Aktuális

Koronavírusos a szomszédom - Melinda: úgy néztek rám, mintha leprás volnék

Bors

2020. október 8. csütörtök 05:00

Kétfajta reakciót vált ki az emberekből ha megtudják: szomszédjuk fertőzött lett. Az ajtóra helyezett piros hatósági cetli egyesekből félelem vezérelte dühöt, másokból empátiát vált ki. A koronavírusos Melindára úgy néztek, mint aki leprás.

Forrás: Facebook

Nagyjából kétmillió ember él Magyarországon társasházakban, panellakásokban, az ilyen közösségekben rögtön szemet szúr, ha egy ajtón megjelenik a vörös hatósági cédula. Hogyan reagálnak ilyenkor a szomszédok?

„Nagyon megviselt lelkileg az egész”

A kaposvári Kaszás Melinda közel négy hete kezdte nagyon rosszul érezni magát. Együttesével éppen egy visszatérő koncertre készültek, kollégája elküldte tesztre. 

– Rengeteget készültünk erre a fellépésre, de nyilván nem akartunk kockáztatni, így a zenekarral jobbnak láttuk, ha elmegyek tesztre - mesélte a Borsnak az énekesnő.

– Amikor pozitív lett az eredmény, akkor rögtön elmentek a többiek is, a gitárosunknak is ugyanaz lett az eredmény. A koncertet nagy szívfájdalommal lemondtuk, de a feketeleves mégsem ez volt, hanem az emberek reakciója.

Elkövettem azt a hibát, hogy kiírtam a Facebook-oldalamra, hogy fertőzött vagyok.

S bár hamar rájöttem, hogy ez hiba volt, le is töröltem a posztot, a hír gyorsan terjedt. Onnantól a szomszédaim is úgy néztek rám, mint a leprásra, semmiféle segítőkészséget nem tapasztaltam. Nagyon megviselt lelkileg ez az egész, megbélyegeztek. Az a kemény egyébként, hogy most, a gyógyulásom után is előfordul, hogy a vonaton vannak, akik arrébb ülnek. Nem kívánom senkinek ezt az érzést!

Meglepetés az ajtó előtt

Csonka András, a Játékszín népszerű színésze is elkapta a koronavírust, ám ő éppen ellenkező élményekről számolt be.

– Társasházban lakom, és elképesztően kedvesen reagáltak a hírre a szomszédok - mondta lapunknak Csonka András.

– Van egy közös e-mail csoportunk, mindenki rögtön kérdezte, hogy miben tud segíteni, mit hozzon, mire van szükségem. Egyikőjük lázcsillapítót hozott nekem, és kaptam apró meglepetéseket is az ajtóm elé. Nagyon jól esett ez a figyelmesség a részükről, jó hatással volt a gyógyulásomra is.

A vírus pszichés mellékhatásai

A klinikai szakpszichológus szerint mindkét reakció természetes.

– A vírusnak az egyéb tüneteken kí­vül pszichés mellékhatása is van - fejtette ki Dr. Makai Gábor.

– Egyrészt kialakul egy bűntudat, hogy esetleg mást megfertőzött, és egy szégyenérzet.

A betegnek nem elég, hogy meg kell birkóznia a vírussal, még lelkileg is megviseli őt,

így eleve hátrányból indul. A környezetből kétféle reakciót vált ki, ha egy ismerősről kiderül, hogy fertőzött. Egyrészt van a félelemből táplálkozó düh, ami kegyetlen tud lenni, az illető támadóvá válik, ahogy a valóság eltorzul benne. Ez a reakció bántalmazás! A másik reakció az empátia, és az odafigyelés, ez a társas támasz. Amikor szeretettel, segítséggel fordulnak a fertőzötthöz. Ez a fajta viselkedés pozitív, gyógyító hatást vált ki a betegből. 

Egylépéses tesztet fejlesztettek ki

Gyorsabban és egyszerűbben mutatja ki a koronavírust az az új, egylépéses PCR-teszt, amelyet egy magyar tulajdonú molekuláris diagnosztikai cég fejlesztett ki. Az új diagnosztikus eljárás tesztelésében Magyarországról a Semmelweis Egyetem vett részt. Az AzureSeq nevű tesztet a magyar tulajdonú molekuláris diagnosztikai cég, az Omixon Biocomputing Kft. – a kaliforniai SeqOnce Biosciencesszel együttműködve – fejlesztette ki, és kizárólagos forgalmazási jogokkal rendelkezik Európában, a Közel-Keleten és Afrikában.

További cikkek

Gyilkosság

Hat családtagjával végzett a vérfertőző lelkész

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Ez is érdekelhet