Aktuális

Brutális mennyiség: 3 hónap alatt 1,3 milliárd profilt törölt a Facebook

Bors

Létrehozva: 2021.03.23.

Egyetlen negyedév alatt 1,3 milliárd Facebook-profilt törölt a közösségi háló. Igen, jól olvasta, nem millió, milliárd!

Forrás: Pexels

Elképesztő mennyiségű profilt törölt a Facebook három hónap alatt: a cég hétfői jelentése szerint 1,3 milliárd (írjuk csak le még egyszer: 1 300 000 000!) oldalt tüntetett el az álhírekkel folytatott harc jegyében. A vállalat jelentése szerint ezek egytől egyig álprofilok voltak, azaz olyan profilok, ami mögött nem áll valós személy, csupán valamilyen programmal hozták létre (méghozzá  igen nagy tömegben).

Ezt a brutális mennyiségű kamuprofilt a 2020 októbertől decemberig terjedő időszakban lőtték le – többségében már a létrehozásuk után pillanatokkal, hála a cég 35 ezer – kifejezetten kamu tartalmakra és kamuprofilokra vadászó – alkalmazottjának, valamint az erre a célra kifejlesztett algoritmusoknak – írja a New York Post.

Két igazira jut egy kamu

Csak hogy érezzük, milyen hatalmas mennyiségről beszélünk: ez a kamuprofil-mennyiség közel a fele az aktív felhasználóknak, ami ugyanebben az időszakban nagyjából 2,8 milliárdra volt tehető.

Mindez azt jelenti, hogy két igazi profilra jut egy kamu. Persze a helyzet nem ilyen súlyos, hiszen ezek többségével az átlagfelhasználó nem találkozik – azokat ugyanis gyakran már a létrehozásukkor törlik a biztonsági algoritmusok.

A Facebook arról is beszámolt: hozzávetőlegesen 12 millió olyan tartalmat távolítottak el, ami a koronavírus-járványról illetve a vakcinákról tartalmazott hamis információkat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek