Aktuális

Inkább egy olcsóbb újat vegyen, mint egy használt régi abroncsot: közeleg a kerékcsere ideje

Bors

2021. március 21. vasárnap 21:30

A téli időszak végével az autó­sok számára eljön a pillanat, amikor dönteniük kell, milyen abroncsokkal vágnak neki a nyári időszaknak. A kérdés anyagilag is fontos.

Forrás: Shutterstock

Több lehetőség is van: megtarthatja autóján a téli gumikat, ha megvan a korábbi nyári szett, azokat is vissza lehet szerelni, ha még megfelelő állapotban vannak, vagy vásárolni kell újabb négyet, amely lehet új, vagy használt abroncs is.

Alapos megfontolás

Először is vizsgáljuk meg a téli abroncsok fennhagyásának lehetőségét, hiszen ez is opció. Ezt több dolog is indokolhatja, a többi közt az, hogy a pandémiás időszak miatt sokan jóval kevesebbet használják autójukat, így azt a kevés kilométert biztonsággal lehet megtenni a téli szettel is.

Persze ilyenkor a téligumik jobban kopnak a nagy meleg hatására, így leginkább csak akkor érdemes maradni a té­lieknél, ha már mondjuk 2-3 havas szezon benne volt a garnitúrában, és egy következő hideg évszakra már használatra amúgy is alkalmatlan lenne.

Ne feledjük, a téligumik hatékonysága 4 mm-es profilmélység alatt gyakorlatilag semmivé lesz, így az ez alatti profillal rendelkező gumikat nyugodtan fent lehet hagyni az autón, persze alacsony futásteljesítmény mellett, és csak ősszel vásárolni ismét egy téli szettet.

Persze, ha jó állapotú nyáriak (futófelület és oldalfalak sértetlenek, profilmélység min 3 mm) ott pihennek a raktárban, akkor azokat érdemes visszarakatni, hiszen biztonságosabb útfogást biztosítanak a megfelelő szezonra fejlesztett abroncsok.

Eldöntendő kérdés

Amennyiben eldőlt, hogy mindenféleképpen nyárira vált, és nincs már meg a tavalyi szett, hisz azt a cserekor már nem volt érdemes eltárolni, felmerül a kérdés, hogy újat, vagy esetleg használt abroncsot vegyen az autós.

A kérdésnek természetesen csak és kizárólag anyagi oka lehet, mert minden más tekintetben az új abroncs szükségessége megkérdőjelezhetetlen. De addig, amíg a manap­ság gyakori 17 colos méretben egy új szett ára simán átlépi a száz­ezres határt, miközben a használt abroncsokat már 30-40 ezerért lehet kapni, sokak számára nem opció az új megvásárlása.

ersze ilyenkor jönnek azok a mondások, akinek nincs pénze autózni, az tegye le, de ez nem így működik. Van, hogy a munka miatt, vagy családi okokból szükséges az autó, és meg kell találni a kompromisszumos megoldást. Arra azonban mindenkinek ügyelni kell, hogy a biztonság kérdésében nem lehet alkudozni, sem saját maga, sem a közlekedés egyéb résztve­vőinek kárára!

Kerülendő vásárlás

De szabad-e használt abroncsot vásárolni? A szakértők szerint nem!

Indoklásuk szerint a gumiabroncs az autó legfontosabb biztonsági eleme, sok mindenen lehet azzal spórolni, hogy használtat veszünk, de ezen nem szabad. Métereken múlik sokszor emberek élete.

Ha jobban belegondolunk, anyagilag is jobban járunk egy olyan új, budget-kategóriájú abronccsal, amit három évig tudunk használni és kétszer annyiba kerül, mint egy használt abroncs, amivel csak egy évig lehet menni. Ha időközben el akarjuk adni az autót, akkor is megtérül a befektetésünk, mert úgy adhatjuk el, hogy négy jó, friss gumi van rajta és nem úgy, hogy a gumik azonnali cserére szorulnak.

Használt abroncs esetén nem ismerjük a gumi elő­életét, az abroncs élettartamát befolyásoló tényezőket, az előző jármű műszaki állapotát, az üzemeltetési körülményeket, légnyomást, terhelést és egyéb külső körülményt. A gumiabroncs élettartama több tényezőtől függ, a jármű valamennyi eleme és használati körülménye szerepet játszik.

Nagyon fontos, hogy az előírás szerinti, azaz a megfelelő paraméterű abroncsot az előírásoknak megfelelően is üzemeltessék. A hosszú élettartam eléréséhez mind a járművet, mind a gumiabroncsot folyamatosan ellenőriztetni kell és karban kell tartatni.

Csak szervízből és garanciával vegyen használtat!

Ha még sincs más választás, mint a használt, akkor nagyon körültekintően járjon el! Csak olyan helyen vásároljon, ahol azonnal fel is szerelik, így a felrakás után helyben kiderülhetnek olyan, leengedett állapotban nem látható hibák, mint a szálszakadás, vagy ha egy abroncs torzult és üt. Fontos, hogy a műhely legalább néhány napos garanciát vállaljon, hogy ha néhány kilométer után jönnek elő kellemetlen meglepetések, akkor vissza lehessen vinni.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy faházba költözött a gyerekeivel Pásztor Anna

origo.hu

Ők az Onlyfans legújabb meztelen sztárjai - galéria

borsonline.hu

Zsidró Tamás: Ettől a szerelemtől újra tinédzsernek érzem magam

hirtv.hu

Karácsony Gergely erőszakos megmozdulást vizionált

sport.mandiner.hu

Csisztu Zsuzsa (Mandiner): Bartus László múltkor gyerekeket rasszistázott, most „fajelméletezett” – szerinte ez a sport

origo.hu

Rengeteg meztelen lány és fiú egy furcsa valóságshow-ban - fotók

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. augusztus 14.: a Skorpiót megsegítik az égiek, a Vízöntő biztos a dolgában

borsonline.hu

Megszólalt a szakértő a Borsnak: Még életben lehet a rejtélyesen eltűnt inárcsi nő

borsonline.hu

Nem ismerte fel a szórakozóhelyen, saját diákja ejtette teherbe a fiatal tanárnőt

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

borsonline.hu

A világ legjobb fáradtsága: Itt a friss fotó Nádai Anikóék kisfiáról

További cikkek

Rezsi

Rezsicsökkentés: így takaríthat meg sok pénzt a konyhában

Gáz

Most közölték: A Gazprom már küldi a plusz gázt Magyarországnak