Aktuális

Fejenként 109 évig terjedő börtönnel sújtották Salvadorban egy bűnbanda tagjait

Bors

2021. március 17. szerda 08:05

Fejenként 109 évig terjedő börtönnel sújtották Salvadorban a különös kegyetlenségéről ismert Mara Salvatrucha (MS-13) bűnbanda tizennégy tagját - közölte a latin-amerikai ország főügyészsége kedden.

A főváros, San Salvador illetékes bírósága tíz gyilkosság elkövetésében találta bűnösnek a vádlottakat.

A bűncselekményeket 2011 és 2017 között követték el a főváros határában.

A főügyészség tájékoztatása szerint a perben kiszabott legkisebb büntetés három év szabadságvesztés volt.

A Mara Salvatrucha egyike annak a két bandának, amely a salvadori erőszakos bűncselekmények túlnyomó többségéért felelős.

A galeriknek mintegy 65 ezer tagjuk van, közülük több ezren rácsok mögé kerültek.

A Mara Salvatruchát salvadori bevándorlók alapították az 1980-as években az Egyesült Államokban, ahol ma is sok helyütt van jelen, de elsősorban Kaliforniában, New Yorkban és Virginiában aktív.

A salvadori legfelsőbb bíróság 2015-ben terrorszervezetté nyilvánította a bűnbandát. Nayib Bukele elnök 2019 júniusában, amikor hivatalba lépett, a banda szétverését ígérte.

A 6,6 millió lakosú Salvador a világ egyik legveszélyesebb országa a fegyveres konfliktusok sújtotta térségeket leszámítva; 2015-ben százezer lakosra 103 gyilkosság jutott, tavaly ez a szám 20-ra csökkent.

Bukele ezt a rendőrség és a hadsereg erősebb jelenlétével magyarázza az utcákon, valamint a börtönökben, amelyekről sokan úgy tartják, hogy a bandák irányítása alatt állnak. Mindez ugyanakkor vitatott, az elnök pedig következetesen tagadta az olyan értesüléseket, melyek szerint a kormány egyezséget kötött volna a bandákkal.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet