Aktuális

Negatív lett az összes koronavírus-tesztje, mégis egy ritka Covid-szövődmény végzett a kamaszfiúval

Bors

2021. március 17. szerda 22:00

Még az orvosokat is meglepte a tizenhat éves Emilió halála, aki negatív koronavírus-tesztet produkált, nem sokkal később azonban szervezete feladta a küzdelmet a Covid-19 ritka szövődménye ellen.

Forrás: Pexels

A gyermekét egyedül nevelő, a chilei Puerto Montt városában élő Lorena Navarrete könnyek között mesélt arról: fia március elején bekövetkezett halála előtt egy héttel arról panaszkodott neki, hogy fáradtnak érzi magát, és hogy fájnak a lábai. Ezután élénk foltok jelentkeztek a bőrén, hányt és magas láza volt – számolt be a történtekről a Mirror.

Az orvosok folyamatosan vizsgálták, hogy megtudják, mi a kisfiú baja. Többször végeztek rajta Covid-tesztet is, de azok mind negatívak lettek. Mire rájöttek, hogy mi a baj – a kamaszt a gyermekkori koronavírus fertőzéshez kapcsolódó többszervi gyulladás (MIS-C) támadta meg –, már nem tudták megmenteni a 16 éves Emilio életét.

Az új típusú koronavírus-fertőzés gyermekkorban többnyire nem okoz a felnőttekéhez hasonló súlyos tüneteket, azonban ritka esetekben a friss fertőzés lezajlása után 2-4 héttel kialakulhat egy olyan, sok szervrendszert érintő gyulladásos betegség, mely igen súlyos állapothoz vezethet– nyilatkozta egy infektológus a tragédia kapcsán.

A szakemberek szerint noha a MIS-C tünetegyüttesben szenvedő gyermekek aránya meglehetősen alacsony, nem árt ébernek lenünk. A betegségről először 2020 májusában számoltak be azok az országok, ahol a vírus tavaszi hulláma jelentősebb méreteket öltött. A kórkép rendkívül változatos és súlyos megjelenésű, így mind a diagnózisa, mind terápiája komoly kihívásokkal jár – írja a Covid-szövődményről a Heim Pál Gyermekkórház honlapja.

Emilio édesanyja, Lorena számára egyetlen fia elvesztésének fájdalmát részben enyhíti a tudat, hogy felhívhatja más szülők figyelmét erre a ritka betegségre.

– Nem akarom, hogy Emilio halála hiábavaló legyen, és szeretném, ha világon minden szülő tudná, hogyan távozott a kisfiam. Figyeljenek és óvják gyerekeiket, hogy ez többé ne történhessen meg!

További cikkek

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Ez is érdekelhet

vg.hu

Elhunyt Csollány Szilveszter

astronet.hu

A Mars jegyváltása és a Vénusz előre indulása komoly lehetőségeket jelez a héten nekünk

she.life.hu

Miért csaljuk meg a másikat? Talán csak a szívünk túl nagy...

vg.hu

Térképre tettük: ezekbe az országokba már elég csak a védettségi igazolvány

kemma.hu

Halálos késelés Tokodon: főzés közben szúrta szíven férjét a nő

vg.hu

Nyolc éve fekszik kórházban műtéti fertőzés miatt a lánya, 100 millió forintra perli a kórházat

vg.hu

Jó ötletnek tűnt, de pénze 95 százalékát elbukta a fizetését bitcoinban kérő sztársportoló

ripost.hu

Összeomlottak Varga Irén rajongói. Kedvencük bejelentette, hogy nincs tovább

borsonline.hu

A féltestvérem volt – lesújtotta Csollány Szilveszter halálhíre az olimpiai bajnokot

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben