Aktuális

A dubajozás új értelme: így jutnak oltáshoz a szupergazdagok

Bors

2021. február 2. kedd 06:00

Az Egyesült Arab Emírségek elsők között nyitotta ki újra a határait a turisták előtt. A külföldi vendégek közül sokan azonban nem a fehér homokos tengerpartok, hanem a koronavírus elleni vakcina miatt érkeznek ide. Az ország üzleti központjának számító Dubajban lényegében egy új iparág született az oltásra vágyó gazdagok kiszolgálására, pedig a hivatalos oltási terv erre nem ad lehetőséget. 

Forrás: AFP

A világ boldogabbik(?) felén már javában zajlik a koronavírus elleni tömeges oltás, ami a legtöbb országban hasonló menetrendet követ: először a frontvonalban harcolók és a veszélyeztetett korcsoport tagjai kaphatják meg a vakcinát, majd mindenki más – írja a Ripost. Sokan vannak azonban, akik nem szeretnék kivárni a sorukat, rövidített útvonalon kívánnak hozzájutni a koronavírus elleni készítmények valamelyikéhez. Ez persze esetenként nagyon sok pénzbe kerül, akár több millió forintba. A világ leggazdagabbjainak körében máris beindult a vakcinaturizmus.

Vakcina, mint a turizmus hajtómotorja

Szakértők szerint a koronavírus elleni vakcina még a legfejlettebb országokban is hiánycikk lesz a nyár végéig,  ezért az oltásra vágyó szupergazdagok trükkös módszerekhez folyamodnak, hogy idő előtt megkaphassák a védőoltást. Például olyan helyre utaznak, ahol relatív vakcinabőség van, és jó pénzért bármit el lehet intézni. Tyler Cowen, a Bloomberg News elemzője úgy fogalmazott, hogy 2021 a vakcinaturizmus éve lesz, és az amerikai üzletemberek hamarosan fontolóra vehetik majd, hogy egy dubaji üzleti út, esetleg üdülés keretében beoltassák-e magukat a Covid ellen.

Kínából érkezett a tömeges oltóanyag

Az öböl menti, olajban gazdag arab országok az elsők között engedélyezték sürgősségi használatra a koronavírus elleni vakcinát. Méghozzá a magyar ellenzék által bőszen támadott kínai oltóanyagot.

Az Egyesült Arab Emirátusok egészségügyi hatóságai például már szeptemberben jóváhagyták, majd decemberben 9-én megkezdték az emberek tömeges oltását a kínai állami kézben levő Sinopharm gyógyszergyártó koronavírus elleni készítményével.

A szomszédos országok közül Katar és Bahrein pár nappal később követte a példát. Az oltakozás korai megkezdésének köszönhetően ma az egész világon ennek a régiónak az egyik legmagasabb az átoltottsága. A 9,5 millió lakosú Emirátusokban eddig közel 3 millióan kapták meg a vakcinát, ami az ország népességének 31 százaléka. Ebben a mutatóban egyedül Izrael áll jobban a maga 53,58 százalékával.

Új értelmet nyert a dubajozás: amíg korábban az exkluzív prostituáltak és a szórakozás kedvéért keresték fel a dúsgazdagok Dubajt, addig most az oltás reményében.

A teljes cikk további tartalmából:

– Honnan, hogyan szereznek vakcinát a multimilliomosok?

– Így trükköznek az elitklubok és az utazási irodák

– A világ vezetői megbíznak a kínai vakcinákban!

Ha szeretné elolvasni a teljes cikket, akkor keresse az új Ripost7 című hetilapot az újságárusító helyeken.

További cikkek

Trágár

Karácsony Gergely: Szarok rá, hogy mi van a hangfelvételeken – videó

Luxus

Tovább habzsol a Gyurcsány-fióka: Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője

Ez is érdekelhet

life.hu

Az intenzívre került a magyar énekesnő: "Olyan rosszul lettem, hogy elájultam a vécében"

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek nyugodt éve lesz, végre jön a megérdemelt pihenés

origo.hu

Így nézett szembe a halállal az ír terrorista

kemma.hu

Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia

origo.hu

Démoni külsejű lényt fotóztak egy fán

nemzetisport.hu

Fehérvár: ukrán középpályás érkezik a Dinamo Kijevtől

origo.hu

Komoly környezeti előnyökkel járhat a rövidebb munkahét

life.hu

A magyar színésznő vallomása: "Volt dolgom nős férfival"

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk – Marguc

ripost.hu

Nagyon odatette: kemény posztot írt Djokovics kapcsán a magyar orvos

origo.hu

Kiderült, melyik a világ legerősebb paprikája