Aktuális

Csúcson az oltási hajlandóság, a magyar oltási program messze a legjobb Európában

Bors

2021. március 12. péntek 17:05

Az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett azok aránya, akik beoltatnák magukat Magyarországon. Mára már a teljes népesség közel 70 százaléka beadatná magának a koronavírus elleni vakcinát. Pontosan ez az arány, ami ahhoz szükséges, hogy létrejöjjön a nyájimmunitás, így pedig végleg magunk mögött hagyhatnánk a betegséget. Egyelőre még a regisztráltak aránya nem éri el ezt  a mértéket, éppen ezért, aki teheti, regisztráljon minél előbb - ezt javasolják a szakemberek. Müller Cecília a következő napokban levelet ír azon 60 év felettieknek, akik még nem regisztráltak. Nagyon fontos, hogy mindegyik Magyarországon alkalmazott vakcina megvéd minket a koronavírus-fertőzés súlyos kimenetelétől. Mindezzel párhuzamosan a magyar oltási program messze a legjobb Európában, és ezt egyre többen elismerik. 

Forrás: MTI/VASVÁRI TAMÁS

Újabb négy százalékponttal emelkedett a magukat biztosan oltatni kívánók köre Magyarországon, miközben három százalékponttal csökkent azok aránya, akik egészen biztosan elutasítják az oltás lehetőségét. A március 1-7. között készített KSH-felmérésből kiderült, hogy a magyarok 46 százaléka gondolja már úgy, hogy valamelyik vakcinával biztosan be fogja magát oltatni. A legfrissebb felmérés alapján 24 százalék van, aki hajlik az oltás felé, és talán részt vesz az oltásban, ezáltal 70 százalékosra nőtt az oltakozási kedv. 

HÁROM SZÁZALÉKPONTTAL CSÖKKENT AZOK ARÁNYA IS, AKIK EGÉSZEN BIZTOSAN NEM FOGJÁK BEOLTATNI MAGUKAT, EZ A VÁLASZADÓK 24 SZÁZALÉKÁT TESZI KI, MÍG CSÖKKENT AZOK ARÁNYA IS, AKIK MÉG NEM TUDJÁK, VAGY NEM AKARTAK A FELMÉRÉSRE VÁLASZOLNI, EZ HAT SZÁZALÉKOT TESZ KI. 

A mérések kezdete óta nem volt ilyen alacsony ez a két arány együttesen. A KSH-felmérésekből egyértelműen látszik, ahogyan növekszik a magyarok oltakozási kedve, ez decemberben még alacsony volt, a válaszadók – legjobb esetben – 17 százaléka felelt úgy, hogy biztosan beoltatná magát. Ahogyan a januárra fordultunk, ez meredek emelkedésnek indult, és három hét leforgása alatt már 33 százalékra nőtt.

Már több mint 1,2 millió felett az oltottak száma

Szakértők szerint hatvan-hetven százalékos átoltottságnál érhetjük el a nyájimmunitást, de ehhez még kell oltani, ehhez ötmillió beoltottra van szükség. Most a hosszú hétvégén is folytatódik az oltási program, ráadásul az elmúlt napokban több százezer újabb vakcina érkezett. A legfrissebb adatok szerint már 1 229 827 fő a beoltottak száma, ebből 351 694 fő már a második oltását is megkapta. 

A regisztrálás és az oltás az egyetlen út, amely kivezet a mostani nehéz helyzetből 

- minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt. A kormányfő kifejtette: kevesebb mint 24 órát töltöttek Izraelben, ahol láthatta az újrainduló, járvány utáni élet jeleit, láthatta a teraszokat, a kinyitó éttermeket, a nekilendült gazdasági életet - közölte. Hangsúlyozta: az eszköz, amellyel mindezt elérték, az oltás, a vakcina. A regisztrálás és az oltás az egyetlen út, amely kivezet a nehéz helyzetből - tette hozzá.

COVID 2/122. Izraeli lecke: vakcina és oltás // The lesson from Israel: acquiring and administering the vaccine

COVID 2/122. Izraeli lecke: vakcina és oltás // The lesson from Israel: acquiring and administering the vaccine

Posted by Orbán Viktor on Friday, March 12, 2021

Orbán Viktor is arról beszélt, hogy az egyik legfontosabb dolog a regisztráció. A legújabb adatok szerint már több mint 3,2 millióan regisztráltak az oltásra, de mivel ez a szám sem elegendő a nyájimmunitás eléréshez, így 

A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN ÚJABB LEVELET KAPNAK MÜLLER CECÍLIA ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSTÓL AZOK A 60 ÉV FELETTIEK, AKIK EDDIG NEM REGISZTRÁLTAK. 

Újabb jelentős kínai vakcinaszállítmány érkezett

Magyarország egyébként eddig az uniós beszerzésből 5 gyártótól vár 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, a Janssen és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. 

A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötött az ország. 

A KÍNAI SINOPHARM-OLTÓANYAGBÓL A CSÜTÖRTÖKI SZÁLLÍTMÁNNYAL EGYÜTT MÁR EGYMILLIÓ ADAG VAKCINA ÉRKEZETT, 

az első félmillió adagos szállítmányt a háziorvosok már eloltották a regisztrált idősekre. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain.

Így folytatódnak az oltások

A következő napokban az idősek oltása folytatódik, vannak még olyan 80 év feletti regisztráltak, akik még nem kaptak oltást - mondta György István az oltási központ vezetője. A háziorvosoknak a legidősebbek oltásáról kell gondoskodnia - tette hozzá. 

Minden eddiginél több vakcinát használnak fel a héten az idősek oltására, praxisonként 20-20 főt tudnak beoltani AstraZeneca-vakcinával. A kórházi oltópontokon Szputnyik- és Pfizer-vakcinákkal oltják az időseket, a háziorvosok 24-24 főt küldhetnek. 

A Moderna-vakcinával is folytatódnak az oltások - mondta György.

Megkezdődött a védekezésben részt vevő rendvédelmi szervek oltása is - mondta György István. A honvédség a saját oltópontjain végzi az oltásokat, míg a többiek a kórházi oltópontokon kapnak oltást. 

TÖBB MINT 500 EZER OLTÁS BEADÁSÁRA VAN LEHETŐSÉG A KÖVETKEZŐ HÉTEN 

- mondta György István. 

AZ OLTÁSI KÖZPONT VEZETŐJE TOVÁBBI REGISZTRÁCIÓRA BIZTATOTT. 

Nagy elismerést kapott a magyar oltási program

A magyar oltási teljesítményt már külföldön is egyre többen ismerik el. Gregor Schwung kommentárja a Die Welt csütörtöki számában azt fejtegette, hogyan lett Magyarország európai viszonylatban az első a beadott oltások tekintetében. A szerző szerint Magyarország már az év végén kilógott az európai vakcinarendelési procedúrából, miután hétmillió oltóanyagdózist rendelt Moszkvából és Pekingből – az EU-ból rendelt 19 millión felül. 

A KÍNAI ÉS OROSZ OLTÓANYAGOKAT PEDIG JELENLEG GYORSABBAN IS SZÁLLÍTJÁK. 

Az EMA most vizsgálja a Szputnyik V oltóanyagot, Magyarország azonban mindenkinél előbb cselekedett. Orbán Viktor ezzel az EU-t politikai nyomás alá is akarta helyezni, ami sokak szerint azonban csak reklámfogás volt, mostanra mindenesetre sikeres oltási stratégiává vált.

Pár hete még sok magyar kételkedett a kínai oltóanyagban, mert szkeptikusan álltak hozzá a gyors engedélyezéshez. A szakértők szintén szkeptikusak voltak, és egyes orvosok vonakodtak is beadni a Sinopharm oltóanyagát. Orbán Viktor az év eleje óta személyesen is kiállt a vakcina mellett, mondván, a kínaiak ismerik a legrégebb óta a vírust, ezért úgy gondolja, hogy ők tudják róla a legtöbbet. A kormányfő álláspontja az, hogy ha Európából nem jön az oltóanyag, akkor máshonnan kell beszerezni.

Mindegyik vakcina biztonságos, és életet ment!

Nagyon fontos, hogy az országba beérkezett vakcinák hatékonyak és biztonságosak, ez igaz a keleti vakcinára is. Ne felejtsük el, a vakcina életeket ment. A kínai vakcina egyébként is nagyobb valószínűséggel véd a különböző vírusmutánsok ellen - jelentette ki Rusvai Miklós víruskutató. A szakember azt mondta: a különböző modellszámítások szerint a koronavírus dél-afrikai mutánsa esetében nagyjából 5-8 százalékot kell levonni a jelenleg ismert vakcinák hatékonyságából. 

