Aktuális

Koronavírus: csupán óvatosságból nem adható mindenkinek vakcina

Bors

2021. február 24. szerda 13:00

Magyarország kormánya folyamatosan azon fáradozik, hogy minél több biztonságos és hatékony koronavírus elleni vakcina legyen elérhető az országban. A szakemberek szerint a járvány csak a lakosság tömeges immunizálásával fékezhető meg.

Forrás: Pexels.com

Hétfő este megérkezett Magyarországra az orosz Szputnyik vakcinaszállítmány, amely százezer magyar ember elsőkörös oltását biztosítja. Mivel Magyarországon már öt féle vakcinával lehet oltani, – Pfizer-BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm – egyre jobbak a kilátások.

A kormány azon dolgozik, hogy a különböző forrásokból érkező oltóanyagok gyors tempóban és megfelelő mennyiségben érkezzenek hazánkba.

Mutációk ellen is véd a kínai

Hétfőn jelentették be, hogy 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcina érkezik Magyarországra, amely 275 ezer ember beoltására elegendő. Müller Cecília elmondta, hogy a Sinopharm vakcinán kívül az orosz oltóanyagból 50 ezer ember oltására alkalmas vakcinát valamint a Pfizer oltóanyagból 51 480 ember beoltására elegendő oltóanyagot várnak.

Nagyon fontos mindannyiunk számára a hatásosság és a biztonságosság, ezt a két fő szempontot vizsgáljuk minden újabb vakcina bevezetésekor – hangsúlyozta Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A kínai vakcinával kapcsolatban nagy a várakozás, mert egyes immunológus kutatók szerint, a piacon lévők közül ez az oltóanyag lehet a leghatásosabb a mutációkkal szemben.

A kínai vakcina egyes vélemények szerint azért lehet előnyösebb, mert az a koronavírus valamennyi fehérjéjét tartalmazza, így valószínűbb, hogy jobban véd a különböző mutánsok ellen, mint az egyetlen vírusfehérje ellen immunizáló vakcinák – emelte ki dr. Rusvai Miklós víruskutató, az M1 aktuális csatorna műsorában, amikor a kínai Sinopharm, inaktivált vírust tartalmazó vakcináról kérdezték.

Biztonságosak a vakcinák

Dr. Szlávik János szerint az oltóanyagok különbözőek. Eltérhetnek például abban is, hogy melyiket kinek nem ajánlott beadni.

– Van, amelyiket a legidősebbeknek, és van, amelyiket krónikus betegségek esetén nem javasolják. A gyártók rendszerint elegendő tapasztalat híján, óvatosságból javasolnak ilyen korlátozásokat, és nem azért, mert a vakcinák veszélyesek lennének – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Ugyan, még nincs pontos információ arról, hogy mely oltóanyagok adhatók be terhes nőknek, szoptatós anyáknak, vagy gyerekeknek, a szakemberek szerint nagy valószínűséggel a vakcinák ezekben a csoportokban is biztonsággal alkalmazhatók.
A tesztek során bizonyos csoportokon nem próbálták ki a vakcinát, mert a vakcina kipróbálás előírásszerűen egészséges 18 és 65 év közötti személyeken történik – magyarázta dr. Rusvai Miklós virológus professzor a Borsnak.

– A vakcinagyártók elsődlegesen ezen az embercsoporton végzik a teszteket. Ami miatt nincs ajánlás bizonyos csoportok részére az kizárólag az, hogy rajtuk a készítmények nem voltak tesztelve. Nincs szó arról, hogy nekik ártana bármelyik is. Igazán ellenjavalt csoport nincsen, de óvatossággal kell eljárni bizonyos esetekben – mutatott rá a szakember, aki abban bízik, hogy hamarosan ezekben a csoportokban is megkezdődhet az immunizálás.

Izraelben várandósokat is oltanak

A virológus professzor szerint Izrael nagyon jól áll immunizálásban.

– Izraelben több tízezer terhes nőt oltottak be a Pfizer-BioNTech-vakcinával, minden káros következmény nélkül. Ennek is köszönhető, hogy Izrael az egyik legjobb szinten áll a lakosság immunizálását tekintve. Persze a terhes nők az életkoruknál fogva nem tartoznak a veszélyeztetett csoportokhoz, így idehaza az oltási sorban sem kerültek előre, de abban bízom, mire rájuk kerül a sor, már ők is kaphatják valamelyik oltóanyagot – zárta a szakember.

A gyógyultak később kapnak oltást

Dr. Szlávik János szerint az oltóanyagok a mutáns vírusok ellen is védenek, legfeljebb kicsit alacsonyabb hatásfokkal.

– A védelemre szükség is van, hiszen a kórházban fekvők száma valószínűleg a gyorsabban terjedő vírusvariációk miatt nem csökken. Aki meggyógyul, 3 hónap múlva kaphat oltást, de a betegségen átesők szervezete legalább fél évig védett a vírussal szemben. Az ismételt megbetegedés ritka, és még ritkább, hogy a második fertőzés következményei súlyosabbak legyenek az elsőnél – mondta a szakember, aki abban bízik, hogy a következő hetekben egyre többen akarnak majd oltást kapni.

Zajlik a lakosság immunizálása

Eddig 336 297 fő kapott koronavírus elleni oltást hazánkban, közülük 129 339 fő már a második dózist is megkapta. Az elmúlt napokban a háziorvosok többsége már oltotta a védőoltásra regisztrált legidősebbeket az amerikai-német Pfizer-BioNTech-vakcinával és a 60 év alatti krónikus betegeket a brit AstraZeneca-vakcinával. Négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket az orosz Szputnyikkal. Ezen a héten is folytatódik a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegek oltása.

További cikkek

Borzalmas

Mécsesek, kerítésre akasztott plüssmackó: szívszorító tragédia történt az újpesti iskolában

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Ez is érdekelhet

life.hu

Megrázó látvány: Így néz ki Sas József sírja egy évvel a halála után

mindmegette.hu

Fogyássztori: Alexandra elárulta, hogy fogyott 28 kilót!

szoljon.hu

A Jászkunságban is hódítanak a furcsa keresztnevek

koponyeg.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront

mindmegette.hu

9 egyszerű sajtos-csirkés tészta, amiből garantált a repeta

vg.hu

Perre készül az Omega gitárosa

borsonline.hu

Mécsesek, kerítésre akasztott plüssmackó: szívszorító tragédia történt az újpesti iskolában

origo.hu

Megint csalt, megint lebukott az RTL Klub

ripost.hu

A szerencse forgandó, de ennek a 3 jegynek idén nem lesz oka panaszra

origo.hu

Megerőszakolt egy nőt, kilenc évre börtönben megy a Real Madrid korábbi sztárja