Aktuális

Végre kiderült: ezért jár reggel a kukásautó, és hozza a postás délelőtt a levelet

Újvári Mihály

2021. április 6. kedd 13:15

Miért jár reggel a kukásautó, amikor mindenki dolgozni menne? Miért hozza a postás délelőtt a levelet, mikor nem tudjuk átvenni? Bosszantó dolgok, amikre nap mint nap keressük a választ.

A mindennapi életünk során számtalan jelentéktelen, de annál idegőrlőbb pillanattal kell szembenéznünk, melyek egyébként említésre sem méltó apróságok, ám valahogy mégis mindig a legkellemetlenebb pillanatokban tudnak bekövetkezni. Ezeknek hála még a leghiggadtabb emberek pulzusa is az égbe szökik.

Lassítják a szabálytalanul parkolók a kukásautót

Be kellene érni dolgozni, járványmentes időben pedig a gyereket iskolába, oviba kell vinni, de áll a forgalom a kukásautó miatt, az emberek bosszankodnak. Miért a reggeli csúcsidőben kell a kukákat üríteni? – vetődik fel a kérdés sokakban.  A Fővárosi Közterület Fenntartó vállalatot kérdeztük a dologról.

– Az utóbbi években jelentősen megnőtt a budapesti utakon a gépkocsik forgalma, illetve a parkoló gépjárművek száma, amelyek rendkívüli módon lassítják a hulladékszállító kollégák munkavégzését. Sokszor a szabálytalanul parkolók miatt nem, vagy csak alig férnek el járműveink, folyamatos manőverezésre kényszerülnek. Ez is oka annak, hogy munkatársaink a tartályok ürítését csak lassabban tudják elvégezni.

Hulladékgyűjtő-járataink meghatározott rendben végzik munkájukat (pl. állandó ürítési nap), ezért az emberek sokszor az életvitelüket, például a reggeli elindulásukat, az útvonalukat ehhez igazítják/igazíthatják. Szintén sokéves tapasztalatunk, hogy ezzel a gyűjtési renddel akadályozzuk legkevésbé a közlekedést és látjuk el a közegészségügyi és környezetvédelmi szempontból is fontos szolgáltatásunkat – válaszolta a Borsnak az Fővárosi Közterület Fenntartó vállalat.

Mint mondták, a belvárosi területeken, valamint a fő közlekedési útvonalakon reggel hét előtt igyekeznek befejezni a szemét elszállítását. A kisebb forgalmú útvonalakról ezután kezdik meg a begyűjtést amit a délutáni csúcsforgalom előtt be is fejeznek. Arra, hogy ezt miért nem lehet az éjszaka folyamán elintézni, nem kaptunk választ.

Kialakult gyakorlaton alapszik a postások munkaideje

Mint az a nevében is benne van, a kézbesítőnek, vagyis a postásnak kézbesítenie kellene a részünkre feladott küldeményeket, de ha nem ülünk éppen otthon például délelőtt, akkor cetli vár a postaládában, hogy menjünk be átvenni a levelünket. Amikor jönnek a postások, általában dolgozik az ember. Miért ne lehetne később kézbesíteni?
2020-ban mintegy 482 millió levelet kézbesített a posta. Ennek nagy része közönséges levél, és mindössze 10 százalékos azon levélküldemények aránya, amelynél személyes átvételi kötelezettség van. Magyarországon kialakult gyakorlat, hogy napközben, reggel nyolc és délután négy óra között lehet ügyet intézni. Ehhez hasonlóan a kézbesítők is napközben dolgoznak. Gondoljon bele, hogy ha egy kézbesítő a napi 8 óráját 16 órakor kezdené meg, akkor éjfélkor végezne, este 8-ig vagy 9-ig nem lehetne elvégezni a kézbesítési feladatokat – reagált megkeresésünkre a Magyar Posta Zrt.

A válaszban kiemelték, hogy tavaly magasabb volt a kézbesítési sikeresség az átlagnál, ami a koronavírus-járványnak tudható be, hiszen sokan otthonról végzik a munkájukat.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Márki-Zay Gulyás Mártonról: Ő nyíltan meleg, és szerintem kommunista. Nagyon szeretem!

borsonline.hu

Döbbenet: Imrét újraélesztés közben akarta félrelökni egy vásárló, mert nem fért oda a tejhez

origo.hu

Kevésbé halálos iramban - Toyota GR Supra 2.0T teszt

mandiner.hu

A Bundestag-elnök szerint „a lakosság egyre nagyobb részének nincsenek német felmenői”

vaol.hu

Meghalt egy férfi Szombathelyen, nem baleset történt - fotók

origo.hu

Kísértetiesen villogó tárgyat észleltek az űrben

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: mától lehet szavazni az álomcsapat tagjaira

vg.hu

Harci repülőket vezényeltek az orosz határra az amerikaiak

astronet.hu

Februári horoszkóp 2022: intenzív időszak csodás lehetőségekkel és mély megélésekkel

mandiner.hu

Sára Botond: Elvittem a ferencvárosiak üzenetét Karácsony Gergelynek

ripost.hu

Tombol az omikron Magyarországon: ezt fotózták a Margit hídnál

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve