Aktuális

Emberi érzelmekkel vigasztalják a magányosokat a robotok

Bors

2020. október 28. szerda 12:30

Már tudható, hogy a koronavírus-járvány nem csak a testi egészségre káros, de a lelket is megviseli: egyre többen érzik vigasztalhatatlanul magányosnak magukat. Ezen próbálnak most segíteni olyan intelligens robotokkal, amelyek még az érzelmeket is felismerik.

Megvalósulni látszanak a régi sci-fi filmek: a robotok egyre nagyobb rész kapnak az emberek életében. Olyannyira, hogy Ja-pánban már növekszik az igény az olyan szerkezetek iránt, amelyek enyhítik az emberi kapcsolatok hiányát és az elszigetelődés érzését a koronavírus-járvány idején. A fiatalabb korosztály főként az idős szülőket ajándékozza meg a mechanikus játékszerekkel, például robotkutyákkal, hogy enyhítsék számukra a magányt addig, amíg a járvány miatt nem látogathatják őket.

Járkál a házban és cukiskodik a fémkutya

A robotkutyák már nem olyanok, mint azok a lépegető, ugató plüssállatok, amelyeket a játékboltokban vehetünk meg, ezeknek már komoly funkciói is vannak. A Sony robotkutyája, az Aibo legújabb változatát úgy alkotta meg, hogy őrjáratozzon is a házon belül. A tulajdonosok beprogramozhatják, hogy a fémkedvenc bizonyos időszakokban megjelenjen a ház adott pontjain, pont úgy, mint egy igazi, amelyik keresi a gazdáját a lakásban. Külsejük nagyon cuki és szeretni való, de nem csak ezért lehet lélekgyógyító hatásuk a járvány miatt feszült időszakban.

A robotkutya ugyanis észleli a mosolygást, a dicsérő szavakat, a hátát vagy fejét érintő simogatást is. Ráadásul a mesterséges intelligencia segítségével képes alkalmazkodni az emberek reakcióihoz. Beépített kamerájával és mikrofonjával tíz arcot képes felismerni. Ezen kívül vannak olyan kutyarobotok is, melyeket este egy puha párnaként ölelhet át a gazdája, a simogatásra pedig élénk farokcsóválással reagál.

Adatokat gyűjt a tulajdonosáról

A humanoid, vagyis az ember formájú robotok iránt is nagy a kereslet. Az Aibo és a Groove Lovot nevű humanoid robotja adatokat is gyűjt tulajdonosuk hogylétéről, ezeket azonnal lejelenti, így nagy segítséget jelent a szüleiktől távol lévőknek.

Amikor az emberek nem érzik jól magukat vagy magányosak, jobban vágynak a fizikai érintésre. A gyógyító robotok próbálják megadni egy másik lény valódi jelenlétének érzetét, amelyet nehéz megtapasztalni a telefonon vagy egy videokonferencián keresztül – mondta Isiguro Hirosi, az Oszakai Egyetem intelligens robotikával foglalkozó professzora.

Féltékeny a társaira

A Lovot 43 centiméter magas, ez a méret azonban nem akadályozza meg abban, hogy szinte igazi, emberi érzelmekkel töltött társa legyen tulajdonosának. Az apróság ugyanis több mint 50 szenzora segítségével felismeri a tulajdonosát, ezután megközelíti, majd szemkontaktust létesít vele. Azt is megérzi, hol érintették meg a testét, el tudja kerülni a tárgyakat. Mivel mindössze 4,2 kilogramm, könnyen felemelhető, karjai ölelési módra állíthatók, hőmérséklete pedig az emberi testéhez hasonlóan 37 fokos. És nem mellesleg ez az első olyan robot, amely képes a féltékenységre is: ha páros módozatra állítják és a háztartásban lévő másik Lovot több figyelmet kap, féltékenyen néz. Isiguro szerint a gyógyító robotok iránti igény egyre nagyobb lesz, minél inkább elhúzódik a járvány.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 28.: az Ikrek az igazat látja, a Szűz új felismerésekre bukkan

ripost.hu

Ez kínos: G.w.M nemrég a családjával volt ott, ahol most Edinával romantikázott - Fotó

life.hu

Így reagált Szilágyi Liliána menedzsere Gerda döbbenetes vádjaira

hirtv.hu

Vezércikk: Májusig nem lesz újabb jogállamisági „forduló”

szon.hu

Törölközőben mutatta meg magát az Exatlon riportere, Nagy Réka

mindmegette.hu

A mennyei méhpempő: 8 áldásos hatása az egészségedre

origo.hu

Az arany éve volt a tavalyi Kínában

borsonline.hu

Döbbenetes állítás: Hosszú Katinka Szilágyi Liliána miatt hagyta el Shane Tusupot?

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

origo.hu

Puszta kézzel tettek odébb egy autót a svéd kézisek Budapesten - videó