Így lesz szalagos a farsangi fánk – hétvégi menü

Így lesz szalagos a farsangi fánk – hétvégi menü

ebéd
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 07. 12:00
Még javában tart a farsangi időszak, így fánk nélkül elképzelhetetlen egy hétvégi menü. Habár a szalagos desszert nem épp könnyű recept, megéri a fáradságot.
Bors

Leves

Francia hagymaleves sajtos pirítóssal

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 5 vöröshagyma * 2 ek vaj * 1 ek olaj * 1,5 dl száraz fehérbor * 1 ek liszt * 1 l húslevesalaplé * só, bors * 1 babérlevél * 1 ág kakukkfű * 6 szelet bagett * 10 dkg kemény sajt

Elkészítés: A hagymákat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. Egy lábasban vajat és olajat forrósítunk, hozzáadjuk a hagymakarikákat, és kb. 30 percig dinszteljük. Hozzáöntjük a bort, és nagy lángon forraljuk néhány percig. Meghintjük a liszttel, és alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük az alaplét, sózzuk és borsozzuk, babérlevéllel és a leöblített kakukkfűvel ízesítjük, majd kis lángon 20 percig főzzük. Közben megpirítjuk a kenyérszeleteket, és lereszeljük a sajtot. A kész levest hőálló tálkákba adagoljuk, mindre 1-2 szelet pirítóst teszünk, és megszórjuk a reszelt sajttal. A tálkákat nagy tespibe tesz­- szük, és forró sütőbe toljuk addig, amíg a sajt megolvad.

Főétel

Baconbe tekert aszalt szilvás csirkemell

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg csirkemellfilé * só, bors * 20 dkg aszalt szilva *  20 dkg bacon * olaj. 

Elkészítés: A csirkemellet szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, megszórjuk sóval, borssal. A kiterített szeletekre halmozzuk az aszalt szilvát, majd jó szorosan feltekerjük. A szilvával töltött filéket beborítjuk baconnel. Egy serpenyőben olajat hevítünk, belehelyezzük a csirkemelleket, 20 percen át 200 fokos sütőben fólia alatt sütjük, majd fólia nélkül készre pirítjuk.

TIPP: főtt rizzsel és salátával tálaljuk.

Desszert

Farsangi szalagos fánk

Elkészítési idő: 90 perc. Nehézségi fok: ****

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg liszt * 2 dl tej * 4 dkg porcukor * 3 dkg élesztő *  4 tojássárgája * 6 dkg vaj * 1 tk vaníliakivonat * 1 ek rum, vagy rumaroma * 1 citrom * só * olaj

Elkészítés: A lisztet egy nagyobb tálba tesszük, a közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a porcukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük. Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok „derekáig” érjen. A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.