Aktuális

Újabb holttestekre bukkant a rendőrség a kanadai ámokfutás helyszínein - 22 emberrel végzett a fogtechnikus

MTI

2020. április 22. szerda 08:43

Újabb négy holttestre bukkant a rendőrség a hét végi új-skóciai ámokfutás helyszínein, így a 22-re nőtt a gyilkosságsorozat halálos áldozatainak száma, és a hatóságok azzal számolnak, hogy előkerülhetnek további áldozatok.

A rendőrség helyi idő szerint kedden arról tájékoztatott, hogy leégett házakban bukkantak rá az újabb áldozatokra. A legfiatalabb áldozat egy 17 éves lány, a többiek felnőtt nők és férfiak.

Előző napon, hétfőn a rendőrség 19 halálos áldozatról adott hírt, és - mint utólag kiderült - közéjük sorolta a támadót is. Figyelmeztetett arra, hogy ez feltehetően nem végleges szám, mert öt felgyújtott épület van, többségük lakóház, és nem zárható ki, hogy találnak még holttesteket azoknak a házaknak a maradványai alatt, amelyek teljesen leégtek.

Egy 51 éves férfi, név szerint Gabriel Wortman több helyszínen követte el a gyilkosságokat az Új-Skocia-félszigeten elterülő, apró délkelet-kanadai tartományban. A bűncselekmény-sorozat helyi idő szerint szombaton, éjfél előtt másfél órával kezdődött az Atlanti-óceán partján fekvő Portapique városkában, 130 kilométerre északra Halifaxtól.

A rendőrség több lakossági bejelentés után vonult ki az első bűntény helyszínére, több halottat talált egy házban és a környékén, több épület pedig lángokban állt. A tettes Truro, Milford és Enfield településeken folytatta a vérengzést, ámokfutása 12 órán át tartott.  A híradások szerint rendőrruhába öltözött, és rendőrautónak álcázott gépkocsit használt.
A rendőrök egy benzinkútnál agyonlőtték az elkövetőt.

A nyomozás bonyolult és sokáig tart, ezért a gyilkosságsorozat minden részlete továbbra sem ismert. A tettes indíttatásáról továbbra sem mondanak semmit a hatóságok. Annyi derült ki, hogy Wortman fogtechnikus volt, nem volt büntetett előéletű, és nem ismert mindenkit az áldozatai közül. A rendőrök 16 bűnügyi helyszínt fésültek át öt településen a délkelet-kanadai tartomány középső és északi részén. Katonák is segítik a munkájukat.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a gyilkosságsorozat kapcsán kedden a fegyvertartási szabályok gyors szigorítására tett ígéretet.

Ez volt a legsúlyosabb tömeges gyilkosság Kanadában 1989 óta, amikor is egy fegyveres 14 nőt gyilkolt meg egy montreali tanintézetben, majd végzett magával is. Kanadában ritkák a tömeges gyilkosságok, a fegyvertartási szabályok az országban szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban, ahol különösen az utóbbi években gyakran fordultak elő tömeggyilkosságok.
 

További cikkek

Felvétel

Hűtlen pasiját akarta lebuktatni, szörnyű titkot fedezett fel

Jóslat

2028-tól 18 hónapig fog tartani egy év – állítja az időutazó

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

NB II: Világi Oszkár Győrben? – „Folynak a tárgyalások, a hó végére lezárulhatnak”

metropol.hu

Tovább fokozódik a Kulcsár Edina–Csuti-ügy: Tommyboy is elárulta a véleményét

origo.hu

Személyautós kényelemmel kényeztet a Ssangyong pickupja

vg.hu

Visszavonulót fújt a forint

sonline.hu

A parkban rugdosta meg barátnőjét egy segesdi fiatal

origo.hu

Nagy a baj a NASA szerint: bármikor becsapódhat egy aszteroida a Földbe

nemzetisport.hu

Női kézi: rejtett kamerákat találtak egy német csapat öltözőjében

origo.hu

Itt a döntés: emberi jogokat sért a hangos WC-lehúzás az olaszoknál

metropol.hu

Ezt üzenték a szülőknek a mentősök, akik a 7 éves kisfiú életéért küzdöttek

magyarnemzet.hu

Több külföldi vevőnek is próbálták eladni a Városházát

mandiner.hu

„Belebetegszem a tehetetlenségbe” – Így panaszkodnak az ország sorsáról liberális hírességek (videó)

origo.hu

Leállt egy baba légzése a kocsiban, az anyja berohant vele a tűzoltókhoz, és megtörtént a csoda