A KÍNAI VAKCINA AZÉRT ELŐNYÖSEBB, MERT AZ A VÍRUS VALAMENNYI FEHÉRJÉJÉT TARTALMAZZA, ÍGY VALÓSZÍNŰBB, HOGY VÉD A KÜLÖNBÖZŐ MUTÁNSOK ELLEN. 

A szakirodalmi adatok alapján mindegyik védőoltás eléri a célját, vagyis azt, hogy ne alakuljon ki súlyos betegség, ha valaki elkapja a vírust - minderről már Kis Zoltán, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium virológusa beszélt az Origónak.  

A FONTOS AZ, HOGY VALAMELYIKET MEGKAPJA AZ EMBER. 

Mindegy, hogy melyiket. A lényeg, hogy ne legyünk súlyos betegek, és emiatt ne kerüljünk kórházba. 

Nálam is ez különösen fontos volt. Hiszen mi itt a Nemzeti Népegészségügyi Központban a munkatársaimmal a frontvonalban küzdünk a járvány megfékezéséért. Ezért nekünk az oltás már megadta azt a biztonságot, hogy ne otthon legyünk betegen, hanem tovább tudjunk harcolni a koronavírus ellen a laboratóriumban. Ezt a célt pedig bármelyik felsorolt vakcina eléri

- tette hozzá. 

Csak így lehet megállítani a járványt! 

A legfontosabb tehát, hogy a járvány pusztító hatását csak a védelmi intézkedések betartásával és a vakcinával lehet megállítani. Ezért egyrészt mindenki tartsa be a szigorú higiénés szabályokat, másrészt fogadja el a számára felkínált oltást. 

AZ OLTÁS LEGFONTOSABB CÉLJA, HOGY MEGAKADÁLYOZZA A SÚLYOS SZÖVŐDMÉNYEK BEKÖVETKEZTÉT, ÉS A FATÁLIS KIMENETELT. 

Ezért, aki még nem tette, az regisztráljon, és később oltassa be magát! 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15383114_auto_resized.jpg
origo.hu

Több ezren vetkőztek le teljesen meztelenre nyilvánosan - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10307_resized.jpg?avcount=1669500609
origo.hu

Magyar valóságshow-szereplők, akikről kiderült, hogy pornóztak - itt vannak a meztelen fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15382887_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszakad a szív: édesanyja karjaiban halt meg az újszülött Debrecen határában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15382123_auto_resized.jpg
vg.hu

Ezen Lenke néni is meglepődne: drágult a kenyér, de még mindig jobb a helyzet, mint a Szomszédok idején

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15383074_auto_resized.jpg
metropol.hu

Feldarabolta a barátnőjét az orvostanhallgató, majd a szerveit pénzzé tette

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15383464_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Új nagykövetet küld Magyarország Kijevbe

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10309_resized.jpg?avcount=1669500609
origo.hu

Ismert magyar modellek meztelenül - 18+ fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15383307_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrázó részletek a 4-es főúton történt tragédiáról: az út szélén hozták világra a kisbabát, anyját és őt sem tudták megmenteni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10280_resized.jpg?avcount=1669500609
life.hu

Black Friday: Most érdemes beszerezni ezeket a hangulatjavító vitaminokat! (x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15383067_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lehetetlen helyesírási teszt: 10-ből 9 ember megbukik rajta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10275_resized.jpg?avcount=1669500609
she.life.hu

Ha ennyit nem bír ki egy kapcsolat, akkor amúgy is csak az idődet rabolta volna...

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/11/jyINx3UmdVlCS0y2xoA2TE3iD_zmYcFX62bQzpEOVms/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhlZDE5OTYyN2NiZDQxNWZhNzZlMmVhMDE0MzBlNTI5.jpg
Tragédia

Megrázó részletek a 4-es főúton történt tragédiáról: az út szélén hozták világra a kisbabát, anyját és őt sem tudták megmenteni

https://cdn.borsonline.hu/2022/11/g9wV819UwpXKS10pIZnkNfHMdEj0t8HVVvgbLLfH2yM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwYTIzZjEzMGZlNTQxZWM4ZjE2ODYzNDZjMzBiZTMw.jpg
Aktuális

Dollárbaloldal: így ömlött a pénz a Bajnai-cégekhez