Aktuális

Nem lehet elsietni a nyitást - minden korosztály a fokozatos lazítást pártolja

Bors

2021. február 18. csütörtök 06:10

Napokon belül kezdődik az újraindításról szóló konzultáció -  jelentette be Dömötör Csaba a kormány Facebook-oldalán. Az államtitkár ismertette a kérdések témakörét. A <a href="https://metropol.hu/" target="_blank">Metropol</a> megkérdezte a budapestieket, és gyakorlatilag mindenki a fokozatos nyitás mellett érvelt.

- Minden vélemény számít, ezért biztatunk mindenkit arra, hogy vegyen részt a konzultációban – mondta Dömötör Csaba államtitkár, hozzátéve: olyan ügyek ezek, amelyekről sokat beszélünk, sokat vitatkozunk, azért mert a mindennapjainkat érintik.

Ezek a kérdések témakörei:

- Az egyik fő kérdés az, hogy a korlátozó intézkedéseket fokozatosan, vagy a járvány végén egyszerre szüntessék-e meg.

- A védettséget igazoló igazolvány ügye: használói kapjanak-e felmentést az egyes korlátozó intézkedések alól?

- Az este 8 óra utáni kijárási tilalomról is kikérik az emberek véleményét.

- A vendéglátó egységek bizonyos szabályok betartása mellett kinyissanak-e?

- Egyetértenek-e azzal, hogy a járvány végéig csak azok a külföldiek léphessenek Magyarországra, akiket beoltottak már vagy védettségi igazolvánnyal rendelkeznek?

Fontos, hogy minél többen kitöltsék a konzultációt

Ha egyetértési pontontok jönnek létre, akkor az erősítheti a járvány elleni összefogást - mondta. 

A legfőbb kérdés, hogy a korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről lépésre vagy a járvány végén, egy lépésben kell feloldani. Egy másik kiemelt téma a védettségi igazolványok ügye: a kártyával rendelkezők kapjanak-e felmentést egyes korlátozó intézkedések alól.

A kijárási tilalomról is lesz szó

Egy kérdés mindenképpen érinti majd az este 8 utáni kijárási tilalmat is – mondta az államtitkár. Több kérdés is vonatkozik majd az éttermek a szállodák és a sportlétesítmények újranyitására. Természetesen ez erősen függ a járványügyi helyzettől, de egyáltalán nem mindegy, hogy mennyien támogatják az újranyitást bizonyos biztonsági szabályok betartása mellett. 

Müller Cecília: csak fokozatosan lehet lazítani

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: sok nagyvárosban és Budapest melletti településeken is nőtt a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga. Ez emelkedést vetít előre a következő 10 napra, 2 hétre. Ezért csak óvatosan, fokozatosan lehet majd megkezdeni a korlátozások enyhítését, aminek most még nincs itt az ideje – hangsúlyozta. A vakcinában van a reménységünk: a védett személyek száma adhat arra lehetőséget, hogy a járványból kivezető úton elinduljunk.

Egy 6 éves gyerek is elkapta a brit mutációt

Már 193 főnél mutatták ki a brit vírusvariánst itthon. Az átlagéletkor 51 év, a legfiatalabb 6 éves, és 94 éves a legidősebb. Csak 8 főt tudtak járványügyi szempontból azonosítani, akik  külföldön jártak. A brazíliai és a dél-afrikai vírustörzseket nem azonosították eddig. Ez azért is fontos, mert Müller Cecília szerint az eddigi oltások hatékonyak a brit mutáció ellen, míg csökkent mértékű a hatékonyságuk a brazil vagy a dél-afrikai mutánssal szemben.

Hamis konzultációs oldal tűnt fel az interneten

Hamis nemzeti konzultációt készített valaki, és villámgyorsan terjedt az interneten. Az azóta elérhetetlenné tett adathalász oldalt sietve megosztotta a vírustagadó doktor Gödény is, aki február 28-ra szólítja akcióra a híveit. A valótlan konzultáción a maszkviselés és az oltás ellen uszítanak. 

Az igazi konzultáció a vakcinainfo.gov.hu oldalon indul majd el, minden más hasonló kísérlet megtévesztés és hamisítvány!

A Metropol megkérdezte a budapestieket Magyarország újranyitásáról:

Riedl László:

„Kitöltöm az ívet, mert én a kijárási korlátozást feloldanám. Szerintem a bezárt vendéglátó és szórakozóhelyek miatt, amúgy sem tartózkodnának ebben az idősávban az utcákon emberek. Így viszont azok elől is elveszik ezt a lehetőséget, akik esetleg csak a barátnőjüknél tartózkodnának estig.”

Kullai Márk:

„Örülök, hogy a kormány kíváncsi a véleményemre. Szerintem a fokozatos nyitást kell választania az országnak, ahogyan azt tavaly tavasszal is tettük. Elsősorban a jó idő beköszöntével a vendéglátóhelyek teraszait kell megnyitni, majd fokozatosan minden mást. Így elkerülhető, hogy a vírus ismét nagy erőre kapjon és újra korlátozni kelljen.” 

Bessenyei Józsefné:

„Én a részleges nyitásnak örülnék. Ijesztőek az új számok. Biztonságosabb lenne megszűrni a külföldről érkező állampolgárokat, lényeg az óvatosság. Az oltási igazolás jó lehet ehhez, miután sokan külföldön ragadtak de meglátogatnák itthon családjukat - fejtette ki véleményét lapunknak.”

Dulai András:

„Véleményem szerint, ne kapjanak könnyítést a szabályok alól, akik be vannak oltva. Ők attól még hordozók lehetnek és ahogyan ismerem az emberek többségét, a másikra nem figyelnek, csak magukra. Ráadásul nehéz lenne kiszűrni a járókelők közül, hogy ki az aki mondjuk jogosan hagyja figyelmen kívül az intézkedéseket és ki az aki nem.” 

Somogyi Bence:

„A fokozott óvatosság elve alapján lenne érdemes kinyitni. Gondolnunk kell vendéglátós honfitársainkra ugyanis a megélhetés számukra jelenleg nem egyszerű. Illetve mindenki másnak is szüksége lenne már lazításra, a felgyülemlett feszültség levezetésére. Természetesen mindezt az óvintézkedések betartásával, például az asztalok közötti 3 méter távolsággal.”

További cikkek

Tragédia

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

LikeFight

LikeFight: Orbán látványosan lekörözte Márki-Zayt

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Komor figyelmeztetést adott ki a NASA: veszély fenyegeti a Földet

borsonline.hu

Ájultra erőszakolták a 3 gyermekes édesanyát, borzalmas, ki művelte ezt vele

origo.hu

Ezeknek az országoknak már idén nemzeti digitális pénzük lehet

zaol.hu

Összeütközött három autó Zalaegerszegen

origo.hu

Újabb szolgáltatás tette ki a szexmunkások szűrét

nemzetisport.hu

Newcastle: megállapodtak a német válogatott szélsőjével – sajtóhír

vg.hu

Magyar gyorsvasutat eredményezhet a partnerség Kínával

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 17.: a Rák szinte olvas a másik lelkében, az Oroszlán megmutatja erejét

borsonline.hu

Berobbanó hőség, korán érkező tél: kiderült, milyen időre számíthatunk 2022-ben

origo.hu

Apáti Bence: Karácsony Gergely végre megszerette az autókat, legalábbis egyet