Zubogó vízben fő ízletesre a halászlé

Zubogó vízben fő ízletesre a halászlé

halászlé
PUBLIKÁLÁS: 2020. december 12. 12:00
Aki még nem tudja, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra, azoknak adunk néhány ötletet receptjeinkkel. Ezzel a menüsorral garantáltan sikere lesz, hiszen minden népszerű karácsonyi étel benne van a levestől a desszertig.
Bors

Reviczky Gábor a Bunyevácz halfőző edényre esküszik

A népszerű színész ötven éve horgászik, szereti is elkészíteni a halételeket, de csakis friss halból. A karácsonyi halászlét mindig ő főzi.

– A hallé főzése azonban kizárólag az én dolgom. Bunyevác halfőző edényt és friss halat használok, a kalocsai paprikát barátok gyűjtik be nekem, az alapvető titok pedig a makói hagyma, ez adja a leves ragadós szaftját – mondta Reviczky Gábor.

– Bár én a leggyakrabban visszadobom a kifogott halakat, de annyi pontyot és kárászt viszek haza, amennyi kell a jó hallevemhez, ami messze földön híres!

A halászlére hatványozottan igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Mindössze 5 alkotóelemre van szükségünk a tökéletes étel elkészítéséhez: halra, vízre, hagymára, sóra és pirospaprikára. Minél több hallal dolgozunk, annál jobb lesz. Sózzuk be a szeleteket és tegyük félre, hogy jól át tudja járni. Tegyük a tálba az apróra vágott hagymát és a hal egy részét, majd töltsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. A hal fejétől és farkától kap igazán finom ízt a leves.

A halászlé lényege, hogy zubogó vízben készítsük. Közben kicsit mozgassuk meg a bográcsot, keverni viszont nem szabad, mert összetörnek a halszeletek.

Ha elfőtte a habját, várjunk még egy kicsit, hogy a halzsír kioldódjon, majd mehet hozzá a pirospaprika, ahány liter víz, annyi evőkanál. Ízesítsük sóval, majd hagyjuk, hogy megfőjön.

Minél többet melegítsük a töltött káposztát!

A TV2 Love Bistro műsorának sztárséfje számára a töltött káposzta az igazi karácsonyi étel. Olyannyira szereti, hogy képes akár 3–4 napon keresztül is enni. Bernáth József receptje:

A darált húshoz hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, belereszeljük a fokhagymát, hozzáöntjük a vizet, elkeverjük. A szalonnát 5–6 mm-es kockákra vágjuk, feltesszük melegedni. Ha megsült, rászórjuk az apró káposzta felét. A káposztalevelek rövidebb oldalára kanalazunk egy adagot a húsos töltelékből, s feltekerjük. Én nem szoktam felhajtani a levelek oldalát, feltekerés után a két végén egyszerűen csak belenyomkodom a káposztát a húsba a mutatóujjammal – mondta Bernáth.

A töltött káposztákat a szalonnás apró káposztára ültetjük. Ha kellemes töltött káposzta illat lengi be a konyhát és letelt a minimum 1 óra, 2–3 dl forró levet a káposztákról a rántásba öntünk, s csomómentesre keverjük. A felhígított rántást ráöntjük a káposztára, s takaréklángon, lefedve legalább 15 percig főzzük. 

Gesztenyés pulykamell mézes-rozmaringos burgonyával

A töltött pulyka sem hiányozhat a karácsonyi asztalról.

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 10 dkg szeletelt sonka, 1 kis fej vöröshagyma, 25 dkg tisztított gesztenye, 1 zsemle, 2 tojás, 5 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg áfonyalekvár, 5 dkg aszalt áfonya, 2 dl vörösbor, 1 kg burgonya, 3 evőkanál méz, só, bors, kakukkfű, rozmaring

Elkészítés: A töltelékhez a kolozsvári szalonnát kockákra vágva kiolvasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, majd a tisztított gesztenyét, kakukkfüvet. Kevés vízzel a gesztenyét készre pároljuk, és összetörjük (használhatunk natúr gesztenyepürét is). Hozzáadjuk a beáztatott zsemlét és a tojást, majd sózzuk, borsozzuk. A pulykamellet felszeljük, kiklopfoljuk, és megtöltjük a gesztenyés töltelékkel. Feltekerjük, majd a sonkába tekerve szorosan alufóliába csomagoljuk. 180 fokos sütőben 30 percig készítjük, majd kibontjuk, és a forró sütőben pirosra sütjük. A burgonyákat megfőzzük, majd feldarabolva serpenyőben vagy sütőben a mézzel és a rozmaringgal pirosra sütjük. A vörösborban felfőzzük az aszalt áfonyát, úgy tálaljuk.

Diétás zserbót ajánl Schobert Norbi

Norbi egy jó hírrel szolgál olvasóinknak, a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk az édességekről. Ez karácsonykor különösen fontos.

– A speciális update-lisztünkből kiváló tészta készíthető, de aki a gyúrással nem szeretne időt tölteni, megveheti a fagyasztott pizzagolyót is az üzleteinkben. A tésztát felengedés után vékonyra nyújtjuk, négy felé vágjuk, majd rétegenként megkenjük dió és update baracklekvár keverékével. Miután a sütemény megsült, megkenjük cukormentes étcsokoládéval – mondta az életmód-tanácsadó.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.