Aktuális

Hiába a vakcina, szakemberek szerint a maszkok és a távolságtartás még jó ideig velünk marad

Bors

2020. december 29. kedd 17:30

Történelmi jelentőségű esemény, hogy végre megkezdődtek a koronavírus elleni oltások, ám továbbra is fegyelmezettségre van szükség. Míg a lakosság immunizálása el nem éri a 60-70 százalékot, az alapvető járványvédelmi szabályok biztosan velünk maradnak.

Forrás: Pexels.com

December 26-án Magyarországon is megkezdődött az egészségügy dolgozók immunizálása és a vakcinával kapcsolatos tapasztalatok nagyon pozitívak.
Magyarország a vakcinázás során is a biztosra ment, hiszen nem használták fel az összes beérkezett vakcinát, hanem félretették a felét a beoltottak második adagjaként – magyarázta a BorsOnline-nak dr. Rusvai Miklós virológus professzor, aki szerint azért dönthettek így a szakemberek, hogy ha bármiféle fennakadás keletkezne a szállítási láncban, a beadott oltások ne mehessenek kárba.

– A már beoltottakat a beoltást követő 21. napon kell újraoltani, amikorra valószínűleg már új szállítmány is érkezik, ám az oltóhelyek inkább a tökéletes biztonságra mentek. A beadásokkal kapcsolatos tapasztalatok nagyon biztatók, hiszen továbbra sem lépett fel mellékhatás a beoltottak között – lelkendezett dr. Rusvai, aki maga is alig várja, hogy megkapja az oltást.

Bár a jövőre nézve hatalmas dolog a vakcinázás megindulása, a szakember továbbra is kellő óvatosságra inti a lakosságot.

Mindaddig, míg az átoltottság nem éri el a 60-70 százalék közötti értéket, viselni kell a maszkot, ha biztonságban akarjuk tudni magunkat.Jelenleg a magyar lakosság körülbelül 20 százaléka esett át a fertőzésen, de közülük jóindulatú becsléssel is csak kétharmaduk a védett. Ha az oltások jó tempóban zajlanak is majd, idő kell, míg elérjük ezt az értéket, főleg úgy, hogy az oltás önkéntes, ami egyébként mindenképpen helyes – magyarázta dr. Rusvai Miklós, aki elárulta, hogy a járványügyi helyzet nagyon kedvezően alakul idehaza.

Ha a kedvező adatok miatt fel is oldják a zárlatot, az alapvető szabályok – maszkviselés, fokozott személyi higiénia, távolságtartás – még jó ideig velünk maradna

– világított rá a virológus, aki azt is elárulta, hogy attól, hogy valaki be van oltva, továbbra is terjesztheti a vírust.

– Ha valaki a családban már megkapta az oltást és védetté vált, továbbra is nagyon oda kell figyelnie mindaddig, míg van a családban olyan, aki nem védett. Ez különösen kisgyermekes családoknál, kismamáknál, immunbetegeknél jelenthet problémát, hiszen ők egyelőre nem kaphatnak az oltásból. Ilyenkor célszerű a munkából hazatérve azonnal kezet, arcot és fogat mosni, és csak utána megpuszilni a családot. A vakcina egy segédeszköz abban, hogy a szervezet könnyebben legyőzze a vírust, megakadályozza a betegség súlyossá válását, vagy a halált. Amíg van járvány, oltott emberben is megtelepedhet a vírus, amit cseppfertőzéssel ugyan úgy továbbadhat, noha nála nem okoz betegséget – zárta a virológus, aki szerint akkor lehet igazán fellélegezni, mikor a szakemberek bejelentik, hogy az ország elérte a nyájimmunitás megfelelő szintjét és a járvány terjedése megállt.

Természetesen a vírus továbbra is itt marad, de ha nem talál elegendő közeget a szaporodáshoz, a járvány megszűnik.

További cikkek

Családi dráma

Megúszhatja a börtönt az anya, aki halálra szurkálta a kis Alexet

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Ez is érdekelhet

sport.mandiner.hu

Izland Hollandiát is legyőzte – nekünk kötelező három góllal verni őket!

borsonline.hu

Megrendezte saját halálát az erőszaktevő - elképesztő, végül hol talált rá a rendőrség

life.hu

Heti holdnaptár (január 17-23.): Könnyen lehet, hogy a vágyott célokhoz nem kerülünk közelebb

magyarnemzet.hu

Már készen volt az ítélet – gróf Apponyi Albert trianoni szózata

bama.hu

Figyelik a tilos ellenére behajtókat - írja olvasónk

origo.hu

A jobbkezesekre is gondol végre a Wear OS

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Boldog vagyok, hogy magyar lehetek – Máthé Dominik

vg.hu

Földrengés rázta meg Görögországot és Pápua Új-Guineát is

vg.hu

Oltásra kötelezik a 18 év felettieket a szomszédunkban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: íme, Máthé Dominik győztes gólja – videó

origo.hu

Így hagyta el a kiutasítása után Ausztráliát Novak Djokovic - képek