Aktuális

Áprilisi havazás – Németh Lajos megmondja, miért őrült meg az időjárás

Kóré Károly

2021. április 8. csütörtök 18:15

Országszerte több hullámban hullik a hó. Decemberben ezen senki nem csodálkozott volna, most azonban áprilist írunk. Németh Lajos, az ismert meteorológus szerint minden a feje tetejére állt.

Forrás: Dombóvári Tamás

Nem kifejezetten tette boldoggá az országot a mai hóesés. Nem úgy, mint Németh Lajost.
mi, meteorológusok már hozzászoktunk ahhoz, hogy az április szeszélyes és bolondos, de hogy ennyire, azon még a leghívőbb meteorológusok is meglepődnek – mondta a Borsnak az ismert időjós, és hozzátette: ma reggel kinézett az ablakon a nagykovácsi családi házában, és egy számára csodálatos látvány tárult a szeme elé. Erről persze tudni kell, hogy aminek egy átlagember a mai napon nemigen örül, az az ő számára szakmai kuriózum.

December végén és januárban teljesen normális jelenség lett volna a hóhullás, és akkor meg is lehetett volna magyarázni hóviharral. A mai időjárásnál szebb és jobb ajándékot egy magamfajta ember elképzelni sem tud – tréfált a meteorológus, aki szereti a kihívásokat.

Az elmúlt évtizedekben megszokhattuk, hogy egyre inkább a szélsőséges időjárás jellemzi a Kárpát-medence térségét.Ennek ékes bizonyítéka az eddigi tavasz, ha volt egyáltalán, illetve az április. Amióta világ a világ, mindig is előfordult egy-egy hidegbetörés, nem véletlen, hogy májusban ünnepeljük a fagyosszenteket. Az, hogy 2-3 naponta hullámvasút módjára váltakozik a kellemes, szinte májusi időjárás és a 15 fokkal alacsonyabb, januári hőmérséklet, az már több a soknál – mondta Németh Lajos, és kérdésünkre igyekezett mindenkit megnyugtatni: attól nem kell tartanunk, hogy miközben júniusban vagy júliusban a Balaton vízét élvezzük, hirtelen ránk szakad a hó.

Még jobban meglepődnék, annál is inkább, hogy az északi féltekén, különösen a Kárpát-medencében, a magas napállás miatt a nyári időszakban már nem alakulhatnak ki olyan hőmérsékleti viszonyok, melyek között hó alakulhat ki. Tény, hogy a történelmi időkben Magyarország területén mind a 12 hónapban feljegyeztek hóesést, de akkor még nem 93 ezer négyzetkilométeren éltünk, és Nagy-Magyarország területén voltak magas hegyeink. Ma 1014 méter hazánk legmagasabb pontja, akkor 2500 méteres hegyünk is volt. Az Alpokban ma is rendszeres az egész éves havazás – magyarázta a szakember, de hangsúlyozta, nem tudhatjuk, mi lesz 50 év múlva.

Én már nem fogom megérni, de fentről figyelni fogom, mi történik!

További cikkek

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Stop

Ennek a 4 intézkedésnek nagyon sok magyar fog örülni

Ez is érdekelhet

vg.hu

Kiderült, fertőző-e a koronavírus szoptatáskor

ripost.hu

25 évesen halt bele a Covidba Dóri: Még az újszülött babáját sem láthatta

szon.hu

Karanténban az osztály – ha a diák már be van oltva, mehet iskolába

origo.hu

Több mint 62 milliárd forintnak megfelelő eurót adnak egy Rembrandt-festményért

nemzetisport.hu

Videó: amikor Adrian Lewis vakon dobta be az utolsó nyilát a tripla 20-ba

origo.hu

Kézilabda Európa-bajnokság: több mint 800 ezer fogadás a három magyar meccsen

mandiner.hu

Erdogan meghívta magához Putyint és Zelenszkijt, hogy egyeztessenek

kemma.hu

Többen rosszul lettek a komáromi akkumulátorgyárban - kivonultak a tűzoltók

metropol.hu

Betelt nála a pohár – A királynő kizárhatja Meghant és Harryt a családból

origo.hu

Megdöbbentő képek a tongai vulkán pusztításáról