Aktuális

A járvány hiénái: 150 ezerért kínálják a koronavírus-vakcinát a sötét weben

Bors

Létrehozva: 2021.03.25.

Az elmúlt hónapokban robbanásszerűen növekedett a kínálat a koronavírus-járványhoz kapcsolható termékekből.

Forrás: Pexels

Azzal, hogy a világ egyre több országában elindult az oltási program, erőre kaptak az illegális bűnszervezetek is, akik a járvány hiénáiként próbálnak hasznot húzni az egyes országokban fellépő vakcinahiányból.

A dark weben így már nem csak hamisított koronavírusteszt-eredményeket és hamis vakcinaútleveleket lehet beszerezni, de a megfelelő pénzért cserébe az AstraZeneca vagy Pfizer vakcinájához is hozzá lehet jutni.

A sötét weben már régóta játszi könnyedséggel lehet például drogokhoz vagy fegyverekhez hozzájutni, de az elmúlt hónapokban robbanásszerűen növekedett a kínálat a koronavírus-járványhoz kapcsolható termékekből is.

Hamis oltási igazolást már 150 dollárért (46 ezer forintért) lehet vásárolni, egy weboldalon pedig egy adag Oxford-AstraZeneca vakcinát 500 dollárért (154 ezer forint), míg egy adag Szputnyikot 600 dollárért (185 ezer forintért) kínálnak. A BBC által megkérdezett kiberbiztonsági szakértő szerint már több mint 1200 helyet találtak, ahol illegálisan kereskednek a COVID-védőoltásokkal. Fizetni pedig a legtöbb helyen bitcoinnal, vagy más kriptovalutával lehet, így gyakorlatilag lehetetlen lenyomozni az eladókat.

Ráadásul sok esetben csak a pénzünkre és az adatainkra utaznak a csalók, az angol tévének megszólaló kutató szerint az egyik kollégája például próbaképpen 750 dollárért rendelt a kínai Sinopharm vakcinájából kutatási célokból, ám az oltóanyag a mai napig nem érkezett meg.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek