Aktuális

Házi Karantén Rendszer a mobilon: 15 perc alatt reagálni kell a videóhívásra

Bors

2021. március 2. kedd 09:30

Aki teheti, töltse le a Házi Karantén Rendszer alkalmazást a mobiljára, hogy tehermentesítse a hatóságokat. A Vírusradar applikáció pedig megmutatja a közelében lévő fertőzötteket.

Forrás: Shutterstock

Tavaly október végén az Országgyűlés több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, többek közt 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét. A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető.

Így használja az applikációt

1. Töltse le az alkalmazást androidos készülékére a Google Playből, iOS készülékre pedig az Apple Store-ból.

2. Indítsa el a programot, és regisztrálja magát. E-mailben kapni fog egy regisztrációt visszaigazoló üzenetet.

3. A rendszer SMS-ben távellen­őrzési kéréseket küld véletlenszerűen generált időpontokban. Ezeket a programba lépve a Tável­len­őrzés indítása gomb megérintése után teljesítheti. A kérés beérkezését követő 15 percen belül szükséges az alkalmazás elindítása a telefonon, majd a távellenőrzési kérés teljesítése. A rendszer automatikusan több képet készít a felhasználóról, ami alapján igazolja a személy­azonosságát, illetve tartózkodási helyét a készülék segítségével, amit összevet a regisztráció során megadott házi karantén címével.

4. Naponta egyszer kapni fog egy egészségügyi állapotfelmérő kérdőívet, amit ajánlott kitölteni. Ezeket az információkat látja a háziorvosa, a rendszer pedig a karanténban tartózkodó betegek egészségügyi adatai alapján előrejelzést ad ki az Operatív Törzsnek a helyi egészségügyi ellátó rendszerek várható terheléséről.

A kontaktkutatást segíti a VírusRadar

A kormány által fejlesztett mobilapplikációk, például a VírusRadar alkalmazás használata életeket menthet. Mivel a fiatalabb korosztály egyre nagyobb arányban érintett a fertőzés terjedésében, a kontaktkutatást segítő VírusRadar használata talán még fontosabb most, mint korábban, ezért érdemes letölteni. Az alkalmazás lehetővé teszi az ismeretleneknek a be­azonosítását is, akikekkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait és az elérhetőségét nem tudja megadni. Az alkalmazás a mobilok bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben futva rögzíti azoknak a készülékeknek az azonosítóit, amelyek legalább negyedórán át kétméteres közelségben vannak. Egy fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, megoszthatja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.

További cikkek

Bejelentés

Túl messzire ment a baloldal a járványkezelés támadásában: Itt vannak Orbán Viktor legfrissebb bejelentései

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Ez is érdekelhet