Aktuális

Rajtam nem fog a koronavírus!

Hu-Zo

2020. október 19. hétfő 09:30

Miközben egyre több ember fertőződik meg a koronavírussal és növekszik a súlyos esetek száma világszerte, vannak vírustagadók, akik nem hisznek a járványban. És vannak olyanok is, akik közvetlen közelről megtapasztalhatták a Covid jelenlétét, és nem tartoznak a tagadók táborába, de mintha rajtuk nem fogna a vírus. Közölük ketten is elmondták a hiteles történetüket.

Forrás: Shutterstock

Gábor egy autóban utazott társaival, akik mind megfertőződtek, ő azonban nem betegedett meg.

Nyáron Olaszországban nyaraltunk egy négyfős társasággal. Mivel nem beszéltünk olaszul, a járvány veszélyeiről igazán kevés jutott el hozzánk, mondhatom nyugodtan, hogy szinte semmi. A szabadságunk végén autóba ültünk és elindultunk hazafelé – kezdte a Borsnak Gábor.

– Aki vezette a kocsit, annyira jól kipihente magát előző éjszaka, hogy megállás nélkül körülbelül nyolc óra alatt hazaértünk. Én ültem az anyósülésen, jó volt a légkondi, ezért az ablakot sem tekertük le. Pár nap múlva először az autót vezető, majd néhány nappal később a másik két barátom is olyan rosszul lett, hogy orvoshoz kellett fordulniuk. Elvégezték rajtuk a Covid-tesztet, és mindhármuké pozitív lett. Amikor kiderült, hogy én is a kocsiban ültem,

engem is leteszteltek, de az enyém negatív volt, és nyoma sem volt nálam,

hogy megfertőződtem volna, de az is lehet, hogy esetleg a szervezetem legyőzte a vírust, mindenesetre nekem azóta sincs semmi bajom – mesélte Gábor.  

Dani napokig ült fertőzött padtársa mellett, de mintha nem fogna rajta a vírus. 

– Egy budapesti középiskolába járok, és nálunk rendesen elkezdődött a tanév. Amikor egy megbetegedés miatt az egész osztályt leszűrték, kiderült, hogy ketten megfertőződtek, és emiatt a tavaszi idő­szakhoz hasonlóan távoktatás­ba mentünk át két héten ke­resztül. Amire nem tudom a magyarázatot, hogy

a fertőzött fiúk közül az egyik a padtársam, akivel az év eleje óta egymás mellett ültünk,

sokat beszélgettünk, maszk nem volt rajtunk, és én mégsem fertőződtem meg. Mintha rajtam nem fogna a vírus. Persze ezt nem gondolom komolyan, betartok minden előírást, nehogy mástól esetleg elkapjam – mond­ta Dani.

Létezik a jelenség, de az okát nem tudjuk

– Én is találkoztam hasonló esettel – mondta a Borsnak Rusvai Miklós virológus. 

– Egyvalaki koronavírusos lett egy négytagú családban. Két hétig a zárlati időben mind­annyian otthon voltak egy légtérben, együtt étkeztek, nem különültek el. A másik három nem kapta meg, nála pedig két hét leteltével negatív lett a teszt, vagyis átesett a fertőzésen.

Nem tudjuk ennek az okát, észszerű magyarázatot erre nem tudok mondani.

Valószínűleg a fogékonyságban van­nak eltérések, ami genetikai adottság, annak ellenére, hogy rokonságban vannak. Ugyanígy racionális magya­rázatot nem tudunk adni arra sem, hogy a gyerekek miért nem betegszenek meg. Ezeknek a dolgoknak a kiderítésére sokkal több időre lesz szükség. A fél év, amióta ismerjük a vírust, erre nem volt elég – mondta Rusvai Miklós.

Hasonló jelenség egyébként más járvány esetén is előfordul.

– Gondoljunk bele a pestisbe. Ott is volt, aki észre sem vette, hogy megfertőződött, vagy el sem kapta, akkor sem, ha a város negyven százaléka meghalt. De az állatvilágból is vannak példák, mert a sertéspestis sem pusztít el egy egész kondát. Az autós példában megtörténhetett, hogy aki az alapfertőzött volt, az elején még kisebb mennyiségben terjesztette a vírust, az érzékenyebbek pedig a kis dózistól is megfertőződtek – mondta a virológus. 

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Parlamenti önéletrajzával szemben a jelek szerint nincs közgazdász diplomája az MSZP-s Bangónénak

likebalaton.hu

Fiatalokat és egy idős férfit is megvertek és kiraboltak Siófokon

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet

magyarnemzet.hu

Konzervatív fordulatot hozhat a német kereszténydemokraták új elnöke

vaol.hu

A jegyváltástól a pontatlanságig – Sok kritika éri az új szombathelyi szolgáltatót

origo.hu

Fizetős követésekkel újít az Instagram

nemzetisport.hu

Vb 2022: Szalah vagy Mané biztosan kihagyja az idei világbajnokságot

vg.hu

Közel kétezer, az oltást elutasító orvost függesztettek fel Olaszországban

bama.hu

Megfenyegették a kozármislenyi háziorvost az oltások beadása miatt

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: bombameglepetés – Izland feltörölte a padlót a franciákkal!

origo.hu

Meglátta az egyetlen üres helyet a járdán, úgy parkolt le, ahogy csak a legnagyobb profik tudnak