Aktuális

Megkezdődött a 60 éven aluli krónikus betegek oltása is

H. N. Zs.

2021. február 10. szerda 08:30

A koronavírust csak akkor lehet megfékezni, ha a lakosság nagy része védetté válik a fertőzés ellen. Az oltást egyre többen kérik, s a tudománynak hála, hétről hétre újabb és újabb elérhető vakcina nyújt segítséget ebben a heroikus küzdelemben.

Forrás: MTI

A szombaton érkezett AstraZeneca koronavírus elleni vakcinaszállítmánynak köszönhetően megkezdődött a 60 év alatti, regisztrált, krónikus betegséggel élők oltása is. Ez azért lehetséges, mert – bár még a 60 és 90-es korúak immunizálása sem fejeződött be – ezt a vakcinát az előírások miatt csak a 60 év alattiaknak tudják adni – mondta el György István államtitkár az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján. A vakcinának hála egyre szélesebb körben zajlik a lakosság immunizálása, ami bizakodásra ad okot.

A háziorvosok döntenek

Azoknak a krónikus betegségben szenvedőknek nyílik lehetősége a vakcinázásra, akik előzetesen regisztráltak az oltásra és beletartoznak valamelyik rizikócsoportba. Azt, hogy kik tartozhatnak ezekbe és mik a fő kockázati tényezők, a Bors dr. Rusvai Miklós virológus professzort kér­dezte.

– Azt gondolom, hogy a korábban már bevált módszer alapján, a háziorvosok döntik el, hogy saját háziorvosi praxisukban kinél legindokoltabb a vakcina felvétele a 60 éven aluli krónikus betegek csoportjában – fogalmazott dr. Rusvai.

– A háziorvosi rendelők nagy valószínűséggel kapnak majd bizonyos számú vakcinát és azt kell elosztaniuk.

Ha a vakcinák megfelelő mennyiségben és jó ütemben érkeznek, akkor ennek a csoportnak az immunizálása is folyamatos lehet. Ebben bízunk!

– világított rá a virológus.

A háziorvos saját belátása szerint dönti el, hogy a regisztrált betegek közül kik azok, akik a leginkább oltandók közé tartoznak.

Kik tartoznak a rizikócsoportokba?

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján György István államtitkár arra is kitért, hogy kik kaphatnak a 60 év alattiak közül első körben vakcinát. Ide tartoznak a szív- és ér­rendszeri betegségben, a krónikus tüdőbetegségben, a krónikus vesebetegségben, daganatos megbetegedésben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben szenvedők, és a szerv-transzplantált betegek. Dr. Rusvai Miklós szerint több rizikófaktor gyakran együtt jár, ami halmozza a veszélyeztetettséget.

Az elsődleges rizikófaktor a szív- és érrendszeri megbetegedés. Ilyen lehet többek között egy vagy több átélt infarktus, érszűkület, ebből eredő amputáció, vagy épp egy érprotézis. Természetesen azok is a rizikócsoportokba tartoznak, akik más típusú súlyos betegséget – például daganatos betegséget – éltek túl.

Az orvosnak előrébb kell vennie a sorban azokat a betegeket, akiknél több rizikófaktor is fennáll, és sajnos különféle betegségeknél gyakran jár együtt több tényező is – magyarázta a szakember.

Még nem várható javulás

A virológus szerint a járványügyi adatok továbbra sem javulnak.

– Jó esetben stagnálnak az adatok, de előfordul az is, hogy enyhe emelkedés mutatkozik. Ennek oka véleményem szerint az angol mutáns hazai terjedése. Miskolcon, Gyôrött, Székesfehérváron és Budapesten emelkedő tendenciát mutatnak a szennyvízből mért adatok, így az elkövetkezendő hetekben még biztosan nem várható lényeges javulás – zárta a virológus, aki szerint a hideg idő sem hoz enyhülést, hiszen a járvány továbbra sem a szabadban terjed. A zárt terekben továbbra is fontos a védekezés.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet

travelo.hu

Most fillérekért utazhatunk az európai nagyvárosokba

magyarnemzet.hu

Zsíros megbízást kapott Lamperth Mónika a bajai városvezetéstől

bama.hu

Megfenyegették a kozármislenyi háziorvost az oltások beadása miatt

origo.hu

Nincs már hely a SIM-kártyának a mobilokban

vg.hu

Hiába kifogásolta Putyin a nyugat önti a fegyvereket Ukrajnára

vg.hu

Az ózonterápia is sikeres lehet a koronavírus kezelésében

boon.hu

Miskolci Tündérkert: bizonytalan, hogyan tovább

borsonline.hu

Sokkot kaptak a vásárlók: holtan találtak egy eladót a boltban

origo.hu

Budapesten megnyílt a világ egyik legjobban várt új épülete, a Magyar Zene Háza