Aktuális

Roma politikusok bocsánatkérésre szólították fel az RTL Klubot Betti gazda miatt

Bors

2020. november 2. hétfő 06:30

A <a href="https://ripost.hu/" target="_blank">Ripost számolt be arról elsőként</a>, hogy az RTL Klub egyik legnézettebb műsorának főszereplője, Vincze Betti egy 2012-es Facebook-bejegyzés alapján még cigányokra akart vadászni gépfegyverrel. Hallgat az ügyben a tévécsatorna luxemburgi tulajdonosa, hallgatnak a magyar jogállamiságért aggódó brüsszeli politikusok is. Ugyanakkor a lapnak nyilatkozó roma vezetők szerint az RTL Klub nagyot hibázott, és Betti gazdának nincs keresnivalója a műsorban.

A borsodi roma közösség tagjai jól emlékeznek Vincze Bettire – vagy ahogyan az RTL Klub nézői ismerik, Betti gazdára. Ő az, aki 2012-ben még arra készült, hogy gépfegyverrel a kezében végigmegy az Ózd környéki cigánytelepeken és válogatás nélkül lemészárolja az ott lakókat. Minderről október végén a Ripost írt először.

Minősíthetetlen stílusú posztjáról először 2015-ben cikkeztek, amikor Ózd jobbikos polgármesterének, Janiczák Dávidnak lett a kabinetfőnöke.  

A Ripost megkereste a helyi és az Országos Roma Önkormányzat képviselőjét az RTL Klub sztárjának botrányával kapcsolatban. A Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint finoman szólva sem helyes, hogy az RTL Klub egy ilyen embert szerepeltet a műsorban:

Ez még akkor is így van, ha az illető történetesen bocsánatot kért, hiszen ez azért nem ilyen egyszerű. Betti gazda egy egymilliós kisebbséget sértett és fenyegetett meg, és ez nem bocsánatos bűn! – mondta Váradi Gábor, aki szerint az RTL Klub nagyot hibázott, amikor teret engedett műsorukban a korábbi jobbikos politikusnak.

Hozzátette:

– Sokkal nagyobb odafigyelést várnék el a csatornától, hiszen Vincze Betti szerepeltetése rájuk is rossz fényt vet. Keresztény emberként én magam hiszek a megbocsátásban, de van egy határ...

Wolf Béla, az International Roma Right jogvédő szervezet hazai képviselője arról nyilatkozott a Ripostnak, hogy rengeteg üzenetet kaptak a cikk megjelenése óta, és a cigányság nagy része nem fogadja el Vincze Betti tessék-lássék bocsánatkérését.

– Ilyen embernek egyszerűen nincs helye a médiában! Értem én a bocsánatkérést, de azért csendben megkérdezném, hogy vajon mi történt volna, ha a posztja után Betti talál egy betárazott Uzit a verandáján?

Wolf Béla hozzátette:

az az elvárható minimum, hogy az RTL Klub elnézést kér a Magyarországon élő romáktól, amiért nem néztek utána szereplőjük múltjának, és nem engedi többé képernyőre Betti gazdát.

Most szava sincsen Vera Jourovának

Az RTL Klub luxemburgi tulajdonosait szemmel láthatóan nem érdekli az eset, csak a profit. Brüsszel pedig félrenéz, mert – mint mondják – „konkrét műsort nem minősítenek.”

A magyar RTL Klub a luxemburgi székhelyű RTL Csoport tulajdonában van. A V4NA azzal a kérdéssel kereste meg a társaságot, hogy szerintük belefér-e egy cigányellenes szereplőből sztárt csinálni. Választ ez idáig nem kaptak. Az Európai Unióhoz is kérdésekkel fordult a V4NA. Az Európai Parlament elnökét, David Sassolit, illetve Vera Jourovát, az Európai Bizottság egyik alelnökét is keresték. Utóbbitól nem érkezett válasz – a Magyarországot rágalmazó, az ő nevén megjelent Soros-jelentés után ez különösen furcsa –, az EP sajtószóvivője csak ennyit írt:

Nem áll módunkban kommentálni egy adott tévéműsort.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megrázó részletek derültek ki a Doktor Balaton sztárjának haláláról

borsonline.hu

Megrázó részletek a Doktor Balaton és az Argo színészének váratlan haláláról

mandiner.hu

Ilyen volt az orosz hadifogság egy Azov-gárdista szerint (videó) (videó)

ripost.hu

14 megyére adtak ki riasztást, durván változik az időjárás

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadja-e Svédországot és Finnországot

vg.hu

Nincs több titkolózás! - újabb elképesztő dolog látott napvilágot Elon Muskról

travelo.hu

A dallamos nevű likőr, amiért nem csak az olaszok rajonganak

borsonline.hu

Helyszíni fotó érkezett a kétéves hajdúhadházi gyermek tragédiájáról

borsonline.hu

Kis híján tragédiával végződött az 5 hónapos baba fürdetése Gödöllőn

borsonline.hu

Megmutatta jóképű szerelmét Fésűs Nelly lánya, Horváth Csenge

További cikkek

Videó

Tragédia Hajdúhadházon, teherautó alá mászott be a kétéves kislány

Közélet

Gulyás Gergely: A háború az infláció oka