Aktuális

Igényelnék a látogatókat: elszoktak az emberektől a fővárosi állatkert lakói

Hu-Zo

Létrehozva: 2021.03.02.

Nehezen viselik a fővárosi állatkert egyes lakói, hogy a koronavírus-járvány miatt nincsenek látogatók. A páviánokon például érződik, hogy nincs kihez „szólniuk”, de a kecskék is igényelnék a simogatást.

Forrás: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló

Bár fővárosi állatkert lakóinak többségét nem nagyon zavarja a látogatók hiánya, mivel az élelmezésük ugyanabban a ritmusban folyik, de azért vannak olyan emlősök, amelyeket megvisel, hogy nincsenek emberek.

A páviánokon látszik, hogy hiányzik nekik a pluszinger. Ha van látogató, „kiszólogatnak” nekik, és a közönség legtöbbször válaszol. Rajtuk érződik, hogy most nem tudnak kivel „beszélgetni”, de az állatsimogatókban is hiányolhatják az embereket

– mondta a Borsnak Hanga Zoltán, a fővárosi állatkert szóvivője.

Az oroszlánfókák is felvillanyozódtak, amikor az első zárás után újranyitottunk. Az oroszlánok pedig tavaly tavasszal nem értették, miért van újra sok ember az állatkertben. De a rozsomák is felfigyel, ha most valaki arra jár. Hasonló reakciót látunk a zsiráfoknál is. Ha folyamatosan van látogató, akkor hozzászoknak, nem foglalkoznak az em­berekkel.

Tömeg ugyan nincs, de a dolgozóknak így is szigorú szabályokat kell betartaniuk, hogy ne fertőződjenek meg sem ők, sem pedig az állatok. Tavaly tavasszal a New York-i állatkertben Nadia, egy négyéves maláj tigris kapta el a kórt. Két hétre rá pedig ugyanott már hét nagymacskánál azonosították a vírust. Idén januárban a San Diegó-i park két gorillájánál mutatták ki a fertőzést, pár nappal ezelőtt pedig a prágai állatkert egyik gorillájának és a két oroszlánjának lett pozitív a tesztje.

Tavaly februárban, a koronavírus-járvány kezdetén mi is elkezdtük összeállítani a terveket, hogy milyen intézkedéseket kell majd életbe léptetnünk. Akkor még semmilyen információnk nem volt. A protokoll egy része viszont korábbról megvolt, mert például az emberszabású és más majmoknál már az ötvenes évek óta ismert, hogy például a tbc-t elkaphatják az em­bertől. A megoldás az üvegfal volt, és a kifutóknál például széles árkok, va­lamint finom szövésű háló, hogy ételt vagy tárgyakat se lehessen bedobálni hozzájuk – mondta a szóvivő.

A gondozók munkáját úgy szervezik, hogy a turnusok ne találkozzanak egymással, ezzel akadályozva az esetleges megfertőzést. Ezenkívül maszkot viselnek, és a takarmány előkészítésénél kesztyűt húznak a dolgozók.

Az állatok viselkedéséből a tüneteket fel lehet ismerni, de eddig még nem találkoztunk ilyennel. Ha mégis előfordulna, rendelkezésünkre állnak tesztek

– zárta Hanga.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek