Aktuális

Zubogó vízben fő ízletesre a halászlé

Bors

Létrehozva: 2020.12.12.

Aki még nem tudja, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra, azoknak adunk néhány ötletet receptjeinkkel. Ezzel a menüsorral garantáltan sikere lesz, hiszen minden népszerű karácsonyi étel benne van a levestől a desszertig.

Reviczky Gábor a Bunyevácz halfőző edényre esküszik

A népszerű színész ötven éve horgászik, szereti is elkészíteni a halételeket, de csakis friss halból. A karácsonyi halászlét mindig ő főzi.

– A hallé főzése azonban kizárólag az én dolgom. Bunyevác halfőző edényt és friss halat használok, a kalocsai paprikát barátok gyűjtik be nekem, az alapvető titok pedig a makói hagyma, ez adja a leves ragadós szaftját – mondta Reviczky Gábor.

– Bár én a leggyakrabban visszadobom a kifogott halakat, de annyi pontyot és kárászt viszek haza, amennyi kell a jó hallevemhez, ami messze földön híres!

A halászlére hatványozottan igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Mindössze 5 alkotóelemre van szükségünk a tökéletes étel elkészítéséhez: halra, vízre, hagymára, sóra és pirospaprikára. Minél több hallal dolgozunk, annál jobb lesz. Sózzuk be a szeleteket és tegyük félre, hogy jól át tudja járni. Tegyük a tálba az apróra vágott hagymát és a hal egy részét, majd töltsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. A hal fejétől és farkától kap igazán finom ízt a leves.

A halászlé lényege, hogy zubogó vízben készítsük. Közben kicsit mozgassuk meg a bográcsot, keverni viszont nem szabad, mert összetörnek a halszeletek.

Ha elfőtte a habját, várjunk még egy kicsit, hogy a halzsír kioldódjon, majd mehet hozzá a pirospaprika, ahány liter víz, annyi evőkanál. Ízesítsük sóval, majd hagyjuk, hogy megfőjön.

Minél többet melegítsük a töltött káposztát!

A TV2 Love Bistro műsorának sztárséfje számára a töltött káposzta az igazi karácsonyi étel. Olyannyira szereti, hogy képes akár 3–4 napon keresztül is enni. Bernáth József receptje:

A darált húshoz hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, belereszeljük a fokhagymát, hozzáöntjük a vizet, elkeverjük. A szalonnát 5–6 mm-es kockákra vágjuk, feltesszük melegedni. Ha megsült, rászórjuk az apró káposzta felét. A káposztalevelek rövidebb oldalára kanalazunk egy adagot a húsos töltelékből, s feltekerjük. Én nem szoktam felhajtani a levelek oldalát, feltekerés után a két végén egyszerűen csak belenyomkodom a káposztát a húsba a mutatóujjammal – mondta Bernáth.

A töltött káposztákat a szalonnás apró káposztára ültetjük. Ha kellemes töltött káposzta illat lengi be a konyhát és letelt a minimum 1 óra, 2–3 dl forró levet a káposztákról a rántásba öntünk, s csomómentesre keverjük. A felhígított rántást ráöntjük a káposztára, s takaréklángon, lefedve legalább 15 percig főzzük. 

Gesztenyés pulykamell mézes-rozmaringos burgonyával

A töltött pulyka sem hiányozhat a karácsonyi asztalról.

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 10 dkg szeletelt sonka, 1 kis fej vöröshagyma, 25 dkg tisztított gesztenye, 1 zsemle, 2 tojás, 5 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg áfonyalekvár, 5 dkg aszalt áfonya, 2 dl vörösbor, 1 kg burgonya, 3 evőkanál méz, só, bors, kakukkfű, rozmaring

Elkészítés: A töltelékhez a kolozsvári szalonnát kockákra vágva kiolvasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, majd a tisztított gesztenyét, kakukkfüvet. Kevés vízzel a gesztenyét készre pároljuk, és összetörjük (használhatunk natúr gesztenyepürét is). Hozzáadjuk a beáztatott zsemlét és a tojást, majd sózzuk, borsozzuk. A pulykamellet felszeljük, kiklopfoljuk, és megtöltjük a gesztenyés töltelékkel. Feltekerjük, majd a sonkába tekerve szorosan alufóliába csomagoljuk. 180 fokos sütőben 30 percig készítjük, majd kibontjuk, és a forró sütőben pirosra sütjük. A burgonyákat megfőzzük, majd feldarabolva serpenyőben vagy sütőben a mézzel és a rozmaringgal pirosra sütjük. A vörösborban felfőzzük az aszalt áfonyát, úgy tálaljuk.

Diétás zserbót ajánl Schobert Norbi

Norbi egy jó hírrel szolgál olvasóinknak, a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk az édességekről. Ez karácsonykor különösen fontos.

– A speciális update-lisztünkből kiváló tészta készíthető, de aki a gyúrással nem szeretne időt tölteni, megveheti a fagyasztott pizzagolyót is az üzleteinkben. A tésztát felengedés után vékonyra nyújtjuk, négy felé vágjuk, majd rétegenként megkenjük dió és update baracklekvár keverékével. Miután a sütemény megsült, megkenjük cukormentes étcsokoládéval – mondta az életmód-tanácsadó.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714002610
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714002610
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158837_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ő is lehetne Marco Rossi kezdő csatára az Eb-n, de egy éve csapata sincs

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155409_auto_resized.jpg
ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714002610
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143072_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében