Aktuális

Lerántjuk a leplet az energiaitalok misztikus összetevőiről

Bors

Létrehozva: 2020.12.16.

Őserdők mélyéről, vagy elrejtett laboratóriumokból származó titkos összetevők, gondolják sokan. Vannak, akikben még fel sem merült a kérdés, de talán azok vannak a legkevesebben, akik pontosan tudják a választ arra, milyen összetevőkből állnak az energiaitalok.

Forrás: Getty

Mindenekelőtt tisztázzuk, mit várnak a fogyasztók, mit várunk mi fogyasztók egy energiaitaltól, ugyanis ez határozza meg az összetevőket. A válasz pedig egyszerű, adjon energiát és tartson éberen. 

Mi adja az energiát?

A szénhidrátok, melyek a legfontosabb tápanyagoknak számítanak az emberi szervezet energiaellátásában. Könnyen felhasználható energiával látják el a sejteket, és a naponta elfogyasztott mennyiségük a legjelentősebb a tápanyagok közül. A szénhidrát (cukor) tehát egy olyan nélkülözhetetlen alkotóeleme az energiaitaloknak, amelynek hiányában valójában nem is beszélhetünk energiaitalról. 

A szénhidrát adja az energiát, de mennyi fogyasztható belőle?

Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) ajánlása szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm cukrot fogyaszthatnak, a férfiak esetében ez az érték napi 37,5 gramm. 

Mennyi és milyen szénhidrát van az energiaitalokban? 

Az energiaitalok szénhidrát tartalma egyedi receptúrák függvényében változó, de általánosságban 26 gramm/doboz (250 ml) tartományban mozog.

Mi biztosítja az éberséget?

A koffein, amit több mint kétezer éve fogyaszt az emberiség, és ami megtalálható különböző növényekben, és azok részeiben. A kávé- és kakaóbabban, a tealevelekben, a guarana bogyójában és a kóladióban, valamint számos élelmiszerben, így például süteményekben, jégkrémekben, gumicukorban és kólában.

Mennyi koffein fogyasztható aggálymentesen egyszerre és naponta?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority – EFSA) 66531 emberen végzett kutatása megállapította, hogy egy egészséges felnőtt biztonsággal fogyaszthat el 200 mg-nál nem nagyobb egyszeri koffein mennyiséget, és ugyanez mondható el a napi összes forrásból származó, 400 mg-ot nem meghaladó koffein mennyiségre is. Ez nagyjából 2 doboz (2x250 ml), illetve 5 doboz (5x250 ml) energiaitalban lévő koffein mennyiségnek felel meg.

Mennyi koffein van az energiaitalokban?

Az energiaitalok koffeintartalma szintén egyedi receptúrák szerint változó, de általánosságban 32 mg/100 ml tartományban mozog, ami körülbelül egy presszókávéban lévő koffein mennyiségnek felel meg. 

Hol vannak akkor a misztikus fő összetevők?

Azok bizony nincsenek. Van benne viszont tehát fő összetevőként víz, ami az emberi élet egyik leginkább nélkülözhetetlen feltétele, szénhidrát, mint energiaforrás, valamint koffein, ami élénkít. Egyedi receptúrák függvényében további összetevő lehet a karamell, ízesítők, valamint különböző vitaminok. Az energiaitalokban megtalálható vitaminok és nyomelemek is a (mikró) tápanyagok közzé sorolhatók, de ezeket nagyon kis mennyiségben igényli a szervezetünk. 
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek