Aktuális

Székely János püspök: Csodák reálisan van­nak – interjú

Bors

2020. április 9. csütörtök 12:00

Székely János szombathelyi megyés püspök szerint csodák manapság is történnek. A főpap a Borsnak adott interjújában kinyilvánította, hogy a világ működése egyáltalán nem determinált, ezért van rá mód, hogy kívülről beavatkozzanak.

Mi lehet a feltámadás üzenete a mai korban?

Krisztus feltámadása azt üzeni a ma emberének, hogy az emberi létnek van távlata. A világ nem a semmiből, véletlenül jött létre: a világmindenségnek és az emberi létnek van oka és van célja, beteljesedése.

Mit jelent hinni a feltámadásban? Mit jelent érzékelni ezt a távlatot?

Volt egy amerikai kisfiú, aki nagyon szeretett baseballozni, de fontos meccseken sosem állították be, mert nem volt jó játékos. Volt azonban benne valami nagyon szimpatikus: nagyon szerette az édesapját, aki gyakran el is ment az edzések végére. A fiú ilyenkor mindent otthagyott, odarohant, átölelte az apját, azután mindig együtt sétáltak a pálya melletti parkban. Az édesapa aztán teljesen váratlanul meghalt. Az edző megdöbbenve gondolkodott azon, ho­gyan fog ez a gyerek tovább élni. A fiú sokáig nem is járt az edzésekre, de egy nap mégis beállított, az edző elé állt, és azt mondta:

„Szombaton nagy meccsünk lesz. Ál­lítson be engem a kezdőcsapatba.”

Az edző nem szívesen, de rábólintott. Szombat este a fiú úgy játszott, mintha kicserélték volna. Minden ütése pontos volt, úgy futott, hogy senki a nyomába nem ért. Az edző a meccs végén odafutott hozzá, és megkérdezte: „Mi történt veled? Soha életedben még így nem játszottál!” Mire a kisfiú ezt felelte: „Tudja, az Édesapám miatt történt. Nem tudom, észrevette-e: az Édesapám teljesen vak volt. Ez volt az első meccsem, amit láthatott. Őneki játszottam.”

Ha az ember tudja, hogy van valaki, aki végtelen szeretettel nézi az életünket, akitől jöttünk, és akihez hazatérünk, akkor az életünk játékát szebben fogjuk játszani. Felszabadultabban, nagylelkűbben. Ahogy a Biblia mondja, Isten az Alfa és az Omega. A kezdet és a beteljesülés. Jézus feltámadása megnyitja ezt a kaput. Az ember csak úgy tud emberhez méltóan élni, ha érzi, been­gedi az életé­be ezt a titokzatos, felfelé emelő gravitációt. Ha ez a távlat hiányzik, belesüppedünk a sárba. Eszmények és nagylelkűség nélkül fogunk élni. Igazi reményt csak olyasvalami adhat az embernek, ami nagyobb nála. Egy fölöttünk levő teljesség képes minket az életünk korlátai és sebzettsége felé emelni.

Manapság történnek csodák?

Sokan azt gondolják, hogy az anyagvilág determinált, és úgy működik, mint az óramű. Eb­ből arra következtetnek, hogy nincsenek csodák, mert a rendszerbe nem lehet beleszólni. A té­nyek azonban ennek az el­képzelésnek ellene mondanak. A franciaországi kegyhelyen, Lourds-ban minden évben történnek emberileg megmagyarázhatatlan gyógyulások. Van egy orvoscsoport – néhány teljesen ateista taggal –, amelyet kü­lön arra alkalmaznak, hogy amikor a beteg megérkezik, rögzítik a diagnózist, iszik a forrás vizébôl, és ha azt állítja, hogy meggyógyult, is­mét megvizsgálják. A két leletet összevetik, és gyakran kiderül, hogy valóban nincs racionális magyarázat arra, ami történt.

Csodák tehát reálisan van­nak, de természetesen jo­gos a kérdés, hogy miért? Pontosan azért, mert az anyagvilág nem determinált. Ezt már az atomfizika is felismerte. Az emberi szabadság egy kicsiny csírája ott van az anyagban. Lehet az anyagi és a szellemi világnak egyfajta kapcsolata. Ezt az orvostudomány is látja: a test és a lélek erősen összefügg. Sok testi betegségnek lelki okai vannak, ahogyan sok gyógyulásnak is.

Egy szent ember Isten felé tárja ki magát teljesen, és megtelik az erejével. Ezért történnek a csodák a szentek körül. Ha húsvétról beszélgetünk, szóba kerül nagypéntek, Jézus kereszthalála is. Valóban bűnösnek kell-e tekintenünk Júdást, Pilátust és a római katonákat, akik gyakorlatban hozzájárultak a Megváltó kivégzéséhez? Egyesek szerint nélkülük nem lett volna megváltás, tehát abszurd módon szentként kezelendők. A megváltás lényege nem a fizikai kín, hanem Isten végtelen szeretete. Nem kellett hozzá szükségképpen a kereszt. Jézus tényszerűen valóban a kereszthalála által váltotta meg a világot, de nem volt előírva, hogy ennek pontosan így kell történnie. Júdás és Pilátus is szabadon döntött, ezért a felelősségük alól nincs felmentés. Isten jósága eljött a világba, és Krisztus születésével testet öltött. Már a betlehemi születés is elegendő lett volna a világ minden bűnének eltörlésére, a bűn sebeinek gyógyítására.

További cikkek

Erőszak

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

Vírus

Orbán Viktor: A baloldal túl messzire ment

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Női kézi: a román listavezetőnél folytatja Korsós Dorina

borsonline.hu

Azonnal őrizetbe vették, olyat rejtegetett autójában egy sofőr az M5-ösön – fotó

she.life.hu

Randik, melyekre sosem kellett volna elmennem

hirtv.hu

10 év után bukott le a magyar rézmaffia – 52 millió forintot raboltak egy telephelyről – videó

vaol.hu

Eltűnt szombathelyi lányt keres a rendőrség

origo.hu

Erre érintetlen korallzátonyra még nincs hatással a fehéredés

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: halálos fenyegetéseket is kaptak a dán játékosok

vg.hu

Februári orosz támadásra figyelmeztette az ukrán elnököt Biden

life.hu

Váratlan fordulat! Mégsem Szilágyi Gerda írta a megdöbbentő sorokat?

origo.hu

Halle Berry januárban is a szabadban meztelenkedik - fotó