Aktuális

Jó hír: hatékonynak és biztonságosnak látszik az indiai vakcina is

Bors

Létrehozva: 2021.03.10.

Súlyos mellékhatás egy esetben sem lépett fel. 

Forrás: Pexels.com

A vakcináról szóló tanulmány a The Lancet nevű orvosi szaklapban publikálták, eszerint pedig az oltóanyag túl van a második tesztelési fázison, amelyben már jelentősebb eredményeket értek el, mint a korábbi, egyes fázisban - írta meg a Times od India.

81 százalékos hatékonyság

A hyderabadi székhelyű Bharat Biotech által kifejlesztett Covaxin ugyanis közel 81 százalékos hatékonyságot mutatott a tesztek során, emellett biztonságos is: a leggyakoribb mellékhatásai az oltás helyén észlelt fájdalom, láz, a fejfájás és a fáradtság volt, életveszélyes reakciókkal pedig egyáltalán nem találkoztak.

Nem jelentkezett súlyos mellékhatás

Súlyos vagy életveszélyes mellékhatás senkinél nem jelentkezett, sem az első, sem a második tesztelt csoportnál - közölte a lap a tanulmány alapján.  

A lap szerint az oltás magas antitest-válaszokat adott már az első tesztfázisban is, ugyanis az antitestek még a második dózis utáni harmadik hónapban is határozottan érzékelhetőek voltak. A második fázis pedig az elsőt is felülmúlta, ez még az első tesztekhez képest is hatalmas javulást mutatott.

Még nincs végső ítélet

A lap hozzátette, hogy a vakcina tényleges hatékonyságát nem lehet megállapítani az első vagy a második fázisból, a végső ítéletet a harmadik tesztkör után mondják majd ki. 

- A tanulmányban közölt eredmények nem teszik lehetővé a hatékkonyság tényleges értékelését, azt ugyanis a kiterjedt, a 3. fázisú klinikai vizsgálatokat után lehet majd megállapítani - szögezték le. 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek