Ünnep karantén alatt – Ilyen a tökéletes húsvéti sonka

Ünnep karantén alatt – Ilyen a tökéletes húsvéti sonka

sonka
PUBLIKÁLÁS: 2020. április 04. 13:00
Ez a húsvét nem olyan lesz, mint azt általában megszokhattunk. A koronavírus sok mindent átírt. Locsolás nem lesz, de a sonkát nem kell mellőzni.
Bors

Budapestről körülbelül félórát autóztunk a sonkanagyúr fellegvárába, Etyekre. Árpás László sonkamester egyből kedélyesen beljebb invitált minket a birodalmába, ahol csak úgy tobzódtak a sonkák.

– Jókor jöttek, épp kötözzük a húsvéti sonkákat, amik mennek majd a füstre, hogy húsvét előtt már csodálatosak legyenek! – üdvözöl Árpás. – Ezek csak és kizárólag minőségi disznóhúsból, annak is a combjából készülnek – mondta el.

Órákig rotyogjon a zöldségekkel

László kóstolóval is készült, meg­­mutatta, hogy milyen vé­konyra kell szelni a sonkát, és milyen az isteni főtt sonka. Az első kérdés, ami felmerült bennünk, hogy vajon befolyásol­-ja-e a sonka eladását a koronavírus-járvány?

– Az elején volt egy roham, jöttek a vevők, de most senki sem mehet ki, ezért mi például házhoz szállítunk. Tavaly közel háromszor ennyi sonkát készítettünk, de a mostani mennyiség is elkél szerencsére – mondta el, majd rátért a lényegre, a titkokra.

– Egy jó hosszan érlelt sonka két év után lesz az igazi. Mi a tanácsom húsvétra? Én a kötözött sonkámat úgy főzöm órákig, mint egy húslevest. Te­gyünk bele sok zöldséget, attól lesz igazán finom! Ha van még egy csülkünk is, és belefér az edénybe, akkor biztosak lehetünk benne: el nem ronthatjuk, biztos lesz hús az asztalon – tanácsolja.

Piacon vagy hentesnél vegye

Árpás László amondó: a szupermarketeket kerüljük, ha igazán minőségi húsra vágyunk.

– A jó húsvéti sonkát csak a piacon tudom el­képzelni, vagy akkor, ha a saját hentesünktől vesszük. A húsnak a színét, a füstjét és az állagát kell jól megnézni. A füst színének aranybarnának kell lennie kívül, a húsnak pedig világos rózsaszínnek. A szupermarketeket nem ajánlom. In­kább drágábban vegyünk minőségi terméket, de az jó legyen! Én azt javaslom, hogy most menjenek vásárolni, mert még van választék.

Minőségit csak 5 ezer felett adnak

– A sonka minősége attól függ, hogy milyen volt az állat, mivel etették, hogyan élt. 5–6 ezer forint körül van egy minőségi sonka kilója, ez a reális ár. 1500 az olcsó, és az lapockából van, köze nincs az eredetihez, gyors érlelésű. Azt látom, hogy a magyar embe­rek igyekeznek nem szemetet enni, ami örömteli – beszél az árakról Árpás.

Csülökkel nem lehet melléfogni

Bizony rá kell szánni az időt az elkészítésre. A minőségi  hús ezért is drágább, mert többet kell foglalkozni vele.

– Egy nap alatt lehetetlen megcsinálni egy jó sonkát az alapoktól, csak iparilag, gyorsfüstön, de az olyan is. Ha saját sonkakészítésen törjük a fejünket, akkor menjünk henteshez. Én a zsírosabbat ajánlom, fő­leg a combból, és nem a fiatalt, mert annak nincs jó része. A titkos recept viszont mindig a csülök, a hátsó combból. Az az igazán finom, azzal senki nem nyúl mellé. Én az Adriai-tengerről, egy kis szigetről hozatom a sót a pácoláshoz. Nagyon kell vigyázni a sózásra, ha ma­gunk készítünk egy rövid érlelésű sonkát. Egy 10 százalékos sóoldatot kell csinálni. Egy-másfél napot minimum kell állnia ben­ne. Ha füstölni akarjuk, ak­kor mindenképpen szikkassuk ki, csak utána jöhet a füstölés. Hideg füstöt kell alkalmazni bükkel és akácfával, 2-3 nap, és kész is – mondta László.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.