Aktuális

Indul a szezon: Így döntheti el, hogy medvehagymát talált-e

Bors

2021. március 11. csütörtök 15:45

Minden évben figyelmeztetnek a szakemberek: a vitamindús medvehagymát igen-igen könnyű összetéveszteni a mérgező gyöngyvirággal. Mutatjuk, hogyan ismerheti fel a zamatos leveleket.

Forrás: veol.hu

Nem is olyan régen gyöngyvirággal ízesített rántottával végezte ki magát egy bokszedző Székesfehérváron. A férfi az erdőben maga gyűjtötte a növényt: úgy hitte, medvehagymát szed. Ebből is látszik, hogy nem veszélytelen a medvehagyma-gyűjtés, viszont nem érdemes lemondani erről a harsogó zöld csemegéről – csak nagyon kell figyelni.

Figyeljen a növényre is!

Sok helyen már februárban is lehet szedni a medvehagymát, de ha biztosra akarunk menni, épp a mostani, márciusi időszak az ideális a gyűjtögetésre. A leveleket illik úgy szedni, hogy a növény még életben maradjon, tehát semmiképpen ne tövestül tépjük ki a növényt! Magánterületen nem ajánlott szedni, állami erdőkben két kilogramm gyűjthető alkalmanként.

Első szűrő az orr legyen

Mivel a medvehagyma levelei könnyen összekeverhetőek a gyöngyvirág, sőt a kikerics mérgező leveleivel, ezért a legjobb, ha szedéskor azonnal megszagolja a növényt.

Ha fokhagymás illatot érez dörzsöléskor, jó úton jár egy finom ételhez vezető úton. Ha ezt az illatot nem érzi, semmiképpen nem szabad sem megvenni, sem megfőzni a medvehagymának vélt leveleket.

A levél is árulkodó

• Ha a növények levelét egymás mellé tesszük, akkor feltűnő lehet, hogy a medvehagyma levele vékonyabb és hosszabb, körülbelül 3-4 centiméter széles, kihegyesedő. Ezzel szemben a gyöngyvirágé „ducibb” körülbelül 6-8 centiméter széles, és fényes felületű.

• Ha már virágzanak, akkor könnyebb megkülönböztetni a két növényt, mivel a gyöngyvirágot mindenki ismeri. A medvehagyma virágai kicsi, csillag alakúak.

• Gyökerükben is van különbség: a medvehagyma gyökerénél fokhagymára hasonlító gerezdek vannak, míg a gyöngyvirág tarackos.

• Ha megdörzsöljük a medvehagyma levelét, akkor az fokhagyma illatú lesz, míg a gyöngyvirágé szinte teljesen szagtalan. Ez az egyik legbiztonságosabb megoldás.

Mérgezéses tünetek

Ha mégis gyöngyvirág vagy kikerics kerül a tányérra, általában két fázisban jelentkeznek a tünetek. Először rosszullét, hasi fájdalom, hasmenés, kábultság és zavartság lép fel. A pulzusszám csökken, de a vérnyomás emelkedik, és szívritmuszavarok lépnek fel.

Ezután jön a második fázis, amely hirtelen követi az elsőt, ilyenkor a pulzusszám emelkedik, a vérnyomás pedig csökken.

Ha a beteg nem kap orvosi segítséget, akkor a szíve akár le is állhat, ezért már az első tüneteknél szakemberhez kell fordulni.

A gyermekeknél hánytatással csökkenthetjük a gyöngyvirág felszívódását, viszont ha már aluszékony vagy zavart a tudata, akkor semmiképp sem szabad ezzel próbálkozni, mivel nagy a fulladásveszély.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 27.: a Rák angyalként segít mindenkin, a Vízöntő megmutatja érzéseit

life.hu

Kamerák előtt fakadt ki Csuti: "Elképesztő mód hiányzott Edina bejelentéséből az empátia, a tisztelet"

mandiner.hu

A Bundestag-elnök szerint „a lakosság egyre nagyobb részének nincsenek német felmenői”

szon.hu

Alig tudja rejteni... Megnőttek Nemazalány keblei?

origo.hu

Több ezer tonna műanyagrészecskével telítődött a hó az Alpokban

nemzetisport.hu

Rajtra hangolva: a Paks a télen a Covidtól sem kapott ki és szerzett 12 gólt

vg.hu

Megvan, hová temetik Csollány Szilvesztert

ripost.hu

Sokkoló látványt nyújt a hármasikreket váró nő hasa, rossz irányba nőttek a babák - Videó

mandiner.hu

Sára Botond: Elvittem a ferencvárosiak üzenetét Karácsony Gergelynek

magyarnemzet.hu

A szülész-nőgyógyász rácáfol Márki-Zay Péter szavaira

origo.hu

Elszaladt egy raklap térkőért a tüzépre, az autójától mindenkinek elakadt a lélegzete