Aktuális

Nagy kérdés: meddig leszünk védettek a vakcináktól? - Itt a szakszerű válasz

Bors

2021. március 2. kedd 19:30

Az elsődleges szakvélemények alapján bizony nem lesz elég egyszer beadatni a vírus elleni vakcinát.

Forrás: Pexels.com

Egyelőre még az orvosok és a kutatók is sötétben tapogatóznak, ha arról van szó, hogy fertőzés, illetve az oltás után pontosan mennyi ideig is vagyunk védettek a koronavírus ellen. Ugyanis még a fertőzésen átesett, és már gyógyult betegek szervezetében sem egységesen termelődnek az antitestek, az személyenként és esetenként eltérő: volt, akinél akár fél év vagy hét hónap múlva is ki lehetett mutatni az antitesteket, míg megesett, hogy valaki alig két hónapon belül újrafertőződött.

Megtanítják az immunrendszert a korona elleni védekezésre

Nem meglepő tehát, hogy a szakemberek az oltásokkal kapcsolatban is csak feltételezésekre és előzetes kutatásokra hagyatkozhatnak a védettséget illetően. Azt biztosan tudjuk, hogy az engedélyezett vakcinák - hatásmechanizmustól függetlenül - „megtanítják” az immunrendszert az új típusú koronavírus elleni védekezésre, az immunválasz során antitestek és a vírus ellen ható fehérvérsejtek termelődnek a szervezetben, így ha a védettség kialakulása után kerülünk kapcsolatba a vírussal, az immunrendszerünk felismeri és elpusztítja azt - írta a Házipatika.  

Szakértők: nem lesz elég egyszer beadni

Azt azonban, hogy pontosan meddig tart egy oltás védettséget nyújtó hatása, még a vakcinafejlesztők sem tudják biztosan, ezt az amúgy igencsak részletes publikációikban sem közölték. Nem csoda, hiszen rekordkevés idejük, mindössze 12 hónapjuk volt arra, hogy megoldást találjanak a világjárványra, így egyes részletek óhatatlanul is kérdésesek maradtak. Az azonban bizonyos, hogy minden vakcinának eltérő a hatása, van, amit elég egyszer beadni, míg másokat - például a tetanusz ellenit - életünk során többször is alkalmazni kell. Egyelőre még senki nem tudja biztosan, hogy a koronavírus elleni vakcina melyik csoportba is tartozik, de

A kutatók elsődleges szakvéleménye alapján nagy az esély arra, hogy a vakcina két dózisát nem lesz elég egyszer beadni, egy oltássorozat ugyanis valószínűleg nem ad élethosszig tartó védelmet. 

Folyamatosan fejlesztik

A kutatók emelett türelemre intik az embereket, hiszen a fejlesztések azóta is folyamatosan tartanak, nem csak a vírust, hanem a vakcinákat is rendületlenül vizsgálják és kutatják, ennek eredményeire azonban még várni kell. 

További cikkek

Kamatstop

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

KRESZ

Mozgáskorlátozottak helyén, tilosban parkolt Karácsony Gergely szolgálati autója - videó

Ez is érdekelhet