Aktuális

260 milliót sikkasztott az OTP egyik vezetője

Bors

2021. március 8. hétfő 04:00

260 millió forintot sikkasztott el az OTP volt dél-dunántúli régióvezetője, F. Balázs, aki még az otthoni bevásárlást is a bank pénzéből intézte. A 19 vádlott között menő borászok és luxuséttermek vezetői is vannak, akiknél a férfi a bank pénzén mulatozott.

Forrás: Mediaworks archívum

A pécsi bankár megadta a módját a szórakozásnak, 40. születésnapján a bank pénzén szervezett magának 70 fős megabulit több millió forintért, amit az egyik legmenőbb villányi borászatban tartott. A tanuk beszámolója szerint nem spóroltak semmivel.

Nem volt a munka hőse

F. Balázs dolgozni ke­vésbé szeretett.

Az elmondások alapján alig látták a munkahelyén, ahova egy héten egyszer járt be, idejének nagy részét a balatoni nyaralójában töltötte.

A sok milliós fizetéssel rendelkező bankár még újságra sem volt hajlandó költeni a saját pénzéből, ezért a balatoni nyaralóba minden reggel Pécsről hozta a helyi újságot sofőrje, aki a családi nagybevásárlást is a bank pénzéből intézte a vezetőnek.

Nem az első eset

Az elmúlt időben több sikkasztás is történt a magyar bankszektorban. Tavaly áprilisban jött a hír, miszerint egy pénzintézet alkalmazottja 3 millió forintot sikkasztott el egy ATM-en keresztül Zalában. Egy évvel azt megelőzően szintén egy hölgy ellen nyújtottak be három vádiratot, aki 2002 és 2013 között 22 millióval károsította meg munkaadóját, mialatt egy ácsi bankfiókot vezetett. Sőt, szintén 2019-ben még a Bors kapta fel azt az ügyet, melyben az egyik országos bank dél-dunántúli regionális vezetője titkárnőjével karöltve egy amerikai-magyar üzletember számlájáról emelt le 160 millió forintot, míg további 180-at sajátjaként kezelt.

Minden költségét a pénzintézet állta

– A pécsi bankár tulajdonképpen egy feudális hierarchiát épített ki beosztottjai között – így jellemezte a történteket Kutas Tamás, a Baranya Megyei Fő­ügyészség szóvivője, aki az elképesztő vádirat részleteitől nyilatkozott a Borsnak.

A vádlott arra használta kapcsolatait, hogy rajtuk keresztül pénzt vigyen el az OTP-től. Fiktív számlákat állítottak ki a bank részére, a pénzeket pedig elsikkasztotta. Sok esetben volt valós szolgáltatás mögötte, mint szállodai és éttermi számlák, de többször előfordult, hogy a vállalkozók juttattak vissza pénzeket.

A bank dél-dunántúli beruházásait végző építési cégek az ő kérésére túlszámlázott projektekbôl adtak vissza különbözô összegeket, és a bank pénzén ezekkel a cégekkel végeztette saját lakás- és nya­ralófelújítását is. A régióveze­tő beosztottjaitól is pénzt követelt, rávette őket, hogy a munkába járáshoz igényeljenek autójukra útiköltséget, amit minden hónapban le kellett adni neki.

Vádalkuval öt évet kaphat a bankár

A pécsi ügyészség 19 emberrel szemben emelt vádat, akik kö­zött bankárok, étteremtulajdonosok és építési cégek vezetői is vannak.

Az ügyészség vádalkuval készül a tárgyalásra, a bankárnak beismerés esetén öt- éves letöltendő börtönt ajánlanak fel. A 260 millió forintból 60 millió forint térült meg, a bankárnál részvényeket, készpénzt és aranytömböket vettek zár alá.

F. Balázs az egyik legígéretesebb hazai fiatal közgazdásznak számított, amikor 2007-ben 30 évesen kinevezték az OTP Bank dél-dunántúli fiók igazgató­jának.

– A legnagyobb hazai banknál én vagyok a legfiatalabb régióvezető, ez nagy megtiszteltetés. Sok feladat hárult rám, szeretem a csapatmunkát, erre építek ezután is. Nullától huszonnégy óráig mindenhol a céget képviselem. Sikerre akarom vezetni a csapatot! – nyilatkozta kinevezésekor a bankár az egyik helyi újságban. Az interjúban arról is beszélt, hogy szabadidejében golfozik, vadászik, vitorlázik és síel. 

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

bama.hu

Torlódás várható - baleset történt kedd reggel Szentlászlón

likebalaton.hu

A balatoni hotelek már jobban teljesítettek, mint a járvány előtt – ősszel is vonzó volt a Balaton

origo.hu

Sávot váltott a BMW-s az M1-M7-esen, a vétlen autós a betonterelőkön csattant - videó

vg.hu

Ausztrália is elfogadja a Szputnyik V-t

szon.hu

Nagy bejelentést tett a polgármester: Nyíregyháza hamarosan történelmet írhat!

origo.hu

Démoni külsejű lényt fotóztak egy fán

origo.hu

Ettől rettegnek az amerikai légitársaságok a koronavírus után

ripost.hu

Fehérbe borul az ország: kiderült, melyik nap éri el hazánkat a havazás

metropol.hu

Elfogták a késelőt, aki a XVI. kerületben szúrt szíven egy nyomába eredő férfit

borsonline.hu

„Azt sem tudja, merre van arccal előre” - Sebestyén Balázs elmondta a véleményét Kulcsár Edináról

origo.hu

Alexander Skarsgard magyarul esküszik bosszút apja gyilkosa ellen - videó