Aktuális

Josep Borrell: A nők és a gyermekek elleni erőszak fokozódott a járvány idején

MTI

Létrehozva: 2020.11.23.

Fokozódott a nők és a gyermekek elleni erőszak a koronavírus-járvány idején, a korlátozási és lezárási intézkedések következtében - hívta fel a figyelmet Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi világnapja előtt két nappal, hétfőn Brüsszelben kiadott sajtóközleményében.

Rámutatott: az EU-ban minden harmadik nőt ér fizikai vagy szexuális erőszak, amely minden országban, kultúrában és közösségben jelen van.

"A koronavírus-járvány csak súlyosbította a helyzetet, egyes nők számára az otthon sem biztonságos hely"

- fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy a korlátozó rendelkezésekkel párhuzamosan több uniós tagállamban vezettek be intézkedéseket a nőknek és a gyermekeknek a háztartáson belüli erőszaktól való megvédelmezésére, mint például jelszavakon alapuló segítségkérési lehetőségeket a gyógyszertárakban.

Borrell arra kérte fel a tagállamokat, hogy vezessenek be ehhez hasonló mechanizmusokat.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság ezen a héten új cselekvési tervet mutat be a nemek közötti egyenlőség előmozdításával kapcsolatban. Felszólított továbbá minden uniós tagállamot, hogy ratifikálja az isztambuli egyezményt, az első olyan eszközt a nők elleni és a családon belüli erőszak leküzdésére, amely nemzetközi szinten is jogilag kötelező erejű.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek