Kutyaként követi gazdáját Ödön

Kutyaként követi gazdáját Ödön

szürkemarha
PUBLIKÁLÁS: 2020. május 09. 14:30
Nemes, tekintélyt parancsoló állatok lepték el a magyar mezőket. Már a szabadban legelésznek a világhírű magyar szürkemarhák.
Boros Bettina

Kihajtották az első szarvasmarhagulyákat a nyári legelőkre. Hagyományosan április 24-én, Szent György napján en­gedik ki hazánkban ezeket az állatokat a téli szállásokról, idén viszont később került sor erre.

– A népi hagyomány szerinti időpont tolódott idén az aszályos tavasz miatt, mert a gyepek fejlődése és bokrosodása eddig elmaradt. Most ért meg a mező. A legtöbben a napokban hajtották ki a szürkemarhákat – mondta el a Borsnak Kaltene­cker Endre, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének a titkára.

Csökken a számuk

2015-ben vált hungarikummá a szürkemarha, jó ízű húsa miatt sokan keresik, pedig borsos áron adják.

–  Az, hogy hungarikummá választották a szürkéket, nekünk, állattartóknak hatalmas büszkeség. Ez az egyik legmagyarabb állatunk, ami nem honosított. Ez a fennmaradásuknak is a jelképe, hiszen majdnem a teljes eltűnésből tértek vissza ezek az állatok – mondta el Kal­tenecker.

Az egyesület nyilvántartásában közel 13 ezer szürkemarha van bejegyezve, de Kaltenecker Endre szerint összesen több mint húszezer példány lehet az or­szágban. Az egyedüli gond az, hogy a tiszta vérű tenyészállatok létszáma évről évre csökken, alig van belőlük 4-5000 darab.

4-5 ezer forint kilója

A magyar szürkemarha „igazi világmárkának” számított fénykorában. A németek annyira kedvelték, hogy törvény mondta ki náluk, hogy tilos bármilyen máshonnan származó állat húsát kimérni a mészárszékeken, amikor megérkeznek a magyar gulyák a piacra. Nehogy gyengébb minőségű hús kerüljön a kiváló szürkemarhahús közé. Ez nem változott azóta sem, drága hús, de garantáltan nem kergemarhakóros, mivel a hazai szabályok szerint szigorúan tilos fehérjét tartalmazó táppal etetni.

– Többféle hús van a piacon, mindegyiket más árban mérik. Egy oltalom alatt álló, védett százszázalékosan szürkemarha húsának körülbelül 4-5 ezer forint kilója. Feldolgozott formában 2500-3000 forintra jön ki egy kiló. A legborsosabb a bélszín, aminek kilójáért 8-10 ezret is elkérnek – mondta el Kaltenecker, aki szerint a magyarok nem igazán marhafogyasztók. Magyarázza ezt azzal, hogy szinte csak gulyáshoz és pörkölthöz viszik.

Születése óta neveljük

Az ország leghíresebb szürkemarhája minden bizonnyal Ödön, még saját Facebook-oldala is van. Ő is örömmel vette birtokba a legelőt két társával. Úgy kétezer négyzetméterre költözött, és naponta akár húsz kiló zöldet is megeszik, amihez legurít harminc liter vizet.

– Ödön ötéves, ő a gazdaságunk első gyönyörűsége. Születése óta mi neveljük a férjemmel, így családtagnak számít az ő több mint egytonnás súlyával. Egész nap legelészik, de ha nincs elég zöld, akkor vágunk neki, és abrakot is kap naponta kétszer. Minden neki szükséges tápanyagot megkap, hogy a húsa majd még finomabb le­gyen. Olyan, mint egy kiskutyus, ha hívjuk magunkhoz, akkor egyből jön. Szelíd, szereti, ha megsimogatjuk – me­séli a Borsnak Pintérné Rakszegi Zita. Felesleges a zöldség Bár sokak szerint kicsit rágós a szürke húsa, Ödön gazdája úgy véli, az egyik legfinomabb húsféle a világon, csak jól kell tudni elkészíteni.

– Rengetegszer készítettem levest a húsukból, és több éve zöldség és fűszer nélkül fôzöm, csak sót használok. Mivel az általunk nevelt szürkemarha húsában megvannak azok a vitaminok és ásványi anyagok, amire szükségünk van, egyszerűen csak belerakom a csontos húst a fazékba, felengedem vízzel, és miután megfőtt, jóízűen megesszük – mondja Zita.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.