Aktuális

Vírust hozott a Mikulás a belga idős otthonba

Bors

2020. december 14. hétfő 21:15

Forrás: Getty

A Mikulás látogatása miatt válhatott gócponttá egy idősotthon Belgiumban. Az Antwerpen tartománybeli Mol városának Hemelrijck nevű otthonában a helyi rádió értesülései szerint legalább 61 lakó és 14 dolgozó fertőződött meg koronavírussal, miután múlt héten az egyik lakó fia Milulásnak öltözve akart kedveskedni az időseknek az ünnepek előtt.

– Jóindulat vezérelte a látogatást, de nagyon rosszul sült el. Borzalmas napok ezek az idősotthon számára. Nemcsak a Mikulásnak öltözött férfit, hanem a szervezőket és a dolgozókat is furdalja a lelkiismeret – mondta Mol város polgármestere, Wim Caeyers.

A Télapót alakító férfi a Mikulás-ünnepség utáni napokban rosszul lett, és nemsokára kiderült róla, hogy koronavírusos. Ezután az idősek otthonában 45 lakónál mutatták ki a fertőzést, ez a szám mostanra 61-re emelkedett. Az otthon fenntartójának tájékoztatása szerint betartották a kötelező óvintézkedéseket, de az eseményen készült képeken látható, hogy bár a Mikulás és segítői viseltek szájmaszkot, nem tartották a kötelező távolságot az idős lakóktól, akiken maszk sem volt.

– A vezetőség eleinte azt mondta, követték a járványügyi előírásokat, aztán a lakók családtagjaitól megkaptuk a képeket, ezeken látszik, hogy egyáltalán nem figyeltek oda – bosszankodott a polgármester.

Maszk miatt perel

Egy 15 éves gimnazista lány a kötelező maszkviselés miatt indít pert az Osztrák Köztársaság ellen. Az osztrák iskolákban a tanórákon is kötelező a tíz éven felüli gyerekeknek a maszkviselés, a Kurier értesülései szerint ezt nehezményezte a Felső-Stájerországban élő diáklány.

Ügyvédje, Michaela Hämmerle szerint nem bizonyított, hogy az órákon át arcot és szájat takaró védőeszköz használata nem ártalmas a fiatalok egészségére, és a kötelező maszkviselés rossz hatással van a gyerekek jólétére. A pert egy osztrák járványtagadó szerveződés támogatja. Zárások Európa-szerte Németországban a korábbi korlátozások ellenére sem javult a járványhelyzet, ezért további szigorítások lépnek életbe szerdától.

Csak az alapvető létszükségleti cikkeket árusító boltok tarthatnak nyitva, és fel kell függeszteni a közvetlen testi kapcsolatot igénylő szolgáltatásokat is, így bezárnak például a fodrászatok. A napközbeni gyermekellátás, a közoktatás rendszerét ügyeleti üzemmódra állítják át, a munkaadókat felkérik, hogy a lehető legszélesebb körben tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

A új korlátozásokat leghamarabb január 10-én vonhatják vissza. Hollandiá­ban a NOS televízió értesülései szerint hasonló szigorításokat terveznek bevezetni.

További cikkek

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Halálos baleset

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 17.: a Rák szinte olvas a másik lelkében, az Oroszlán megmutatja erejét

borsonline.hu

Komor figyelmeztetést adott ki a NASA: veszély fenyegeti a Földet

life.hu

Súlyos és nem múló betegséggel küzd Céline Dion: fájdalmai miatt lemondta koncertjeit

kisalfold.hu

Ruhákat lopott az Árkád egyik üzletéből - Keresi a rendőrség

origo.hu

A jobbkezesekre is gondol végre a Wear OS

nemzetisport.hu

PL: Szalah és Mané távollétében is simán nyert a Liverpool

origo.hu

Ezeknek az országoknak már idén nemzeti digitális pénzük lehet

ripost.hu

A padláson találták meg az eltűnt magyar nő holttestét

borsonline.hu

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

sport.mandiner.hu

Izland Hollandiát is legyőzte – nekünk kötelező három góllal verni őket!

origo.hu

Ezzel a góllal nyert a magyar kézilabda-válogatott Portugália ellen - videó