Aktuális

Továbbra is kritikus a járványhelyzet Portugáliában

Bors

Létrehozva: 2021.02.02.

A portugál járványhelyzet továbbra is kritikus, a hétvégén ismét 300 fölött volt a napi elhunytak száma, az új fertőzötteké 9498 fő volt tegnap.

Forrás: AFP

A lisszaboni kórházak leterheltsége továbbra is rendkívül magas, minden lehetséges módon igyekeznek csökkenteni az ellátórendszerre nehezedő terhelést, így pl. a kontinensről a madeirai kórházakba is helyeztek át légi úton néhány intenzív kezelésre szoruló beteget.

Az előrejelzések szerint ez a hét lesz a legkritikusabb.

Portugáliában jelenleg összesen 1214 intenzív ellátást biztosító ágy (ICU) van, amelyek közül 858-on fekszik koronavírusos beteg. A legsúlyosabb probléma továbbra is a szakemberhiány.

A múlt héten német katonai orvosok érkeztek Lisszabonba a helyzet felmérésére, amelynek eredményeképp 27 fő katonai orvos érkezik Németországból Portugáliába a napokban, valamint lélegeztetőgépeket is hoznak magukkal. Előreláthatólag 3 hetes időtartamra maradnak.

Sebastian Kurz kancellár kezdeményezése nyomán Ausztria is átvesz néhány intenzív beteget a portugál kórházakból.

A kancellár António Costa kormányfőnek hétfőn telefonon ajánlott segítséget „európai szolidaritás” jegyében, utalva arra, hogy már korábban is vettek át betegeket Franciaországból, Montenegróból vagy Olaszországból.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek