Aktuális

Ákos: Nem marad más, mint normálisnak maradni

Bors

Létrehozva: 2021.04.21.

Kovács Ákos Kossuth-díjas zeneszerző, énekes volt a Politika Hobbista kedd esti vendége. A pop-ikon kendőzetlen őszinteséggel beszélt számos témáról, így például arról, hogy mit gondol a gyerekeire nehezedő, intenzív, progresszív agymosásról, a Black Lives Matter-mozgalomról, de természetesen szóba került Ákos legfrissebb zenei újdonsága is.

Mint a legtöbb ember, Ákos is saját bőrén tapasztalta meg, mit jelent a bezártság, a koncertek lemondása, az otthonmaradás és a digitális tanulás okozta kihívások, sőt, az énekes maga is átesett a koronavírus-fertőzésen. Ákos nem csupán a mögötte lévő időszak megtapasztalásairól, hanem arról is beszélt, hogy reménykedve tekint a jövőbe. A Politikai Hobbistában úgy fogalmazott:

Én is szülő vagyok, négy gyerekem van. A nagyfiam már kirepült, de a többiek hol tanulnak, hol nem tanulnak, nem igazán tudom leellenőrizni. Bekopogsz egy gyerekszobába, és akkor rád ordítanak: “apa, ne zavarj, tornaóra van!” – ez  számomra nagyon furcsa szituáció. Olyan, mintha egyfajta gumiidőben élnének a gyerekeink. Ezt sok szülő megsínylette vagy nehezen élte meg, hiszen állandóan otthon vannak a gyerekek. A feleségemen is láttam, hogy nehéz időszak ez, ő azt szerette volna, ha a felsősök is kezdhették volna a személyes jelenlétet az oktatásban.

A magyar zenei élet egyik meghatározó előadója a pandémiával kapcsolatban írt új daláról is beszélt, ami a “Fel a szívekkel” címmel jelent meg. Ákos úgy fogalmazott: a dal már nemcsak a lezárásokról szól, hanem sejteti az újrakezdést is. A zenét Lepés Gábor szerezte, a szövegeket Ákos írta, és basszusgitáron is ő játszott. Az énekes szerint azáltal, hogy több időt töltöttek otthon az emberek, a nevelés és a család is hangsúlyosabbá vált. Úgy fogalmazott:

Az ember úgy nevel, ahogy él. Ez egy ideig stimmel, de nekem mondjuk van egy tizenhat éves gyerekem és látom, hogy ő most abban a korszakban van, amikor az otthonról kapott úgynevezett értékrend megkérdőjelezése zajlik. Szerencsére nem homlokegyenest.

Kifejtette, hogy a gyerekek erőszakos-progresszív megtévesztésére és befolyásolására irányuló liberális agymosást ő maga is érzi a bőrén, apaként.

– Azt már nehéz lesz kinőni, hogy mondjuk az amerikai barátom azért hozta el az egyetemről a gyerekét, mert ott kirúgtak egy professzort, aki azt találta mondani, hogy csak két (biológiai) nem létezik (…) azt nehéz nem látni, hogy van egy nagyon erőszakos ideológia, ami a gyerekeinkre is rányomul, amely bedob mindig valamilyen témát, tematizálva a közbeszédet (…) nem marad más, mint normálisnak maradni, és vitában helytállni (…) meg kell próbálni érvelni, amíg még hagynak minket

– tette hozzá.

ELTŰNIK A VITA ÉS A PÁRBESZÉD

Az énekes kétségesnek látja, hogy az érvelésre, normális párbeszédre adódik még lehetőségünk a közeljövőben. Véleménye szerint ezt mutatja az is, hogy több nyugati országban szinte levadásszák azokat a felhasználókat a közösségi oldalakról – vagy tüntetik el a Youtube-ról –, akik szembemennek bizonyos ideológiával.

Hazánkban ez a fajta szólásszabadság még létezik

– fogalmazott Ákos, aki a Pesti TV-nek adott interjúban azt is kiemelte:

Magyarország a politikai diskurzus szempontjából a béke szigete.

Kifejtette: hazánkban szerencsére nem kell számítani olyan durva utcai jelenekre, mint amiket például a Black Lives Matter tüntetéseinél láthattunk Amerikában.

Kizárt dolognak tartom, hogy szívből elégedett legyen egy normális, liberális gondolkodású ember azzal, amit a Black Lives Matter csinál Amerikában. Hiszen útjukat lerombolt városok, üzletközpontok és nem mellesleg halottak szegélyezik. Biztos, hogy ez a liberálisoknak sem okoz maradéktalan örömet, akkor sem, ha ezzel szűkül a jobboldal mozgástere – mondta Ákos.

Az énekes a zenéléssel kapcsolatban megjegyezte: rettenetesen hiányzik neki az, hogy személyesen találkozhasson a közönséggel. Új dala, a “Fel a szívekkel” igazi tempós, életigenlő dal, amiből “jó kis koncertnóta lehet belőle, ha végre újra találkozhatunk a közönséggel”.

– Ebben a műfajban mindenki alig várja, hogy haraphasson, hogy visszarobbanjon a színpadra, ahonnan a vírus leparancsolt minket. A közönség is nagyon várja.

A Szentírás is azt mondja, nem jó az embernek egyedül lenni, társas lények vagyunk. Egy koncert során a közösség soraiban össze lehet forrni, különböző demográfiával rendelkező, különböző korú, végzettségű emberek azonos dolgokat érezhetnek egy rövid időre. Ez engem felemel

– mondta Ákos a Politikai Hobbistában.

Nézze meg a Politikai Hobbista teljes adását a PestiTV oldalára kattintva, mely előfizetés nélkül egy egyszerű, kisméretű digitális antennával is elérhető, bárhol az országban. A PestiTV jelen van a legtöbb szolgáltató alapcsomagjában és műholdról is fogható! A műsorok röviddel az adás után a pestitv.pestisracok.hu oldalon nézhetőek vissza! Kövesse a PestiTV Facebook– és Instagram-oldalát, TikTok-fiókját is!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek