Aktuális

Felismeri ezeket a régi budapesti épületeket? Megdöbbentő, mik épültek a helyükre – fotók

Bors

2021. február 21. vasárnap 16:00

Olyan budapesti épületek állnak egy új, különleges technológiával készült animációs film középpontjában, melyek a II. világháború során megsérültek. Az Animatiqua stúdió leg­újabb filmjének rendezője, olyan épületeket választott ki – több mint 1500 Fortepan-kép közül –, melyek hiánya ma is fájó, frekventált helyen álltak, és eltűnésük erősen megváltoztatta Budapest városképét.

Forrás: Fortepan

Ritz szálló

A korábban Ritz Szállóként, majd Duna-palotaként működő épületben készült egy fotó 1920-ban. A képen olyan korabeli hírességek láthatók, mint Krúdy Gyula. A hotel az Eötvös József téren működött 1913 és 1945 között.

Az eredeti épületet Stein Náthán építési vállalkozó építtette fel 1867–1871 között, de 1909-ben a Ritz Hotel Development Company londoni cég tulajdonába került. A brit szállodalánc azonban a felújítás helyett az épület lebontása mellett döntött.

Budai bérpaloták

Ahogy ma is, régen is a budai látkép szerves részét képezték a budai bérpaloták, amelyek teljes pompájukban gazdagították a várost és egy-egy családnak adtak otthont Budapest bombázásáig.

Helyükön ma szálloda és lakóházak vannak.

Elevátor-ház

Az Elevátor-ház rendkívül korszerű épületnek számított akkoriban. Az ipari létesítmény a Boráros tértől északra, a Közraktár utca Duna felőli oldalán állt. 1881 és 1883 között Ulrich Keresztély tervei alapján készült.

Az első világháború után a kereskedelmi tendenciák megváltoztak, az épület jelentősége csökkent. A második világháborúban sérülést szenvedett, ezért 1948-ban elbontották.

Margit fürdő

A gyógyfürdő a Margitsziget északi részén állt, ahol már a középkori krónikák is természetes forrásokról számoltak be. A fürdőt Ybl Miklós tervezte, 1868–70-ben fel is építették.

A fürdő 48 fürdőkabint és termálfürdőket tartalmazott. Épülete a II. világháború alatt olyan súlyos károkat szenvedett, hogy az 1956. évi árvíz után lebontották, helyén ma a Danubius Szálló áll.

A Lánchíd vámházai

Az első, Pestet és Budát összekötő hidunk sanyarú sorsát mindenki ismeri, de a háborúban vele pusztultak a budai oldal vámházai is. 1849. november 20-án, a megnyitó napján még ingyenes volt az átkelés, de másnaptól már fizetni kellett.

A fizetéskor egy speciális hídérmét kapott az átkelő, amit a másik oldalon egy perselybe kellett bedobnia a vámházakban.

Királyi Istálló

A klasszicista-neoreneszánsz épület az 1848–49-es szabadságharcban is súlyosan megsérült, de akkor még helyreállították, ám Budapest közel egy évszázaddal későbbi ostroma után ezzel már nem foglalkoztak.

Bombatalálat is érte, az állaga is romlott, így végül 1959-ben lebontották.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” – cikket közölt a 444.hu az ellenzék belső viszonyairól

ripost.hu

Nádai Anikó babát vár – Weisz Fanni hiába próbálkozott, ezt mondta 4 éve

life.hu

Hivatalos adatok: ennyien fertőződtek és haltak meg az elmúlt 24 órában

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

teol.hu

Mit tegyünk, hogy ne fagyjon be kedvenceink ivóvize?

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

ripost.hu

Exkluzív interjú adott Csuti: „A lelkem összetört”

vg.hu

Az ózonterápia is sikeres lehet a koronavírus kezelésében

origo.hu

Metró alá löktek egy nőt, azonnal szörnyethalt

origo.hu

Diplomát hamisított magának Bangóné?