Aktuális

Újabb segítség a családoknak – Maximálják a fizetendő közjegyzői díjakat

Bors

Létrehozva: 2020.11.01.

Maximálják az ingatlan vásárlása esetén fizetendő közjegyzői díjakat. Ez több tízezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Forrás: Shutterstock

Novák Katalin azt mondta: a cél az, hogy ne lehessen akármekkora összeget elkérni, ha valaki ingatlant vásárol, és ahhoz hitelt vesz fel. Ez több tízezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak.

A miniszter emlékeztetett: januártól 5 százalékra csökken a lakásáfa, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt ingatlanok esetében pedig ez az 5 százalék is visszaigényelhető lesz. Ezzel és az illetékmentességgel egy 50 millió forintos ingatlan vásárlásakor 15,5 millió forint spórolható meg.

Az otthonteremtési program amellett, hogy olyan, kézzel fogható lehetőséget ad, amellyel önerő nélkül is elindulhat egy fiatal pár a családalapítás útján, dinamikát is ad az építőiparnak, ezáltal segíti a gazdaság növekedését – hangsúlyozta a miniszter.

Az eddigi lépésekről röviden

2021. január elsejétől a következő, a családok életét segítő rendelkezések lépnek majd életbe.

5 százalékos, visszaigényelhető áfa csok esetén.

Az otthonfelújítás költségeinek a felét 3 millió forintig átvállalja az állam.

Nem lesz korhatár a gyermekek otthongondozási díja tekintetében.

Illetékmentesen lehet a csokkal új és használt lakást is vásárolni.

Szintén januártól akár a csok teljes összegét és a kedvezményes kamatozású kölcsönt is felveheti, aki beépíti egy családi ház tetőterét, és így külön bejáratú otthont hoz létre.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek