Aktuális

Segítünk: így nem maradnak magányosan a nagyszülők Szenteste

Bors

2020. december 3. csütörtök 12:00

Sok százezer családot szakít szét  a koronavírus-járvány, az időse- ket pedig extrém módon védeni kell, ezért kapóra jön a rokonok közötti videócsetelés. Össze- szedtük, mely applikációkkal hogyan tud videótelefonálni szeretteivel.

Nem is olyan régen egy kisebb vagyonba került, ha egy Amerikában élő szerettünket felhívtuk telefonon. Ma már azonban a Messenger, a Viber és a WhatsApp, vagy a Skype alkalmazások jóvoltából vol­taképpen ingyen megtehetjük ugyanezt, legalábbis, ha van in­ternet-előfizetésünk. Ráadásul a nagyi láthatja is az unokáját, ha bekapcsolja a videótelefonálás funkciót.

Karda Bea szívesen telefonálgat

Karda Bea csodálattal nézi, hogy évtizedről évtizedre mennyit fejlődik a technika. A közösségi médiában időről időre kommunikál a rajongókkal, de nem használja azt megszállottan. A szeretteivel szívesen beszél a Messengeren.

– Több barátnőm is külföldön él, többek között Németországban, Svájcban, Bostonban. Nekem nincs Viberem, Messengerem van. Ennek segítségével nemcsak írásban társaloghatunk, hanem hangüzeneteket is küldhetünk egymásnak. Meg is esett, hogy az egyik közeli ismerősöm mondta, hogy mennyire jólesett neki, hogy hallhatta a hangomat. Örülök, hogy manapság már léteznek ilyen lehetőségek.

Fontos, hogy az idősebb korosztályt is megtanítsuk ezek használatára, ugyanis a koronavírus-járvány végéig a szakemberek azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint csak ak­kor érintkezzünk idős szeretteinkkel, ha együtt is élünk velük.

Gondoskodjon megfelelő eszközről

Okostelefon, táblagép, laptop – bármelyik készülék alkalmas a videótelefonálásra. Manapság már kimozdulni sem kell ezek beszerzéséhez. Ha mobilszolgáltatón keresztül vásárolja meg az eszközt, akkor már rögtön internetet is kérhet hozzá, ha nincs wifi vagy kábeles világháló. Mivel az internet bekötése személyes kontaktussal jár, és sok idő lehet, mire kiér a szolgáltató, ezért ajánlott a mobilnetet választani.

Segítsen beállítani

Első körben próbálja meg maga személyesen beállítani a nagyinak a készüléket, de vigyázzon az egészségére, fertőtlenítsen, mi­előtt bemegy a lakásába, és tartsa a távolságot vele. Ha nem tud felcsatlakozni az internetre, kérjen a szolgáltatótól telefonos segítséget, lépésről lépésre el­mondanak mindent.

Töltse le az alkalmazást

Ha működik az internet, akkor androidos eszközön lépjen be a Play Áruházba, IOS-oson pedig az Appstore-ba. Itt találhatóak az applikációk, ahonnan le kell tölteni az alkalmazást. A leggyakrabban használt a Messenger és a Viber, de jó alternatíva a Skype, a Microsoft Teams és a Google Hangouts Meet. A Messengerhez és a Viberhez meg kell adnia a telefonszámát, és az alapján másokat is megtalálhat, olyan embereket, akiknek szintén le van töltve az alkalmazás. Ha a névjegyeket felvette, akkor lépjen be a beszélgetésbe, keresse meg a vi­deó ikont, nyomjon rá, és már hív­ja is a másik felet.

Baranyi Lászlót unokája tanítja

Baranyit unokája tanítja Baranyi László színművész szinte a kérdéseinket sem értette, ám ezen ő maga is csak mosolyog.

– Viber és közösségi média? Nos, ezek a szavak nekem kínaiul vannak. Nem szépítem, az internet nem az én generációm számára fejlődik. Nekem nincs is otthon bevezetve, hiszen még az okostelefont is alig tudom használni. Néha az unokám próbálja elmagyarázni, hogy melyik gomb mire való – mondta a Família Kft. egykori nagypapája.

– A feleségemmel élek kettesben. Aki el szeretne érni minket, nyugodtan telefonálhat! – nevetett a színész.

További cikkek

Álláspont

Karácsony a Magyar Zene Házáról: Egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba

Luxus

Kirúgtak az állásomból, két év múlva már évi 150 milliót kerestem

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 26.: az Uránusz és a Vénusz fényszöge meglepő fordulatokat hozhat

ripost.hu

Zacher Gábor kitálalt, így hat az omikron az oltottakra

travelo.hu

Tudja, miért van tele tuskókkal a Tisza-tó?

magyarnemzet.hu

A déli határzár hatékonyságát méltatta az amerikai sztárújságíró

boon.hu

A harmadik oltás után korlátlan ideig érvényes lesz az igazolvány

origo.hu

Már az újszülöttek is érzékelik a társas viszonyokat

nemzetisport.hu

MTK: közleményben indokolják, miért nem járultak hozzá a halasztáshoz

vg.hu

Óriási robbanás történt Athén belvárosában

metropol.hu

Brutális hózápor csap le az országra, de van még egy rossz hírünk

life.hu

Ez a tünet biztosabb jele az omikronnak, mint a pozitív teszt

life.hu

Megdöbbentő dolog derült ki a Covid-oltásokról: sok esetben ez okozza a mellékhatásokat

origo.hu

Meghozta az autós futár a rendelést, meglátta a lépcsőt, a következő jelenet eszméletlen volt