkészítés: A tejet, a tejszínt, az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot egy tálba mérjük, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is. A sütőtálat kivajazzuk, és szórunk bele egy nagy marék erdei gyümölcsöt. Szép sorban kirakjuk a sütőtálat a felszeletelt kaláccsal, ráöntjük a tojásos-tejes keveréket, és a tetejére rászórjuk a maradék erdei gyümölcsöt. Alufóliával lefedve 20 percig sütjük 180 fokos sütőben, majd fólia nélkül még további 10 percig pirítjuk.

További húsvéti receptek a mindmegette.hu oldalon.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.