Aktuális

Már oltják a legidősebbeket

H. N. Zs.

Létrehozva: 2021.02.05.

Fontos szakaszhoz érkezett Magyarországon az oltási kampány. A kórházi dolgozók és az idősotthonok lakói után tegnap elkezdték beadni a szérumot azoknak az idős, 89 év feletti nyugdíjasoknak is, akik regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára.

Elkezdődik a regisztrált legidősebbek oltása – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az Operatív Törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs csütörtöki, online sajtótájékoztatóján.

Értesítik azt, aki regisztrált

– Csütörtöktől vasárnapig 1080 háziorvosi körzetben tíz-tíz regisztrált, idős személy kaphat védőoltást, és minden háziorvosi körzetből hat-hat, szintén regisztrált, idős embert kórházi oltópontokon oltanak be. A kórházi oltópontokon Pfizer-vakcinával történik az immunizálás, a háziorvosok a területi népegészségügyi hatóságokon keresztül kijuttatott Moderna-vakcinával oltanak. Az, hogy hogyan tudunk haladni a védőoltásokkal, az érkező vakcina mennyiségétől függ, minden regisztrált meg fogja kapni a védőoltást – magyarázta Gal­góczi Ágnes.

Hozzátette: a héten a Mo­derna-vakcinából mint­egy hétezer adaggal kevesebb érkezett Magyarországra, emiatt csak 10 800 ember beoltására van lehetőség a háziorvosoknál, de jönnek még szállítmányok a továbbiakban is, minden regisztráltat értesíteni fognak, élhetnek az oltás lehetőségével.

Azt, hogy valaki oltha­- tó-e, mindig az oltóorvos dönti el. A háziorvos mindenkivel egyeztet, aki valamilyen akut betegség miatt most kimarad az oltásból, és azonnal megkapja a vakcinát, amint azt az állapota megengedi és az oltóanyag rendelkezésre áll – hangsúlyozta.

Még mindig magas az elhunytak száma

Már jó néhány napja stabilizálódnak a koronavírus-járvány magyarországi esetszámai, de több európai országban ezek a számok emelkednek – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa tegnap a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szlávik János hangsúlyozta: ebben a helyzetben nem lehet mást tenni, mint fenntartani a korlátozásokat, hiszen a napi ezer körüli esetszám és a napi száz körüli halálozás „nem engedi meg”, hogy komolyabb lazítások legyenek. Elmondta azt is, elképzelhető, hogy újabb és újabb koronavírus-mutációk jelennek meg, s az is, hogy a jövőbeni oltásokkal „utánuk kell mennünk”, ma­gyarán változtatni kell az oltóanyagok összetételén. Hozzátette: a védőoltások egyelőre a mutáns vírusok ellen is hatásosak, csak nem akkora mértékben, tehát mindenképpen megakadályozzák a fertőzés súlyossá válását.

Az amerikai szérum is zöld utat kaphat az unióban

Az Európai Unió 27 tagállamában eddig a Pfizer/BioNTech, a Moderna és AstraZeneca vakcinái váltak elérhetővé. A Szputnyik V fejlesztői január 20-án kérték az oltóanyag európai bejegyzését, a Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata így februárban kezdődhet meg, de hamarosan újabb szérumok válhatnak elérhetővé. Az Európai Gyógyszerügynökség ugyanis megkezdte a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni oltóanyagának felülvizsgálati eljárását. Az EMA közleménye szerint a laboratóriumi vizsgálatok és a klinikai tesztek kezdeti eredményei alapján az uniós ügynökség úgy döntött, hogy megindítja az úgynevezett gördülő felülvizsgálati eljárást. Mindez azt jelenti, hogy a tesztek adatait és eredményeit még a forgalomba hozatali engedély iránti hivatalos kérelem benyújtása előtt értékeli az ügynökség, lerövidítve ezzel a folyamatot. Az amerikai vállalat január végén ismertetett közleménye szerint a koronavírus eredeti változatával szemben a vakcina 95,6 százalékos, az új brit va­riánssal szemben 85,6 százalékos hatékonyságú lehet.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191044_auto_resized.jpg
origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27772_resized.jpg?avcount=1714920312
origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189698_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187841_auto_resized.jpg
vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188964_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190747_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Tisztázta jövőjét a lebohócozott szövetségi kapitány a hokicsoda után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188271_auto_resized.jpg
travelo.hu

Mintegy 70 utas lett rosszul a Frankfurtba tartó gépen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188098_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Brutális baleset történt Budapesten, a HÉV sem jár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191018_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sürgős figyelmeztetést kaptak az Android-felhasználók: minden pénzedet elvesztheted a Google Chrome miatt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186386_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek teljesen megváltozik az élete májusban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190920_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Brutál dekoltázst villantott Baukó Éva, belepirulsz, ha meglátod

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/kfGgX0AdO8K7FZW3j34DhhDh-iezMGYJK_uFv0moBLU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRhYmZiMTI3YTg4YjQ5YzliYzlkNzJiNTM3ZmQ0MmVl.jpg
Nyeremény

Ez a hat szám ért másfél milliárdot a lottón

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/S_jJJiyxWYU_MeTH_M1D5TcwkYuyRniXXBKmwiAxPxM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM0MGM0MDQwYjE5NTQ1YWE5MDEzYzQ2NjhiNjZmNjI3.jpg
Összefüggések

Menczer Tamás: Ugyanazok állnak Magyar Péter mögött, akik Márki-Zay mögött is voltak!