Ott lapulnak a konyhádban: Ezekkel a csodaszerekkel természetesen védekezhetsz a vírusok ellen

Ott lapulnak a konyhádban: Ezekkel a csodaszerekkel természetesen védekezhetsz a vírusok ellen

immunrendszer
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 19. 11:30
Immunrendszerünket könnyen megerősíthetjük ezekkel a csodaszerekkel.
Bors

A koronavírus-járvány elleni védekezés miatt meghozott korlátozások egyre enyhülnek, ám ez nem jelenti azt, hogy a vírus már nincs köztünk. Amellett, hogy betartjuk a továbbra is érvényes szabályokat, tehetünk még valamit: belülről erősíthetjük az immunrendszerünket.

Összeszedtünk néhány csodaszert, amelyek kiválóak erre a célra, ráadásul teljesen természetesek.

savanyú káposzta

A savanyú káposzta telis-tele van immunerősítő probiotikumokkal, amelyek jótékony hatással vannak a belekben található baktériumok egyensúlyára. Az egészséges bélflóra megakadályozhatja a káros baktériumok bélbe jutását, illetve előidézi a hatékony immunválaszt, aminek következtében az olyan fertőzések ellen is képes védekezni szervezetünk, mint a megfázás és az influenza.

hagyma

A hagyma rendkívül gazdagon tartalmaz prebiotikumokat: ezek segítenek növelni a bélben lévő barátságos baktériumok mennyiségét. Miközben a probiotikum a hasznos baktériumok populációjának növekedését segíti elő, a prebiotikum a hasznos baktériumok növekedését serkenti. Fontos, hogy a pre- és probiotikumok megfelelő egyensúlyban legyenek, így képesek támogatni az immunrendszert. A hagyma továbbá gazdag C-, B- és E-vitaminokban is, amelyek segítik csökkenteni a fertőző megbetegedések kockázatát.

Fokhagyma

Puszi előtt nem a legjobb választás, prebiotikus tulajdonságai miatt a fokhagyma mégis rendkívül fontos része mindennapi étkezésünknek. A fokhagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, mint például az allicin, ami fokozza a fehérvérsejtek betegségre adott válaszát. A fokhagyma tehát támogatja a szervezet természetes védelmi rendszerét.

Spárga

Szintén a prebiotikumok előállítását segíti elő a spárga, ám jótékony hatásai nem merülnek ki ennyiben. A spárga serkenti a B-vitamin termelését, ami létfontosságú szerepet játszik az egészség és a jó közérzet fenntartásában. A B-vitamin emellett hatással van az energiaszintre és az anyagcserére is.

Hüvelyesek

Az olyan – étrendünkbe könnyedén beépíthető – hüvelyesek, mint a lencse, a borsó, a csicseriborsó, a bab, a szójabab vagy a földimogyoró számos kedvező hatást gyakorol a szervezetre. A hüvelyeseket tökéletes fehérje-, rost-, vas- és vitaminforrásként tartják számon, ráadásul az immunrendszert is erősítik.

Kefir

Probiotikumtartalma miatt rendkívül jótékony hatást gyakorol az immunrendszerre a kefir. Ráadásul nemcsak a bélflóra egyensúlyáért felelős, de az egészséges anyagcserét is előidézi.

Teljes kiőrlésű gabonák

Az olyan teljes kiőrlésű gabonákban, mint például a zab, a quinoa, vagy a hajdina, számos bioaktív vegyület felelős az immunrendszer erősítéséért, ráadásul az egészséges étkezés elengedhetetlen elemei is. Szakértők szerint a teljes kiőrlésű ételek fogyasztása nagyszerű módja az immunrendszer helyes működésének fenntartásához.

Az egészség támogatásához mindezek mellett persze nagyon fontos a rendszeres testmozgás, illetve a cukor- és a szénhidrátbevitel korlátozása.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.