Aktuális

Az ígértnél is magasabb hatékonyságot mutat a kínai Sinopharm koronavírus-elleni vakcina

Bors

2021. február 24. szerda 19:15

Egyre nagyobb a bizalom a keleti koronavírus elleni vakcinával szemben, hiszen sorra érkeznek a biztatóbbnál biztatóbb eredmények. A kínai Sinopharm oltóanyag a hivatalos statisztikai adatok alapján igen biztonságos, ráadásul a vártnál is hatékonyabbnak bizonyult.

Forrás: AFP

A kínai Sinopharm-vakcináról szinte minden egyes nap lehet újat olvasni, ám Dr. Rusvai Miklós víruskutató szerint a legtöbb információ fejtegetéseken alapul.

– Ami biztos az idehaza is használt kínai vakcinával kapcsolatban az az, hogy

az eredetileg ígért 79 százalékos védettségnél eddig minden olyan országban magasabb hatékonyságot produkált, ahol alkalmazták a lakosság immunizálására.Ahol hiteles statisztikai adatok születtek, a vakcina hatékonysága minden esetben 80 százalék fölötti. Azt is tudjuk, hogy Kínában időseken is tesztelték az oltóanyagot, ami ebben a korcsoportban is hatékonynak bizonyult – sorolta Dr. Rusvai Miklós a BorsOnline-nak a Sinopharm-vakcináról elérhető hivatalos információkat.

– Valóban több fejtegetés is nyilvánosságra került a vakcinával kapcsolatban, de ezek bizonyítására még nincs elegendő hivatalos adat. Az immunológusok egy része szerint az autoimmun betegeknek nem adható be az oltóanyag, míg egy másik részük szerint a vakcina a mutációk ellen is jobban véd, de néhányan úgy tartják, hogy mivel a hatására több fehérje ellen is termel ellenanyagot a szervezet, az immunválasz nem lesz elég specifikus. Ezek mind elméleti fejtegetések, melyeket leginkább az idő válaszol majd meg – mutatott rá a szakember, aki a kínai, hagyományos elv alapján készült vakcina felvételét továbbra is bátran ajánlja mindenkinek.

– Fontosnak tartom azonban az orvosok figyelmét felhívni arra, hogy ha már van választási lehetőség, az autoimmun betegeknek valóban ne a kínai vakcinát ajánlják fel. Szintén lényeges, hogy az inaktivált vírust tartalmazó vakcinákban a vírust formaldehiddel inaktiválják, így az erre érzékenyeknek is egy másik típusú vakcina felvételét javaslom – hangsúlyozta a virológus, aki azt is elárulta, hogy az inaktivált vakcina előállítása a legdrágább.

A kínai Sinopharm vakcina valóban drága, de nem azért, mert a kínaiak drágán adják el nekünk, hanem azért, mert költséges az előállítása.Ugyan drága, de ez a régi technológia megbízható, nem véletlenül alkalmazzuk idehaza jó ideje. Ezzel a techonlógiával készül többek között a kötelező gyermekbénulás elleni oltás, vagy épp az influenza és a veszettség elleni oltás – zárta a szakember.

További cikkek

Szörnyűség

Kislányával együtt elraboltak és megerőszakoltak egy kaposvári nőt

Szexi

Letapasztotta a mellbimbóit, így már nem tiltja le az Insta Barbit

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

The Spectator: az Orbán Viktor elűzésére tett próbálkozás darabokra hullik

borsonline.hu

Felháborító taplóság: Fellépése közben sörösüveggel dobták meg Tóth Gabit

mandiner.hu

Hodász: Nem tudom, hogy valóban létezik-e meleglobbi

szoljon.hu

Elhunyt Szatmári Imre, a szolnoki gasztronómia kiválósága

nemzetisport.hu

Aus. Open: Bondár Anna–Anasztaszija Pavljucsenkova – élőben az NSO-n!

vg.hu

Home office-ban van? Így alakul a távmunka költségtérítése

borsonline.hu

„Sikítást hallottam” – nem tudta megmenteni az édesapa a két gyermekét és feleségét

borsonline.hu

Letapasztotta a mellbimbóit, így már nem tiltja le az Insta Barbit

vg.hu

Letartóztatták az ápolónőt, akit azzal vádolnak, hogy csak imitálta az oltás beadását

origo.hu

A lehető legkegyetlenebb hazugsággal akart pénzhez jutni egy anya